Η επονομαζόμενη “ΘΕΪΚΗ”
Υλικά
1 πακέτο φύλλα κρούστας (προτιμήστε Βηρυτού για πιο τραγανό αποτέλεσμα)
1 λίτρο γάλα πλήρες
4-5 κ.σ. γεμάτες σιμιγδάλι ψιλό
1 κ.σ. βούτυρο καλής ποιότητας (όχι μαργαρίνη)
6 αβγά
200 γρ. φέτα σκληρή
200 γρ. σκληρό τυρί για μακαρόνια (το Arla σκληρό τυρί Δανίας είναι ιδανικό)
150-180 γρ. βούτυρο καλής ποιότητος (όχι μαργαρίνη) λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε την κρέμα.
Βάζουμε σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο το γάλα και
ρίχνουμε λίγο-λίγο το σιμιγδάλι,ανακατεύοντας
με το σύρμα για να σκορπίσει.
Βάζουμε την κατσαρόλα μας σε χαμηλή φωτιά και
ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα να μη
σβολιάσει.
Ρίχνουμε και το βούτυρο.
Όταν αρχίσει να κοχλάζει και να πήζει αποσύρουμε από τη φωτιά.
Βάζουμε σε μεγάλο μπολ τα αβγά και τα χτυπάμε καλά.
Προσθέτουμε στο μπολ με τα αβγά λίγη-λίγη την κρέμα,
χτυπώντας συνεχώς με σύρμα για να μην ψηθούν τα αβγά.
Τέλος,προσθέτουμε τα τυριά και ανακατεύουμε.
Σε βουτυρωμένο ταψί με διαστάσεις 46x31 απλώνουμε
βουτυρώνοντας τα μισά από τα φύλλα,με τέτοιο τρόπο
ώστε να πέφτουν γύρω-γύρω έξω από τα τοιχώματα
του ταψιού.
Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση.Σκεπάζουμε με τα φύλλα που
προεξέχουν,τα βουτυρώνουμε και αυτά ελαφρά και
συνεχίζουμε απλώνοντας τα υπόλοιπα μισά φύλλα που μας
έχουν μείνει.
Το τελευταίο φύλλο δεν το βουτυρώνουμε,αλλά το
ραντίζουμε με λίγο νεράκι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για
περίπου μισή ώρα,μέχρι να ροδίσει όμορφα η επιφάνεια.
Σερβίρουμε ζεστή και φρεσκοψημένη!
Πηγή:Οψοποιών Μαγγανείαι
Υλικά
1 πακέτο φύλλα κρούστας (προτιμήστε Βηρυτού για πιο τραγανό αποτέλεσμα)
1 λίτρο γάλα πλήρες
4-5 κ.σ. γεμάτες σιμιγδάλι ψιλό
1 κ.σ. βούτυρο καλής ποιότητας (όχι μαργαρίνη)
6 αβγά
200 γρ. φέτα σκληρή
200 γρ. σκληρό τυρί για μακαρόνια (το Arla σκληρό τυρί Δανίας είναι ιδανικό)
150-180 γρ. βούτυρο καλής ποιότητος (όχι μαργαρίνη) λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε την κρέμα.
Βάζουμε σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο το γάλα και
ρίχνουμε λίγο-λίγο το σιμιγδάλι,ανακατεύοντας
με το σύρμα για να σκορπίσει.
Βάζουμε την κατσαρόλα μας σε χαμηλή φωτιά και
ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα να μη
σβολιάσει.
Ρίχνουμε και το βούτυρο.
Όταν αρχίσει να κοχλάζει και να πήζει αποσύρουμε από τη φωτιά.
Βάζουμε σε μεγάλο μπολ τα αβγά και τα χτυπάμε καλά.
Προσθέτουμε στο μπολ με τα αβγά λίγη-λίγη την κρέμα,
χτυπώντας συνεχώς με σύρμα για να μην ψηθούν τα αβγά.
Τέλος,προσθέτουμε τα τυριά και ανακατεύουμε.
Σε βουτυρωμένο ταψί με διαστάσεις 46x31 απλώνουμε
βουτυρώνοντας τα μισά από τα φύλλα,με τέτοιο τρόπο
ώστε να πέφτουν γύρω-γύρω έξω από τα τοιχώματα
του ταψιού.
Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση.Σκεπάζουμε με τα φύλλα που
προεξέχουν,τα βουτυρώνουμε και αυτά ελαφρά και
συνεχίζουμε απλώνοντας τα υπόλοιπα μισά φύλλα που μας
έχουν μείνει.
Το τελευταίο φύλλο δεν το βουτυρώνουμε,αλλά το
ραντίζουμε με λίγο νεράκι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για
περίπου μισή ώρα,μέχρι να ροδίσει όμορφα η επιφάνεια.
Σερβίρουμε ζεστή και φρεσκοψημένη!
Πηγή:Οψοποιών Μαγγανείαι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου