1000 και μία
νύχτες!!!
Υλικά
1 φακελάκι μαγιά ξερή ή 45 γρ.νωπή
1 κ.σ. ζάχαρη
2 φλιτζάνια τσαγιού χλιαρό νερό
1 κ.γ. αλάτι
4 κ.σ. σπορέλαιο
2 κούπες αλεύρι ολικής άλεσης
3 1/2 κούπες αλεύρι
αλεύρι για το άνοιγμα της ζύμης
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε μαγιά με ζάχαρη σε μπολ.
Ρίχνουμε το χλιαρό νερό και τη διαλύουμε ανακατεύοντας.
Ρίχνουμε στο μπολ λίγο-λίγο τα αλεύρια.Προσθέτουμε
το αλάτι,το λάδι και ζυμώνουμε,ώσπου να γίνει η ζύμη μαλακιά.
Λαδώνουμε ελαφρά το μπολ μας και αφήνουμε τη ζύμη
σκεπασμένη σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο για 40 λεπτά.
Την πιέζουμε να ξεφουσκώσει και την κάνουμε μπάλα.
Την αφήνουμε σκεπασμένη για άλλη μισή ώρα.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 μπαλάκια και ανοίγουμε το
κάθε μπαλάκι με τον πλάστη,σε αλευρωμένη επιφάνεια,
σε κύκλο με διάμετρο 20 εκ.
Εγώ αυτές τις πιτούλες τις προτιμώ οβάλ,όπως έχω
συνηθίσει να τις βλέπω στα μαγαζιά.
Εσείς φτιάξτε τις όπως σας αρέσει.
Βάζουμε σε αντικολλητικά ταψιά ελαφρώς βουτυρωμένα τις
πίτες μας,τις καλύπτουμε με πετσέτα και τις αφήνουμε
30 λεπτά να φουσκώσουν.
Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 7 λεπτά.
ΤΙΡ
Μπορούμε να ψήσουμε τις πίτες και σε αντικολλητικό τηγάνι
για 3 λεπτά από κάθε μεριά.
Μην τις ψήσετε περισσότερο,γιατί θα στεγνώσουν.
Η συνταγή δίνει 12 κομμάτια.
Φτιάξτε όσες πρόκειται να καταναλώσετε,τις υπόλοιπες περάστε τις για
ελάχιστο χρόνο από το τηγάνι,για να κρατήσουν και φυλάξτε τις στην κατάψυξη.
Πηγή:“Λιχουδιές”
Υλικά
1 φακελάκι μαγιά ξερή ή 45 γρ.νωπή
1 κ.σ. ζάχαρη
2 φλιτζάνια τσαγιού χλιαρό νερό
1 κ.γ. αλάτι
4 κ.σ. σπορέλαιο
2 κούπες αλεύρι ολικής άλεσης
3 1/2 κούπες αλεύρι
αλεύρι για το άνοιγμα της ζύμης
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε μαγιά με ζάχαρη σε μπολ.
Ρίχνουμε το χλιαρό νερό και τη διαλύουμε ανακατεύοντας.
Ρίχνουμε στο μπολ λίγο-λίγο τα αλεύρια.Προσθέτουμε
το αλάτι,το λάδι και ζυμώνουμε,ώσπου να γίνει η ζύμη μαλακιά.
Λαδώνουμε ελαφρά το μπολ μας και αφήνουμε τη ζύμη
σκεπασμένη σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο για 40 λεπτά.
Την πιέζουμε να ξεφουσκώσει και την κάνουμε μπάλα.
Την αφήνουμε σκεπασμένη για άλλη μισή ώρα.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 μπαλάκια και ανοίγουμε το
κάθε μπαλάκι με τον πλάστη,σε αλευρωμένη επιφάνεια,
σε κύκλο με διάμετρο 20 εκ.
Εγώ αυτές τις πιτούλες τις προτιμώ οβάλ,όπως έχω
συνηθίσει να τις βλέπω στα μαγαζιά.
Εσείς φτιάξτε τις όπως σας αρέσει.
Βάζουμε σε αντικολλητικά ταψιά ελαφρώς βουτυρωμένα τις
πίτες μας,τις καλύπτουμε με πετσέτα και τις αφήνουμε
30 λεπτά να φουσκώσουν.
Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 7 λεπτά.
ΤΙΡ
Μπορούμε να ψήσουμε τις πίτες και σε αντικολλητικό τηγάνι
για 3 λεπτά από κάθε μεριά.
Μην τις ψήσετε περισσότερο,γιατί θα στεγνώσουν.
Η συνταγή δίνει 12 κομμάτια.
Φτιάξτε όσες πρόκειται να καταναλώσετε,τις υπόλοιπες περάστε τις για
ελάχιστο χρόνο από το τηγάνι,για να κρατήσουν και φυλάξτε τις στην κατάψυξη.
Πηγή:“Λιχουδιές”
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου