Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2012

Light pasta με τόνο

…της διαιτολόγου!

DSC_0034

Υλικά
για 2-3 μερίδες
250 γρ. βίδες ή φιογκάκια
120 γρ τόνο σε λάδι ή νερό
2 μέτρια κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
λίγο δυόσμο
τα φύλλα από 5 κλαδάκια φρέσκο βασιλικό
1 ποτηράκι λευκό κρασί
1 κ.γ. ρίγανη και θυμάρι
1 κ.γ. μουστάρδα
2 κ.σ. κουκουνάρι (προαιρετικά αλλά δίνει μεγάλη νοστιμιά)


Εκτέλεση
Κόβουμε σε λεπτές λωρίδες τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
Ψιλοκόβουμε το δυόσμο και ξεχωρίζουμε τα φυλλαράκια από το βασιλικό.

DSC_0017


Σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο με το ελαιόλαδο για 3 λεπτά
ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα,να μαλακώσουν πολύ καλά
και να γυαλίσουν.

DSC_0016

Στη συνέχεια προσθέτουμε το δυόσμο, το βασιλικό, το κουκουνάρι,
τη ρίγανη και το θυμάρι.

DSC_0018

Έπειτα από 1 λεπτό προσθέτουμε τον τόνο και τη μουστάρδα ανακατεύοντας
συνεχώς.
Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι.

DSC_0019

Πριν σωθούν όλα τα υγρά από την κατσαρόλα μας,σβήνουμε το φαγητό με
το κρασί και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 1-2 λεπτά.

DSC_0021

Εν τω μεταξύ έχουμε βράσει τα ζυμαρικά και τα έχουμε αλατίσει ελαφρά,
τα προσθέτουμε στο μίγμα ανακατεύοντας όλα τα υλικά μεταξύ τους.

DSC_0022

Σερβίρουμε αμέσως.

DSC_0033

Συνταγή της φίλης μου Σοφίας.

Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012

Τραγανές πατάτες φούρνου

Δοκιμάστε τες!!!

DSC_0012


Υλικά
6-8 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
αλάτι χοντρό
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
λίγη ρίγανη προαιρετικά


Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε σε αντικολλητικό ταψί.
Πασπαλίζουμε με το αλάτι ,το πιπέρι,τη ρίγανη αν βάλουμε,και το ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά να πάνε παντού.

DSC_0001

Απλώνουμε τις πατάτες στο ταψί,ώστε να μην καλύπτονται μεταξύ τους.
Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο
στους 200 βαθμούς C με αντιστάσεις πάνω κάτω για 50 λεπτά χωρίς να
ανακατέψουμε καθόλου!
Βγάζουμε το ταψί απ’ το φούρνο και αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο.

DSC_0002

Συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 200-220 βαθμούς C για όσο ακόμη
χρειάζεται,μέχρι  να πάρουν χρώμα οι πατατούλες μας.
Όταν είναι έτοιμες,σερβίρουμε αμέσως.

DSC_0004

Υπέροχες πατάτες με τραγανή κρούστα εξωτερικά και μαλακές στο εσωτερικό τους!

DSC_0008

Συνταγή της φίλης μου Τασούλας.

Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2012

Λαχανοντολμάς “Γίγας”

Ένας και καλός!!!

DSC_0042


Υλικά
1 μέτριο λάχανο
1/3 κούπας περίπου ελαιόλαδο
2 κ.σ. ΦΥΤΙΝΗ
αλάτι

για τη γέμιση
500 γρ. κιμά ανάμεικτο χοιρινό-μοσχαρίσιο
3/4 κούπας ρύζι καρολίνα
αλάτι,πιπέρι
1 κ.σ. κοφτή κύμινο
μαϊντανό
1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
1 φλ. του ελληνικού καφέ χλιαρό νερό
1 φλ.του ελληνικού καφέ ελαιόλαδο

για το αβγολέμονο
1 αβγό
1  λεμόνι το χυμό του


Εκτέλεση
Κόβουμε το λάχανο κάθετα στη μέση.

