Print Friendly and PDF

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Ταχίνι κέικ

Το δοκίμασα πρόσφατα.
Το αγάπησα παράφορα!!!!


DSC_0018

Υλικά
400 γρ. ταχίνι
450 γρ. χυμό πορτοκάλι (χωρίς ανθρακικό)
500 γρ. αλεύρι
40 γρ. baking powder
200 γρ. άχνη ζάχαρη
ξύσμα από ένα πορτοκάλι και ένα λεμόνι
200 γρ. καρύδια χοντροκομμένα


Εκτέλεση
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το ταχίνι και το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε με κουτάλι.

DSC_0007

Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά,με τελευταία τα καρύδια και
ανακατεύουμε με κουτάλι να ενωθούν.

DSC_0008


DSC_0009

Λαδώνουμε με σπορέλαιο τον πάτο και τα τοιχώματα μιας φόρμας με διάμετρο
25 εκ. και πασπαλίζουμε με ζάχαρη.

DSC_0010


DSC_0011

Αδειάζουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο
στους 175 βαθμούς C,με αντιστάσεις πάνω κάτω για περίπου 1 ώρα
ή ώσπου βυθίζοντας στο κέντρο του κέικ ένα μαχαίρι αυτό να βγαίνει καθαρό.

DSC_0012


DSC_0013

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να σταθεί και να μισοκρυώσει.

DSC_0020

Ξεφορμάρουμε σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.

DSC_0026

Συνταγή από την εκπομπή “Τα Νόστιμα”.

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας ελαφρώς σιροπιασμένο

Νηστεία…for ever!!!

DSC_0036

Υλικά
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
150 ml. καλαμποκέλαιο
400 γρ. ζάχαρη
400 ml.κρύο νερό
20 ml. ξύδι
80 γρ. κακάο κοσκινισμένο
5 γρ. αλάτι
5 γρ. σόδα
2 βανίλιες

για το σιρόπι
40 γρ. κακάο
150 γρ. άχνη
1/2 κ.σ. καλαμποκέλαιο
150 ml. ζεστό νερό


Εκτέλεση
Σε μπολ,χτυπάμε με το μίξερ στη δυνατή ταχύτητα,το λάδι και τη ζάχαρη.

DSC_0016

Ανακατεύουμε,σε ένα μικρό μπολάκι,το νερό με το ξύδι και τα προσθέτουμε
στο μείγμα της ζάχαρης.

DSC_0018

Κοσκινίζουμε στο μείγμα το κακάο και χτυπάμε να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά. 

DSC_0019

Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη σόδα,το αλάτι και τις βανίλιες.

DSC_0017

Το προσθέτουμε τμηματικά στο μείγμα του μπολ και χτυπάμε να ενωθεί.

DSC_0020

Αδειάζουμε το μείγμα σε φόρμα με διάμετρο 25 εκ. αφού την αλείψουμε
πρώτα με μαργαρίνη.

DSC_0022

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C,με αντιστάσεις
πάνω κάτω,για περίπου 1 ώρα.
Δοκιμάζουμε αν το κέικ έχει ψηθεί βυθίζοντας στο κέντρο του ένα μαχαίρι.
Αν βγει στεγνό βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και το αφήνουμε να σταθεί
και να κρυώσει.

DSC_0025

Ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Βάζουμε σε κατσαρόλα το λάδι και το νερό να ζεσταθούν.

DSC_0021

Κοσκινίζουμε το κακάο και τη ζάχαρη και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα.

DSC_0023

Αφήνουμε να πάρουν μια βράση και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Περιχύνουμε το κρύο κέικ με το ζεστό σιρόπι.

DSC_0026

Αφήνουμε να απορροφηθεί το σιρόπι και να κρυώσει εντελώς το κέικ.

DSC_0028

Ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.

DSC_0039

Συνταγή από γνωστή εταιρία αλεύρων.

Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Νηστίσιμα cupcakes πορτοκαλιού

Κορυφαία!!

DSC_0002

Υλικά
1/2 κούπας καστανή ζάχαρη
1/2 κούπας μαργαρίνη λιωμένη και χλιαρή
2 κ.σ. κονιάκ
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1/4 κ.γ. γαρύφαλλο
1/2 κ.γ. κανέλα
1 κούπα χυμό πορτοκάλι
1/2 κ.γ. σόδα
1 1/2 κούπας αλεύρι ολικής άλεσης
1 1/2 κ.γ. baking powder
1 πρέζα αλάτι
1/2 κούπας σταφίδες αλευρωμένες


Εκτέλεση
Σε μπολ ανακατεύουμε αλεύρι και baking.

DSC_0036

Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη για να λιώσει.

DSC_0037

Προσθέτουμε στο μείγμα κανέλα,γαρύφαλλο,ξύσμα πορτοκαλιού,
κονιάκ,αλάτι και ανακατεύουμε.

DSC_0038


DSC_0039

Ανακατεύουμε τη σόδα με το χυμό από το πορτοκάλι πάνω από το μπολ
και το αδειάζουμε στο μείγμα.Ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.

DSC_0040

DSC_0041

Προσθέτουμε στο μπολ το μείγμα αλεύρι – baking και τέλος τις
αλευρωμένες σταφίδες.

DSC_0042

DSC_0043

Μοιράζουμε το μείγμα σε φόρμα στρωμένη με 11  θήκες για cupcakes.

DSC_0045

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς C,με αντιστάσεις
πάνω κάτω,για περίπου 25 λεπτά.

DSC_0047

Αφήνουμε τα κεκάκια να σταθούν και να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.

DSC_0018

Γίνονται ακόμη πιο νόστιμα όσο περνάνε οι μέρες!

DSC_0012

Συνταγή της κ. Μπαρμπαρίγου.

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Σουπιές λεμονάτες

Γεύση από Ελλάδα!

DSC_0008

Υλικά
2 μεγάλα κρεμμύδια σε φέτες
2-3 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
1 κιλό σουπιές καθαρισμένες και πλυμένες πολύ καλά, κομμένες σε  μεγάλα κομμάτια
2 λεμόνια το χυμό
150 ml. ελαιόλαδο
αλάτι,πιπέρι
ρίγανη


Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τις σουπιές και τις βάζουμε σε άδεια κατσαρόλα μαζί
με τα κρεμμύδια και τα σκόρδα.
Σε χαμηλή φωτιά μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές και
να λιώσουν σκόρδα και κρεμμύδια.
Αν σ’ αυτό το διάστημα το φαγητό χρειαστεί νερό προσθέτουμε ζεστό.
 
DSC_0001

Λίγο πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα προσθέτουμε στο φαγητό το ελαιόλαδο,
το χυμό από τα λεμόνια,το αλάτι,το πιπέρι και τη ρίγανη.
Αφήνουμε το φαγητό στη φωτιά μέχρι να πήξει ελαφρά η σάλτσα.

DSC_0002

Σερβίρουμε συνοδεύοντας με πατάτες τηγανιτές ή φούρνου.

DSC_0019

Συνταγή από το Οψοποιών Μαγγανείαι(καλογηρική μαγειρική).

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Σοκολατόπιτα 2

Χωρίς σχόλια!!!

DSC_0035


Υλικά
225 γρ.κουβερτούρα ψιλοκομμένη
1/2 κούπας βούτυρο
1 κούπα ζάχαρη
6 μεγάλα αβγά (4 ολόκληρα και 2 χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια)
2 κ.σ. κονιάκ
ξύσμα από 1-2 πορτοκάλια

για την κρέμα
1 1/2 κούπας κρέμα γάλακτος
3 κ.σ. άχνη ζάχαρη
1-2 βανίλιες

για το πασπάλισμα
2 κ.σ. κακάο

Εκτέλεση
Λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα και την αφήνουμε στην άκρη.

