Print Friendly and PDF

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Βιεννέζικα μπισκοτάκια σοκολάτας

Θα γίνουν οι καλύτεροι σας φίλοι!

DSC_0017

Υλικά
για περίπου 15 μπισκότα
1 κ.σ κακάο
125 γρ. αλεύρι
115 γρ βούτυρο μαλακό
55 γρ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη

για το στόλισμα
100 γρ. σοκολάτα


Εκτέλεση
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν.

DSC_0008

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κακάο μέσα στο μπολ και χτυπάμε για
λίγο ακόμη με το μίξερ.

DSC_0009

Βάζουμε το μίγμα  σε κορνέ και βγάζουμε μπισκότα στο σχέδιο που
θέλουμε σε αντικολλητικό ταψί.

DSC_0010

DSC_0011

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς C, σε προθερμασμένο φούρνο,με αντιστάσεις
πάνω κάτω για περίπου 15 λεπτά .
Βγάζουμε τα μπισκότα πάνω σε σχάρα να σταθούν και να κρυώσουν εντελώς.
Λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα και στολίζουμε όπως μας αρέσει.

DSC_0012

DSC_0013

Φυλάσσουμε  σε κουτί μπισκότων σε δροσερό μέρος.

DSC_0031

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Γιαουρτόπιτες με ντιπ γιαουρτιού

Γεύση στο maximum!!!

DSC_0010

Υλικά

για το ντιπ
1 αγγουράκι
210 γρ. γιαούρτι
2 κ.σ. χυμό λεμόνι
2 κ.γ. ξίδι
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. άνηθο
60 γρ. φέτα
1 σκελίδα σκόρδο στην πρέσ
α


για τις πίτες
150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
300 – 340 γρ. αλεύρι
6 κ.σ. νερό ανθρακούχο
3 κ.γ. ξερή μαγιά
2 κ.γ. ζάχαρη
3 - 4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. σουσάμι καβουρδισμένο
1 κ.σ. σουσάμι μαύρο
½ κ.γ. αλάτι

Εκτέλεση
Ξεκινάμε ετοιμάζοντας το ντιπ.
Αφαιρούμε τα σπόρια από το αγγουράκι,τρίβουμε και αλατίζουμε με
το αλάτι της συνταγής.Αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά  και το στύβουμε.
Το βάζουμε σε μπολ και ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής
για το ντιπ.
Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε επιπλέον 1 κ.γ. περίπου αλάτι αφού πρώτα
δοκιμάσουμε το μείγμα. Καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο
μέχρι να ετοιμάσουμε τις πιτούλες.

DSC_0092

Για τις πίτες.
Ανακατεύουμε τη μαγιά μαζί με το ανθρακούχο νερό,τη ζάχαρη,
το γιαούρτι και το λάδι.
Σιγά – σιγά προσθέτουμε το αλεύρι και φτιάχνουμε μια εύπλαστη ζύμη.
Προσθέτουμε το καβουρδισμένο σουσάμι και το μαύρο σουσάμι.

DSC_0086

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά.

DSC_0090

Αλευρώνουμε τον πάγκο μας, χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 – 6 μέρη.
Ανοίγουμε μακρόστενες πίτες με την βοήθεια ενός πλάστη.
Λαδώνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά
ψήνουμε και από τις δύο πλευρές τις πίτες.

DSC_0097

Σερβίρουμε τις πίτες συνοδεύοντας με το δροσερό ντιπ.

DSC_0011

Η συνταγή μόνο για τις πιτούλες είναι από το “Σεφ στον αέρα”.

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Τραχανάς

Καλό χειμώνα!!!

DSC_0012 

Υλικά
5 λίτρα γάλα από βοσκό μισό πρόβειο και μισό γίδινο

8 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις

500 γρ. γιαούρτι πρόβειο


Εκτέλεση

Σουρώνουμε το γάλα και το βράζουμε.
Το αφήνουμε να γίνει χλιαρό.

1

Βάζουμε το γιαούρτι σε ένα μπολ, ρίχνουμε μέσα  2-3 κούπες από το
γάλα για να το αραιώσουμε και όλο μαζί το αδειάζουμε στην κατσαρόλα.
Δεν μετακινούμε από εκεί την κατσαρόλα καθόλου μέχρι την άλλη μέρα
το πρωί.
Βάζουμε το αλεύρι όλο σε μια μεγάλη λεκάνη, κάνουμε λακκούβα στη
μέση και αδειάζουμε μέσα το γάλα,που έχει γίνει στο μεταξύ γιαούρτι.

3

4
 

Αρχίζουμε και ζυμώνουμε με τα χέρια μας.
Όταν δούμε ότι είναι έτοιμη η ζύμη, την αφήνουμε καμιά ώρα να ξεκουραστεί.

5

Παίρνουμε ένα κομμάτι από τη ζύμη κι απ’ αυτό κόβουμε τσιμπιές τις
οποίες τις βάζουμε πάνω σε τραπεζομάντηλο.

6

75

8

Μετά από κάνα 2ωρο τις γυρνάμε ανάποδα για να στεγνώσουν.
Τα κόβουμε σε πολύ μικρότερα κομμάτια με τα χέρια μας.

9

Αφήνουμε άλλες 6-7 ώρες για να στεγνώσουν και μετά βάζοντας λίγο λίγο
στο μούλτι τα χτυπάμε αλλά όχι να γίνουν σκόνη.
Είναι πολύ πιο εύκολη αυτή η διαδικασία παρά με το ειδικό κόσκινο.
Από ‘κει και πέρα αφήνουμε να στεγνώσει πολύ καλά.

10

Αφήνουμε  πάνω από 15 μέρες απλωμένο τον τραχανά για να στεγνώσει
καλά και να μη μουχλιάσει.
Αποθηκεύουμε μέσα σε καθαρές βαμβακερές μαξιλαροθήκες.

 DSC_0025

Τη συνταγή έφτιαξε και μοιράστηκε μαζί με όλους εμάς η φίλη μου Σοφία
και την ευχαριστώ πολύ!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...