“Δεν υπάρχουν”
Και είναι από την Κοζάνη!!!
Υλικά
για περίπου 35 κομμάτια
1 κούπα ζάχαρη (225 γρ.)
1 κούπα νερό (280 γρ.)
αμύγδαλα ασπρισμένα (40-50 γρ.περίπου)
500 γρ.φυτίνη
3 κροκάδια αβγών
1 κ.γ. σόδα
χυμό από 1/2 λεμόνι
αλεύρι μαλακό όσο σηκώσει (περίπου 900 γρ.)
για το σιρόπι
4 κούπες ζάχαρη (900 γρ.)
3 κούπες νερό (675-680 γρ.)
1 βανίλια
Εκτέλεση
Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό σε κατσαρόλα να βράσουν για 5 λεπτά και
αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει (βγάζει 1 κούπα και κάτι).
Σε άλλη κατσαρόλα ετοιμάζουμε το σιρόπι που θα σιροπιάσουμε τους κουραμπιέδες.
Βάζουμε τη ζάχαρη,το νερό και τη βανίλια να βράσουν 5-6 λεπτά,μετράμε απ' την ώρα
που θ’ αρχίσει να κοχλάζει.Το αφήνουμε κι αυτό στην άκρη να κρυώσει.
Σε μπολ χτυπάμε με το μίξερ τους κρόκους με το βούτυρο να ασπρίσουν καλά,
περίπου 10 λεπτά.
Ρίχνουμε σιγά-σιγά το πρώτο από τα σιρόπια που ετοιμάσαμε που έχει ήδη κρυώσει.
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού μέσα στον οποίο έχουμε στο μεταξύ ανακατέψει τη σόδα.
Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι λίγο λίγο μέχρι να γίνει μια ζύμη,που να ξεκολλά από
τα τοιχώματα του μπολ.
Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς C με αντιστάσεις πάνω κάτω.
Πλάθουμε κουραμπιέδες σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού και τους αραδιάζουμε σε ταψί.
Βάζουμε από ένα αμύγδαλο πάνω σε κάθε κουραμπιέ.
Ψήνουμε μέχρι να πάρουν χρυσό χρωματάκι, 30-40 λεπτά ανάλογα το φούρνο.
Μόλις βγάλουμε απ' το φούρνο τους κουραμπιέδες,τους περιχύνουμε με ένα κουτάλι
σιγά-σιγά με το κρύο σιρόπι.
Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και να "πιουν" όλο το σιροπάκι τους.
Τους διατηρούμε σκεπασμένους με σελοφάν για να μη στεγνώνουν.
Την παραδοσιακή αυτή συνταγή μού την έστειλε η φίλη μου Βάσω με
καταγωγή από την Κοζάνη.
Αλεξ γεια σου. οι κουραμπιεδες αν και δεν τους εκανα φαινονται ζουμεροι και νοστιμοι. Επειδη δεν τρωμε φυτινη. Αντι για την φυτινη τι θα μπορουσα να βαλω? θα εχω το ιδιο αποτελεσμα?
ΑπάντησηΔιαγραφή