Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Κουλουράκια Σμύρνης

Γεύσεις νοσταλγίας…

DSC_0040

Υλικά
500 γρ.αλεύρι
1 κ.γ. baking powder
ελάχιστο αλάτι
1 κούπα φρέσκο βούτυρο ή γάλακτος
1 κούπα ζάχαρη
2 κρόκους
1/4 κούπας γάλα ή χυμό πορτοκαλιού
βανίλια ή ξύσμα πορτοκαλιού

1 κρόκο αραιωμένο με λίγο νερό για το άλειμμα

Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε σε μπολ το μισό από το αλεύρι μαζί με το baking powder
και το αλάτι.

DSC_0002

Χτυπάμε σε μπολ το βούτυρο να αφρατέψει και στη συνέχεια προσθέτουμε
τμηματικά τη ζάχαρη.

DSC_0005

Προσθέτουμε τους κρόκους,το γάλα ή το χυμό πορτοκαλιού και το άρωμα.

DSC_0006

DSC_0009

Ρίχνουμε το κοσκινισμένο μείγμα και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε όσο ακόμη από το αλεύρι χρειαστεί για να πάρουμε μια
ζύμη που δεν κολλάει και πλάθεται εύκολα. 

DSC_0011

DSC_0015

Ανοίγουμε κομμάτια ζύμης σε κορδόνια με μήκος 20-25 εκ. και πάχος
περίπου 1 1/2 εκ.

 
DSC_0016

Διπλώνουμε σε τρία μέρη και πατάμε ελαφρά τις δύο άκρες για να κολλήσουν.

DSC_0017

DSC_0018

Αραδιάζουμε σε αντικολλητικό ταψί και αλείφουμε με το χτυπημένο κρόκο.

DSC_0019

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς C,με αντιστάσεις
πάνω-κάτω,για περίπου 20 λεπτά.

DSC_0019

Γίνονται περίπου 36 νοστιμότατα κουλουράκια.

DSC_0034

Απολαμβάνουμε με τον καφέ ή το γάλα μας!

DSC_0058

8 σχόλια:

  1. Πολύ εύκολα, νόστιμα, μοσχοβόλησε όλο το σπίτι καθώς ψηνόταν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα!Μπορώ να χρησιμοποιήσω λάδι αντί για βούτυρο?Αν ναι πόσο πρέπει να βάλω?Και τι γνώμη έχετε αν βάλω μέλι αντί για ζάχαρη?Θα πρέπει να βάλω την ίδια ποσότητα? Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα καλή ου φίλη.
      Σε αυτή τη συνταγή καλό θα ήταν να μην αλλάξεις τίποτα γιατί θα αλλάξεις τελείως το αποτέλεσμα.
      Αν θες μέλι αντι για ζάχαρη
      ή λάδι αντι για βούτυρο καλύτερα δες εδώ:
      http://magyreuontas.blogspot.gr/2012/07/blog-post_1682.html

      http://magyreuontas.blogspot.gr/2012/07/blog-post_6728.html

      Καλή συνέχεια
      Α.

      Διαγραφή
  3. Σε ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές. Επειδή το site σας μου εμπνέει εμπιστοσύνη και εκτιμώ τη γνώμη και τις συμβουλές σας θα ήθελα να μου πείτε αν είναι εύκολο αν υπάρχει κάποια συνταγή για γλυκό, κέικ, κουλουράκια κτλ με μαγιά αντί για baking.Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο?Ευχαριστώ πολύ.Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή σου μέρα.
    Σε υπερευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
    Να'σαι καλά.

    Για συνταγές έτσι όπως τις θές ρίξε μια ματιά εδώ:


    http://magyreuontas.blogspot.gr/2012/07/blog-post_5891.html
    http://magyreuontas.blogspot.gr/2013/02/blog-post_4.html
    http://magyreuontas.blogspot.gr/2012/07/2_5639.html
    http://magyreuontas.blogspot.gr/2012/07/blog-post_9358.html
    http://magyreuontas.blogspot.gr/2012/07/blog-post_8443.html
    http://magyreuontas.blogspot.gr/2012/07/blog-post_9682.html
    http://magyreuontas.blogspot.gr/2012/07/blog-post_7797.html
    http://magyreuontas.blogspot.gr/2012/07/blog-post_492.html
    http://magyreuontas.blogspot.gr/2012/07/muffins_2765.html


    Υπάρχουν και πολλές πολλές άλλες αρκεί να πληκτρολογήσεις στο κουτάκι της αναζήτησης (βρίσκεται πάνω από εκεί που συζητάμε(chat))τη λέξη "μαγιά" και θα σου τις βγάλει όλες!

    Καλή συνέχεια από μένα,
    Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σε ευχαριστώ πολύ. Μου έδωσες πλούσιο υλικό!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. It seems like you used just egg yolk for dough? But i know that Google translate isn't perfect:) so please help :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα Αλεξάνδρα. Συγχαρητήρια για τις συνταγές σου. Ότι έχω φτιάξει έχει επιτυχία. Θα ήθελα να σε ρωτήσω για να φτιάξω τα κουλουράκια σε μπαλάκια, πόσο βάρος πρέπει να έχουν ανάλογα με τον χρόνο ψησίματος? Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή