Θα γίνουν οι καλύτεροι σας φίλοι!
Υλικά
για περίπου 15 μπισκότα
1 κ.σ κακάο
125 γρ. αλεύρι
115 γρ βούτυρο μαλακό
55 γρ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
για το στόλισμα
100 γρ. σοκολάτα
Εκτέλεση
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κακάο μέσα στο μπολ και χτυπάμε για
λίγο ακόμη με το μίξερ.
Βάζουμε το μίγμα σε κορνέ και βγάζουμε μπισκότα στο σχέδιο που
θέλουμε σε αντικολλητικό ταψί.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς C, σε προθερμασμένο φούρνο,με αντιστάσεις
πάνω κάτω για περίπου 15 λεπτά .
Βγάζουμε τα μπισκότα πάνω σε σχάρα να σταθούν και να κρυώσουν εντελώς.
Λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα και στολίζουμε όπως μας αρέσει.
Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013
Βιεννέζικα μπισκοτάκια σοκολάτας
Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013
Γιαουρτόπιτες με ντιπ γιαουρτιού
Γεύση στο maximum!!!
Υλικά
για το ντιπ
1 αγγουράκι
210 γρ. γιαούρτι
2 κ.σ. χυμό λεμόνι
2 κ.γ. ξίδι
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. άνηθο
60 γρ. φέτα
1 σκελίδα σκόρδο στην πρέσα
για τις πίτες
150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
300 – 340 γρ. αλεύρι
6 κ.σ. νερό ανθρακούχο
3 κ.γ. ξερή μαγιά
2 κ.γ. ζάχαρη
3 - 4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. σουσάμι καβουρδισμένο
1 κ.σ. σουσάμι μαύρο
½ κ.γ. αλάτι
Εκτέλεση
Ξεκινάμε ετοιμάζοντας το ντιπ.
Αφαιρούμε τα σπόρια από το αγγουράκι,τρίβουμε και αλατίζουμε με
το αλάτι της συνταγής.Αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά και το στύβουμε.
Το βάζουμε σε μπολ και ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής
για το ντιπ.
Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε επιπλέον 1 κ.γ. περίπου αλάτι αφού πρώτα
δοκιμάσουμε το μείγμα. Καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο
μέχρι να ετοιμάσουμε τις πιτούλες.
Για τις πίτες.
Ανακατεύουμε τη μαγιά μαζί με το ανθρακούχο νερό,τη ζάχαρη,
το γιαούρτι και το λάδι.
Σιγά – σιγά προσθέτουμε το αλεύρι και φτιάχνουμε μια εύπλαστη ζύμη.
Προσθέτουμε το καβουρδισμένο σουσάμι και το μαύρο σουσάμι.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά.
Αλευρώνουμε τον πάγκο μας, χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 – 6 μέρη.
Ανοίγουμε μακρόστενες πίτες με την βοήθεια ενός πλάστη.
Λαδώνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά
ψήνουμε και από τις δύο πλευρές τις πίτες.
Σερβίρουμε τις πίτες συνοδεύοντας με το δροσερό ντιπ.
Η συνταγή μόνο για τις πιτούλες είναι από το “Σεφ στον αέρα”.
Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013
Τραχανάς
Υλικά
5 λίτρα γάλα από βοσκό μισό πρόβειο και μισό γίδινο
8 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
500 γρ. γιαούρτι πρόβειο
Εκτέλεση
Σουρώνουμε το γάλα και το βράζουμε.
Το αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
Βάζουμε το γιαούρτι σε ένα μπολ, ρίχνουμε μέσα 2-3 κούπες από το
γάλα για να το αραιώσουμε και όλο μαζί το αδειάζουμε στην κατσαρόλα.
Δεν μετακινούμε από εκεί την κατσαρόλα καθόλου μέχρι την άλλη μέρα
το πρωί.
Βάζουμε το αλεύρι όλο σε μια μεγάλη λεκάνη, κάνουμε λακκούβα στη
μέση και αδειάζουμε μέσα το γάλα,που έχει γίνει στο μεταξύ γιαούρτι.
Αρχίζουμε και ζυμώνουμε με τα χέρια μας.
Όταν δούμε ότι είναι έτοιμη η ζύμη, την αφήνουμε καμιά ώρα να ξεκουραστεί.
Παίρνουμε ένα κομμάτι από τη ζύμη κι απ’ αυτό κόβουμε τσιμπιές τις
οποίες τις βάζουμε πάνω σε τραπεζομάντηλο.
Μετά από κάνα 2ωρο τις γυρνάμε ανάποδα για να στεγνώσουν.
Τα κόβουμε σε πολύ μικρότερα κομμάτια με τα χέρια μας.
Αφήνουμε άλλες 6-7 ώρες για να στεγνώσουν και μετά βάζοντας λίγο λίγο
στο μούλτι τα χτυπάμε αλλά όχι να γίνουν σκόνη.
Είναι πολύ πιο εύκολη αυτή η διαδικασία παρά με το ειδικό κόσκινο.
Από ‘κει και πέρα αφήνουμε να στεγνώσει πολύ καλά.
Αφήνουμε πάνω από 15 μέρες απλωμένο τον τραχανά για να στεγνώσει
καλά και να μη μουχλιάσει.
Αποθηκεύουμε μέσα σε καθαρές βαμβακερές μαξιλαροθήκες.
Τη συνταγή έφτιαξε και μοιράστηκε μαζί με όλους εμάς η φίλη μου Σοφία
και την ευχαριστώ πολύ!!!