DSC_0001

Σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό που βράζει ρίχνουμε τα κομμάτια του λάχανου
να ζεματιστούν.Αφαιρούμε με προσοχή,από την κατσαρόλα,τα φύλλα που
μαλακώνουν μέχρι να τελειώσουμε με όλα.

DSC_0002

Αν θέλουμε κρατάμε το νερό για να το χρησιμοποιήσουμε στο φαγητό.
Σε μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση και τα ζυμώνουμε να ενωθούν
μεταξύ τους.

DSC_0004

Σε πλατιά και βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο από το ελαιόλαδο της συνταγής
και λίγο νερό.

DSC_0005

Αρχίζουμε να στρώνουμε τα ζεματισμένα φύλλα του λάχανου με τέτοιο
τρόπο ώστε να καλύψουμε τον πάτο και τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Αλατίζουμε τα φύλλα ανάμεσα καθώς τα στρώνουμε.Θα χρειαστούμε περίπου
10 φύλλα από τα οποία θα πρέπει να αφαιρέσουμε όλα τα χοντρά μέρη.

DSC_0006

Αραδιάζουμε πάνω στο λάχανο το μείγμα της γέμισης χωρίς να το πατάμε,αφράτα.

DSC_0007

Καλύπτουμε με 2-3 φύλλα,αλατίζοντας πάντα ανάμεσα, και γυρίζουμε
προς τα μέσα και τα φύλλα που προεξέχουν από τριγύρω.

DSC_0008

DSC_0009

Σκεπάζουμε με 5-6 φύλλα ακόμη.

DSC_0010

Βάζουμε στην κατσαρόλα το νερό που κρατήσαμε(αν το χρησιμοποιήσουμε)
ή καινούργιο μέχρι να σκεπαστεί το φαγητό,το υπόλοιπο ελαιόλαδο
και τη ΦΥΤΙΝΗ .

DSC_0012

DSC_0013

Καλύπτουμε με πιάτο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βάζουμε στη φωτιά.
Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά και να
μείνει το φαγητό μας με αρκετό ζουμάκι.
Αβγοκόβουμε.

DSC_0021

Αφήνουμε να σταθεί για λίγο και κόβουμε σε τρίγωνα κομμάτια.

DSC_0029

ΣΗΜ:Αν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος δούμε ότι το φαγητό
μας χρειάζεται νερό,ώστε να μπορέσει να έχει αρκετό ζουμάκι για
το αβγολέμονο,προσθέτουμε λίγο ζεστό.
Αν δεν μας αρέσει το κύμινο μπορούμε να το αντικαταστήσουμε
προσθέτοντας στο μείγμα του κιμά μπόλικο άνηθο ψιλοκομμένο.
Για πιο πηχτό αβγολέμονο αντί για ένα αβγό χρησιμοποιούμε δύο.
 

DSC_0049 

Συνταγή της φίλης μου Έλσας.

Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2012

Σάλτσα αβγολέμονο

Αβγό+λεμόνι=friends for ever!

Νέος φάκελος (19)1

Υλικά
1λεμόνι το χυμό του
1 αβγό χωρισμένο ασπράδι και κρόκος
μπόλικο ζεστό ζουμί από το φαγητό που θέλουμε να αβγοκόψουμε

Εκτέλεση
Χτυπάμε σε βαθύ πιάτο το ασπράδι του αβγού πολύ καλά με το σύρμα.
Προσθέτουμε τον κρόκο και χτυπάμε για λίγο ακόμη.
Συμπληρώνουμε το χυμό από το λεμόνι και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το ζεστό ζουμί από το φαγητό, χτυπώντας συνεχώς.
Αδειάζουμε το μείγμα στο φαγητό μας και κουνάμε την κατσαρόλα να πάει παντού.

Μπισκοτάκια σαμπλέ

Απίστευτα!!!

DSC_0069


Υλικά
1 ½ κούπα ελαιόλαδο ή καλό σπορέλαιο ή μισό μισό
225 γρ. βιτάμ 
1 ½ κούπα ζάχαρη
1 κούπα χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 φακελάκι ή 20 γρ. baking powder 
2 βανίλιες
1 κ γ. σόδα
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις,ίσως και λίγο επιπλέον
100 γρ. ψηφίδες σοκολάτας ή ίση ποσότητα κουβερτούρα κομμένη με το μαχαίρι


Εκτέλεση
Χτυπάμε καλά το βούτυρο να ασπρίσει και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το λάδι.
Ανακατεύουμε.

DSC_0039

DSC_0040

DSC_0042

Ρίχνουμε στο μπολ και το χυμό πορτοκαλιού,αφού πρώτα έχουμε διαλύσει
μέσα τη σόδα.

DSC_0043

Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τις βανίλιες και το ξύσμα.

DSC_0044

Σε μπολ βάζουμε το μεγαλύτερο μέρος από το αλεύρι μαζί με το baking powder.
Ανακατεύουμε και το προσθέτουμε λίγο λίγο στο μείγμα με το πορτοκάλι.
Προσθέτουμε και όσο αλεύρι ακόμη χρειαστεί,για να γίνει το ζυμαράκι απαλό
και να μην κολλάει.

DSC_0045

DSC_0046

Προσθέτουμε τις ψηφίδες ή την κουβερτούρα και ζυμώνουμε να ενσωματωθούν
στο μείγμα.

DSC_0047

Ανοίγουμε το ζυμάρι σε φύλλο με πάχος 3 χιλ.,σε ελαφρά αλευρωμένη
επιφάνεια, και με κουπ πατ κόβουμε μπισκοτάκια στο σχήμα και το
σχέδιο που θέλουμε.

DSC_0049

Αραδιάζουμε σε αντικολλητικό ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο
στους 180 βαθμούς C με αντιστάσεις πάνω κάτω για περίπου 12 με15 λεπτά
ή μέχρι να ροδίσουν όμορφα στην επιφάνεια.

DSC_0051

Βγάζουμε από το φούρνο,αφήνουμε να σταθούν  για λίγο και μεταφέρουμε
σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς.

DSC_0015

ΣΗΜ:Αντί για σοκολάτα,μπορούμε να φτιάξουμε τα σαμπλεδάκια με
καβουρδισμένο και χοντροκομμένο αμύγδαλο.
 

DSC_0023

Συνταγή από τη φίλη μου Χρύσα.

Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2012

Αλμυρό κέικ ( βασική συνταγή)

Και κρεμάστε το μίξερ…ψηλά

DSC_0025

Υλικά
1 κεσεδάκι των 200 γρ. γιαούρτι παραδοσιακό
1 κεσεδάκι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κεσεδάκι τυρί φέτα τριμμένο με το χέρι
3 αβγά
1/4 από το κεσεδάκι σπορέλαιο
αλάτι,πιπέρι


Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί σε μπολ και με ένα κουτάλι τα ανακατεύουμε
να ενωθούν.

DSC_0014

Αν θέλουμε,στα βασικά υλικά της συνταγής,μπορούμε να προσθέσουμε
επιπλέον πινελιές για έξτρα γεύση,πράσινη πιπεριά σε ροδέλες,
λίγο μαϊντανό,λουκάνικο σε φετάκια,ελιές ή ό,τι άλλο μας αρέσει.

DSC_0015

Αδειάζουμε το  μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα με διαστάσεις 21x11εκ.
και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C με
αντιστάσεις πάνω κάτω μέχρι να πάρει χρώμα στην επιφάνεια,
περίπου 40 λεπτά ανάλογα με το φούρνο.

DSC_0016

Βγάζουμε από το φούρνο,αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά και αναποδογυρίζουμε
σε σχάρα να κρυώσει τελείως.
Το κέικ όταν βγει από το φούρνο κάθεται ελαφρά.

DSC_0034

Πρόκειται για ένα μικρό πεντανόστιμο κέικ,γι’ αυτό καλό είναι να κάνουμε
τη διπλή δόση.

DSC_0038

Συνταγή από τη φίλη μου Τασούλα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...