DSC_0007

Σε μπολ,χτυπάμε καλά τα ολόκληρα αβγά και τους 2 κρόκους μαζί με
τη 1/2 κούπας ζάχαρη.

DSC_0009

Προσθέτουμε στο μείγμα και χτυπάμε για λίγο ακόμη τη λιωμένη σοκολάτα.
Συμπληρώνουμε στο μείγμα το κονιάκ και το ξύσμα.

DSC_0016

Σε καθαρό μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με την υπόλοιπη μισή ζάχαρη
μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή μαρέγκα.

DSC_0005

Ενσωματώνουμε λίγη λίγη τη μαρέγκα στο μείγμα της σοκολάτας
διπλώνοντάς την απαλά από κάτω προς τα πάνω μέσα στο μείγμα.

DSC_0018

Αδειάζουμε σε ταψάκι 20 εκ. με αποσπώμενη βάση που έχουμε στρώσει
με λαδόκολλα(δεν βουτυρώνουμε).

DSC_0020

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς C με αντιστάσεις
πάνω κάτω για περίπου 30-35 λεπτά μέχρι η επιφάνεια να σχηματίσει σκασίματα.
Δεν παραψήνουμε γιατί θα στεγνώσει.
Αφήνουμε το γλυκό στη φόρμα να σταθεί και να κρυώσει.

DSC_0024

Όταν είναι να το σερβίρουμε χτυπάμε όλα  τα υλικά της κρέμας  και την
αδειάζουμε στο κέντρο του κέικ και απλώνουμε προσεχτικά προς τις άκρες.
Πασπαλίζουμε με το κακάο.

DSC_0033

Συνταγή της κ. Κόχυλα.

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Ζυμάρι για πίτσα με αλεύρι ολικής

Ακόμη κι αν δεν είστε της υγιεινής διατροφής…δοκιμάστε το!

DSC_0017


Υλικά
1 φακελάκι μαγιά ξερή (8-9γρ.)ή 30 γρ. φρέσκια
300 ml.χλιαρό ( νηστίσιμη έκδοση) ή 200 ml.νερό και 100ml.γάλα
2κ.σ. λάδι
3/4 κ.γ. ζάχαρη
1/2 κ.σ.κοφτή αλάτι
500 γρ. περίπου αλεύρι ολική άλεσης ή μισό ολικής και μισό αλεύρι για όλες της χρήσεις

Εκτέλεση.
Ζεσταίνουμε ελάχιστα το υγρό ή τα υγρά που θα χρησιμοποιήσουμε και
αδειάζουμε σε μπολ.
Προσθέτουμε τη μαγιά και όλα τα υπόλοιπα υλικά,εκτός από το αλεύρι ,
το οποίο το προσθέτουμε σιγά σιγά και μόνο όσο χρειαστεί για να πάρουμε
ένα ζυμαράκι μαλακό που δεν κολλάει στα χέρια.

DSC_0012

DSC_0014

Αφήνουμε τη ζύμη να σταθεί σκεπασμένη,σε ζεστό περιβάλλον,μέχρι
να διπλασιαστεί σε όγκο(περίπου  μία ώρα, ανάλογα το περιβάλλον).
Μεταφέρουμε σε ελαφρώς λαδωμένο ταψί με διάμετρο περίπου 40 εκ.
και πατάμε με το χέρι μας το ζυμαράκι να καλύψει τον πάτο και ελαφρώς
τα τοιχώματα.

DSC_0024

Αφήνουμε να σταθεί για άλλη περίπου μισή ώρα και να φουσκώσει.
Καλύπτουμε ως  συνήθως για
αρτύσιμη ή νηστίσιμη εκδοχή.

DSC_0020

Συνταγή από τη φίλη μου Άννα Μαρία.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...