Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Mελωμένα σύκα

H μεγάλη συκιά στο πίσω μέρος του
σπιτιού της γιαγιάς τέτοιο καιρό είχε
την τιμητική της…


DSCN0632 

Υλικά
2 κιλά σύκα
2 κιλά ζάχαρη

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα σύκα.

DSCN0582

DSCN0585 

Τα αραδιάζουμε σε πλατιά κατσαρόλα σε σειρές και
σκεπάζουμε την κάθε σειρά με ζάχαρη.
Τα αφήνουμε έτσι όλη τη νύχτα.
Την επόμενη βράζουμε το γλυκό μας ξαφρίζοντας το μέχρι να δέσει.

DSCN0590  

DSCN0618 

Για να δούμε αν έδεσε το γλυκό στάζουμε λίγο σιρόπι σε
ένα πιατάκι.Αν σχηματίσει σταγόνα που δεν “τρέχει”
το γλυκό μας είναι έτοιμο.

DSCN0619

Αφήνουμε να σταθεί λίγο και ενώ είναι ακόμη ζεστό
το αδειάζουμε σε καθαρά βάζα και κλείνουμε με
καινούργια καπάκια.

DSCN0623 

Γυρνάμε τα βάζα κατά διαστήματα πάνω κάτω μέχρι να
κρυώσει το γλυκό.

DSCN0625 

ΣΗΜ:Τα σύκα που θα χρησιμοποιήσουμε φροντίζουμε να είναι
ωραία και καθαρά,αν παρόλα αυτά έχουμε και κάποια που
είναι πιο ώριμα και λίγο πιο”στραπατσαρισμένα”
δεν τα πετάμε ούτε προσπαθούμε να τα καθαρίσουμε
(κάτι που είναι λίγο δύσκολο).Τα πλένουμε όσο μπορούμε
καλύτερα και τα προσθέτουμε μαζί με τα υπόλοιπα.


DSCN0587

Εγώ δεν αφήνω τα σύκα με τη ζάχαρη μέχρι την επόμενη
μέρα τα φτιάχνω  αμέσως και δεν έχω παρατηρήσει καμία διαφορά.

DSCN0634

Κάποιοι χρησιμοποιούν γλυκόζη(1/2 κούπας για αυτή τη δόση)εγώ δεν
χρησιμοποιώ ποτέ γλυκόζη σε κανένα από τα γλυκά του κουταλιού
που φτιάχνω και δεν έχω κανένα πρόβλημα.


DSCN0633

2 σχόλια:

  1. Aλεξάνδρα μου Καλό μεσημέρι!

    Πόσο νερό να προσθέσω για να τα βράσω με τη ζάχαρη;
    Μέχρι να σκεπαστούν τα σύκα είναι καλά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μεσημέρι και σ'εσένα Χρυσούλα μου.

      Στο γλυκό δεν βάζω καθόλου νερό!!!!!!!
      Το βάζω στη φωτιά και σιγά σιγά μόνο του βγάζει όσο πρέπει!!!

      Είναι εύκολο πολύ,πρόσεξε την εκτέλεση και δεν θα δυσκολευτείς.


      Είναι για μένα το πιο νόσιμο γλυκό κουταλιού!!!!!!!!!

      Καλή επιτυχία σου εύχομαι
      Αλεξ.

      Διαγραφή