Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας ελαφρώς σιροπιασμένο

Νηστεία…for ever!!!

DSC_0036

Υλικά
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
150 ml. καλαμποκέλαιο
400 γρ. ζάχαρη
400 ml.κρύο νερό
20 ml. ξύδι
80 γρ. κακάο κοσκινισμένο
5 γρ. αλάτι
5 γρ. σόδα
2 βανίλιες

για το σιρόπι
40 γρ. κακάο
150 γρ. άχνη
1/2 κ.σ. καλαμποκέλαιο
150 ml. ζεστό νερό


Εκτέλεση
Σε μπολ,χτυπάμε με το μίξερ στη δυνατή ταχύτητα,το λάδι και τη ζάχαρη.

DSC_0016

Ανακατεύουμε,σε ένα μικρό μπολάκι,το νερό με το ξύδι και τα προσθέτουμε
στο μείγμα της ζάχαρης.

DSC_0018

Κοσκινίζουμε στο μείγμα το κακάο και χτυπάμε να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά. 

DSC_0019

Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη σόδα,το αλάτι και τις βανίλιες.

DSC_0017

Το προσθέτουμε τμηματικά στο μείγμα του μπολ και χτυπάμε να ενωθεί.

DSC_0020

Αδειάζουμε το μείγμα σε φόρμα με διάμετρο 25 εκ. αφού την αλείψουμε
πρώτα με μαργαρίνη.

DSC_0022

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C,με αντιστάσεις
πάνω κάτω,για περίπου 1 ώρα.
Δοκιμάζουμε αν το κέικ έχει ψηθεί βυθίζοντας στο κέντρο του ένα μαχαίρι.
Αν βγει στεγνό βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και το αφήνουμε να σταθεί
και να κρυώσει.

DSC_0025

Ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Βάζουμε σε κατσαρόλα το λάδι και το νερό να ζεσταθούν.

DSC_0021

Κοσκινίζουμε το κακάο και τη ζάχαρη και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα.

DSC_0023

Αφήνουμε να πάρουν μια βράση και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Περιχύνουμε το κρύο κέικ με το ζεστό σιρόπι.

DSC_0026

Αφήνουμε να απορροφηθεί το σιρόπι και να κρυώσει εντελώς το κέικ.

DSC_0028

Ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.

DSC_0039

Συνταγή από γνωστή εταιρία αλεύρων.

14 σχόλια:

  1. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ.ΤΙ ΚΑΝΕΙς?Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΕΙΜΑΙ.ΣΕ ΕΙΧΑ ΡΩΤΗΣΕΙ ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΟΥΜΕ ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΖΑΧΑΡΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΘΕΛΕΙ ΔΥΝΑΤΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΧΑΜΗΛΩΝΟΥΜΕ?ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΙΧΕς ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ.ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΔΕς.ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΙΚΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΓΙΑ ΠΙΟ ΖΟΥΜΕΡΟ?Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΦΙΛΑΚΙΑ.ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ ΣΥΝΤΑΓΕς ΣΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Κατερίνα.
      Τι μου κάνεις;
      Την ερώτηση για το χτύπημα μάλλον ξέχασα και δεν την απάντησα...
      Θα κοιτάξω να τη βρω και θα σου απαντήσω...
      Εδώ χτυπάμε από την αρχή σε δυνατή ταχύτητα και συνεχίζουμε έτσι.
      Το σιρόπι και βέβαια μπορείς να το 2πλασιάσεις και να το 3πλασιάσεις μη σου πω.
      Είναι πολύ ωραίο κεκάκι και είμαι σίγουρη πως θα σας αρέσει κι εσάς.
      Για τις συνταγές τώρα,
      Κατερίνα μου λυπάμαι που θα σε στεναχωρίσω,αλλά οι καθημερινές αναρτήσεις με κουράσανε απίστευτα όλα αυτά τα 3 χρόνια και πραγματικά δεν γίνεται να συνεχίσω με αυτό το ρυθμό.

      Αλλωστε έχω τόσες πολλές συνταγές στη σελίδα (κοντά 900,περίπου 9 βιβλία μαγειρικής)και όλες ΜΙΑ και ΜΙΑ που δε μπορεί κάπου θα βρεις αυτή που σ'ενδιαφέρει!!!

      Αυτά από μένα για την ώρα.
      Περιμένω τα νέα σου αν δοκιμάσεις το γλυκό...
      Να έχεις μια όμορφη μέρα,
      Α.

      Διαγραφή
  2. Πραγματικά πάντως όλες οι συνταγές σου είναι μία και μία!!!!!!!!!!!!Ολες βγαίνουν με κλειστά μάτια!!!!!Εχω γίνει φανατική ακόλουθός σου!!!!!!! Να είσαι καλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ.Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΕΙΜΑΙ.Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ.ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΩΣ?Μ ΑΡΕΣΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕς ΣΟΥ ΓΙΑΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΜΕ ΚΛΕΙΣΤΑ ΜΑΤΙΑ.ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕς ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΙΟ ΕΠΙΣΗΜΕς.ΜΟΥ ΕΧΕΙΣ ΛΥΣΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ.ΝΑ ΣΑΙ ΚΑΛΑ ΝΑ ΜΑΣ ΤΙΣ ΔΕΙΧΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΦΙΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΒΡΑΔΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια και συγχαρητηρια για την καταπληκτικη δουλεια σας σε αυτο το blog!
    Μια ερωτηση -που θα αποκαλυψει και την ανασφαλεια μου στη μαγειρικη, καθως ειμαι τελειως αρχαρια-:οταν στις συνταγες αναφερεται βουτυρο μαλακο εννοουμαι μαργαρινη η αλλο και ποιο ακριβως?

    Ευχαριστω παρα πολυ και συγγνωμη για την απουσια τονων!
    Ελλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα
      και ευχαριστώ πολύ για όλα τα όμορφα που μου γράφεις.

      Σε όλες τις συνταγές,εκτός αν διευκρινίζεται διαφορετικά,
      όταν λέμε βούτυρο μπορεις να βάλεις ό,τι εσύ θέλεις βούτυρο
      ή μαργαρίνη.
      Σε άλλους αρέσει μόνο το βούτυρο,άλλοι πάλι το αποφεύγουν και χρησιμοποιούν μαργαρίνη.
      Εσύ αποφασίζεις τι θα βάλεις.
      Το αποτέλεσμα γευστικά διαφέρει μια και ό,τι φτιάχνεται με βούτυρο είναι πιο γευστικό και φυσικά πιο αρωματικό!!!!

      Τώρα όταν λέμε βούτυρο εννοούμε το φρέσκο βούτυρο όπως
      π.χ.το ΑΓΝΟ,το Lurpak,ο Χωριό το ADORO κ.λ.π.

      Αυτά από μένα καλά μαγειρέματα σου εύχομαι.
      Φιλάκια,
      Α.

      Διαγραφή
  5. Αλεξάνδρα μου σε παρακολουθώ εδώ και πολύ καιρό, από τότε που βρισκόσουν σε άλλη μαγειρική "στέγη".. Όντως, έχω κι εγώ παρατηρήσει τελευταία το γεγονός ότι δεν ανεβάζεις συνταγές τόσο συχνά όσο παλιά.. Μου έχει λείψει αυτό, αλλά από την άλλη καταλαβαίνω πόσο κουραστικό και ίσως αγχωτικό θα είναι να ανακαλύπτεις συνεχώς νέες συνταγές για το μπλογκ..
    Όπως και να έχει να είσαι καλά, οι συνταγές σου είναι υπέροχες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα καλή μου.
      Ακριβώς όπως τα λες είναι.

      Το να ενημερώνεις καθημερινά ένα μπλογκ τέτοιου περιεχομένου, σύγουρα δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα.

      Συνεχίζω πιο αραιά μεν με την ίδια ποιότητα όμως και πιστεύω ότι όλοι όσο με γνωρίζουν πλέον,
      θα συνεχίσουν να με ακολουθούν!!

      Καλό απόγευμα,
      Α.

      Διαγραφή
  6. τέλειο, απλά τέλειο!!! τύφλα να έχουν τα αρτίσιμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για αλλη μια φορα Αλεκα μπραβο για την συνταγη!! Ειναι υπεροχο ΚΑΙ αυτο εδω το κεικ,οπως ολα που εχεις φτιαξει!! Πραγματικα τυφλα να χουν τα αρτισιμα!!!
    Πολλα πολλα φιλια! Καλες γιορτες να χεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα, θα μπορούσε να γίνει και σε ατομικα φορμακια και χωρίς σιρόπι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα, θα μπορούσε να γίνει και σε ατομικα φορμακια και χωρίς σιρόπι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή