Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Μαμαλίγκα-Mamaliga

Παραδοσιακή ρουμάνικη συνταγή,που φτιάχνεται σε
ειδικές χειροποίητες μαντεμένιες κατσαρόλες,μόνο
για μαμαλίγκα,τα λεγόμενα ΤΣΕΑΟΥΝ!
                                                                                            Άννα Μαρία
 
 DSC_0026     

Υλικάγια 6 άτομα
1 λίτρο νερό
280-300 γρ. καλαμποκάλευρο
αλάτι

Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο(να μην κολλάει γιατί η μαμαλίγκα αρπάζει γρήγορα)
βάζουμε το νερό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να βράσει.

DSC_0006
   
Ρίχνουμε μέσα λίγο αλατάκι. Όταν αρχίσει να κοχλάζει ρίχνουμε  λίγο-λίγο
πάντα το καλαμποκάλευρο.Ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα.

DSC_0007

Είναι έτοιμη όταν ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας(όπως το σιμιγδάλι
όταν κάνουμε χαλβά).

DSC_0009 

ΣΗΜ:Εκτός από την απλή παρασκευή της μαμαλίγκας,υπάρχουν και σύνθετες,
μέσα με μυζήθρα,φέτα,τηγανιτή σε χοιρινό λίπος,κλπ!!

DSC_0010

Να πούμε επίσης ότι κάποιοι την προτιμούν περισσότερο πηχτή(όπως αυτή
που έφτιαξα εδώ) και άλλοι πάλι πιο αραιή,γι’αυτό και κανονίστε ανάλογα
την ποσότητα από το καλαμποκάλευρο που θα προσθέσετε.
Μοιάζει πολύ με την ιταλική Πολέντα.

DSC_0011 
 

Φτιάξτε μαμαλίγκα και συνοδεύστε την Τοκιτούρα σας.
Γευτείτε ένα θαυμάσιο ρουμάνικο πιάτο χωρίς να χρειαστεί να εγκαταλείψετε
τα πάτρια!!!
DSC_0017

Τη συνταγή μάς έστειλε η ρουμανικής καταγωγής φίλη μας Άννα Μαρία.

2 σχόλια:

  1. Afto oi pontioi to lene xavits aplos molis einai etoimo rixnoun kafto agno vouturo apo pano

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαμαλίγκα κάνανε και στην κατοχή στην Ελλάδα στο χωριό του πάτερα μου, άλλα ήταν χυλός.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή