Όταν οι απόψεις διίστανται……
Υλικά
1 δόση ζύμη για σπιτική σφολιάτα
λάδι για τα φύλλα
για τη γέμιση με σπανάκι
3 κουταλιές ελαιόλαδο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
300γρ. σπανάκι
άνηθο ψιλοκομμένο
100 γρ. τυρί φέτα
1 αβγό
αλάτι,πιπέρι
για τη γέμιση με τυρί
2 κουταλιές βούτυρο
1 αβγό
300γρ. φέτα
Εκτέλεση
Για τη γέμιση με σπανάκι
Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε
το φρέσκο κρεμμυδάκι.Το αφήνουμε για λίγο να μαραθεί.
Προσθέτουμε το σπανάκι,αλάτι,πιπέρι,σκεπάζουμε την
κατσαρόλα και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά,να μαγειρευτεί
μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά του και να μείνει μόνο με το λάδι.
Λίγο πριν το τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε τον άνηθο,
για να διατηρήσει το άρωμά του.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά,αφήνουμε λίγο το μείγμα να κρυώσει
και τρίβουμε μέσα τη φέτα.Προσθέτουμε και το αβγό.
Ανακατεύουμε καλά το μείγμα και αφήνουμε στην άκρη.
για το μείγμα με το τυρί φέτα
Ανακατεύουμε μαζί και τα τρία υλικά,πατώντας καλά
με ένα πιρούνι το μείγμα.
Απλώνουμε το ένα φύλλο στον πάτο ενός ταψιού,αφού το
αλείψουμε πρώτα με λάδι.
Απλώνουμε τα μείγματα σπανάκι-φέτα.
Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο και λαδώνουμε πολύ καλά
την επιφάνεια της πίτας.
Χωρίζουμε σε κομμάτια.Για να ξεχωρίσουμε πού είναι η κάθε γέμιση,
εάν θέλουμε κόβουμε με δύο διαφορετικούς τρόπους.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο,στους 200 βαθμούς,στη μεσαία
θέση για περίπου 1 ώρα.Το τελευταίο τέταρτο του ψησίματος μεταφέρουμε
το ταψί στον πάτο της κουζίνας,για να ψηθεί καλά και από κάτω.
Όταν ψηθεί η πίτα τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε ακάλυπτη,
για να παραμείνει τραγανή.
Υλικά
1 δόση ζύμη για σπιτική σφολιάτα
λάδι για τα φύλλα
για τη γέμιση με σπανάκι
3 κουταλιές ελαιόλαδο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
300γρ. σπανάκι
άνηθο ψιλοκομμένο
100 γρ. τυρί φέτα
1 αβγό
αλάτι,πιπέρι
για τη γέμιση με τυρί
2 κουταλιές βούτυρο
1 αβγό
300γρ. φέτα
Εκτέλεση
Για τη γέμιση με σπανάκι
Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε
το φρέσκο κρεμμυδάκι.Το αφήνουμε για λίγο να μαραθεί.
Προσθέτουμε το σπανάκι,αλάτι,πιπέρι,σκεπάζουμε την
κατσαρόλα και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά,να μαγειρευτεί
μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά του και να μείνει μόνο με το λάδι.
Λίγο πριν το τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε τον άνηθο,
για να διατηρήσει το άρωμά του.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά,αφήνουμε λίγο το μείγμα να κρυώσει
και τρίβουμε μέσα τη φέτα.Προσθέτουμε και το αβγό.
Ανακατεύουμε καλά το μείγμα και αφήνουμε στην άκρη.
για το μείγμα με το τυρί φέτα
Ανακατεύουμε μαζί και τα τρία υλικά,πατώντας καλά
με ένα πιρούνι το μείγμα.
Απλώνουμε το ένα φύλλο στον πάτο ενός ταψιού,αφού το
αλείψουμε πρώτα με λάδι.
Απλώνουμε τα μείγματα σπανάκι-φέτα.
Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο και λαδώνουμε πολύ καλά
την επιφάνεια της πίτας.
Χωρίζουμε σε κομμάτια.Για να ξεχωρίσουμε πού είναι η κάθε γέμιση,
εάν θέλουμε κόβουμε με δύο διαφορετικούς τρόπους.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο,στους 200 βαθμούς,στη μεσαία
θέση για περίπου 1 ώρα.Το τελευταίο τέταρτο του ψησίματος μεταφέρουμε
το ταψί στον πάτο της κουζίνας,για να ψηθεί καλά και από κάτω.
Όταν ψηθεί η πίτα τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε ακάλυπτη,
για να παραμείνει τραγανή.
Συγχαρητήρια Αλεξάνδρα.. Όλες οι συνταγές υπέροχες!!
ΑπάντησηΔιαγραφή