Print Friendly and PDF

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Χριστόψωμο

Οι παραλλαγές του πολλές!!!!
Πολύπλοκες αλλά και πιο απλές συνταγές για το πιο όμορφο
έθιμο των Χριστουγέννων.
Ζυμώνεται την παραμονή και αφιερώνεται  με κάθε ευλάβεια
στη Γέννηση του Χριστού!

DSC_0013

Υλικά
4 κούπες περίπου αλεύρι μαλακό,ίσως χρειαστεί και λίγο επιπλέον
25 γρ. μαγιά νωπή
2 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.σ. βούτυρο
1 αβγό
1 κ.σ. γλυκάνισο
1 ½ κούπες νερό
1/2 κ.γ. αλάτι

για το στόλισμα
σουσάμι,καρύδια ολόκληρα με το κέλυφος
λίγο λάδι για το ταψί



Εκτέλεση
Σε μπολ διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη σε μισή κούπα χλιαρό νερό.

Προσθέτουμε μια κούπα αλεύρι και το αλάτι και φτιάχνουμε μια αραιή ζύμη.

Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε χλιαρό μέρος να φουσκώσει για 15 περίπου λεπτά
ή όσο χρειάζεται,ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

DSC_0042

DSC_0043

Στο διάστημα αυτό βράζουμε το γλυκάνισο σε ένα φλιτζάνι του καφέ νερό,
το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό.

DSC_0045

DSC_0046

Προσθέτουμε στην ήδη φουσκωμένη ζύμη το υπόλοιπο αλεύρι,το βούτυρο,
το αβγό,το γλυκάνισο και το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε
μια μαλακή και ελαστική ζύμη.

DSC_0047

DSC_0048

Σε ταψάκι με διάμετρο 22 εκ. τοποθετούμε τη ζύμη μας,κρατώντας λίγη
για το στόλισμα του ψωμιού.
Αν έχουμε τοποθετούμε καρύδια ολόκληρα σε διάφορα σημεία του ψωμιού
(στο κέντρο και στα 4 άκρα του σταυρού) και πασπαλίζουμε
με σουσάμι.Διαφορετικά,κάνουμε με το ζυμαράκι μας λουλουδάκια,φύλλα,ζώα
ή ό,τι άλλο θέλουμε(η παράδοση θέλει τα στολίδια να αντιπροσωπεύουν τη
δουλειά του κυρίου του σπιτιού) και τα κολλάμε πάνω στο ψωμί.

DSC_0049

Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε χλιαρό μέρος,μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

DSC_0050

Ψήνουμε το ψωμί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C,με
αντιστάσεις πάνω κάτω για περίπου 35 λεπτά.
Μόλις το ψωμί μας πάρει χρώμα,στα 15 με 20 λεπτά περίπου,το
σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο,για να μην αρπάξει πολύ, και συνεχίζουμε το ψήσιμο.

DSC_0051

ΣΗΜ:Μπορούμε να προσθέσουμε το γλυκάνισο όπως είναι μέσα στη
ζύμη χωρίς βράσιμο.
Τότε όμως η παρουσία του θα είναι περισσότερο έντονη.
Διαλέξτε αυτό που εσείς προτιμάτε.
 


 DSC_0009

Τη συνταγή μού έστειλε η φίλη Πόπη Τζάνη.

2 σχόλια:

  1. πρόσθετα ginger.μέχλεπι,μαστίχι και κανέλα αλλά αφαίρεσα το αυγό και ήταν μούρλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αλεξάνδρα, Χρόνια Πολλά!

    Το έκανα το ψωμάκι και έγινε καταπληκτικό και σε γεύση και σε εμφάνιση.

    Ευχαριστώ για τη συνταγή!

    Άννη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...