Λουκούμια!!!
Υλικά
για 40 κομμάτια
1 κούπα χλιαρό γάλα
1 φακελάκι μαγιά ξερή
1 αβγό ελαφρά χτυπημένο
1 κ.γ. κοφτό αλάτι
1 φλ. του ελληνικού καφέ ελαιόλαδο
αλεύρι όσο πάρει (πάνω κάτω 3 κούπες)
για τη γέμιση με τυρί
1 κούπα τυρί φέτα
ασπράδι από ένα αβγό
πιπέρι
δυόσμο(προαιρετικά)
λουκάνικα κομμένα στη μέση
για το άλειμμα
1 κρόκο
σουσάμι
115 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη για το ταψί
Εκτέλεση
Βάζουμε σε μπολ όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και τα ανακατεύουμε
με το σύρμα.
Προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε ένα
απαλό ζυμαράκι που δεν κολλάει.
Χωρίζουμε σε 5 ίσα μπαλάκια.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση τυριού και τα λουκάνικα.
Λαδώνουμε τον πάγκο μας με λίγο ηλιέλαιο και ανοίγουμε επάνω το κάθε
μπαλάκι σε φύλλο με διάμετρο 24 εκ.
Χωρίζουμε σε 8 κομμάτια.
Βάζουμε λίγη από τη γέμιση του τυριού σε κάθε κομμάτι.
Διπλώνουμε τις πλαϊνές πλευρές πάνω από τη γέμιση και τυλίγουμε σαν
κρουασάν.Κάνουμε το ίδιο και με τα λουκάνικα.
Αραδιάζουμε όλα τα πιτάκια σε ταψί και αλείφουμε με τον κρόκο.
Πασπαλίζουμε με σουσάμι όσο έχουν γέμιση τυριού.
Ανάμεσα στα πιτάκια μοιράζουμε κομματάκια από το βούτυρο ή τη μαργαρίνη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C,με αντιστάσεις
πάνω κάτω για περίπου 30-35 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα.
Ζεστά ή κρύα το ίδιο υπέροχα!!!
Πανέμορφα και παν-νόστιμα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνονται απλά τέλεια!!!Καταπληκτική ιδέα και για παιδικό πάρτυ!!Θα τα δοκιμάσω σίγουρα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓΕΙΑ ΣΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ.ΚΑΝΩ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΛΛΑ ΕΓΩ ΑΦΗΝΩ ΤΗ ΖΥΜΗ ΝΑ ΦΟΥΣΚΩΣΕΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΩΡΑ.ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧΑ.ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΤΑ ΛΑΤΡΕΥΟΥΝ.ΜΑΡΙΑ ΑΠΟ ΚΡΗΤΗ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόλις τα έβαλα στο φούρνο και ήδη φαίνονται φανταστικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧριστός Ανέστη και χρόνια πολλά Αλεξάνδρα!!! Σε έψαχνα καιρό και αναρωτιόμουν πού "χάθηκες" από το διαδίκτυο... έπεσα πάνω στο κέικ το νηστίσιμο με το ινδοκάρυδο και μας έκανες συντροφιά όλα τα πρωινά μαζί με το καφεδάκι μας ;) Ήπιαμε πολλές φορές στην υγειά σου!!!
Χάρηκα που σε ξαναβρήκα!
Σταυρούλα
Σταυρούλα μου,
ΔιαγραφήΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!
Χαίρομαι που κατάφερες τελικά να με βρεις εστω και μετά από ένα χρόνο!
Ευχαριστώ πολύ για τις ευχούλες ,με κάνεις πολύ χαρούμενη που εστω και με αυτό τον τρόπο σας εκανα να ξεκινάτε όμορφα τη μέρα σας.
Ελπίζω τα κρουασανάκια να σας ενθουσιάσουν το ίδιο!!
Καλή συνέχεια και καλωσόρισες!!!
Α.
Είναι τέλεια! Η ζύμη αφράτη, η γέμιση δεν ξεχειλίζει και φουσκωτά-φουσκωτά!!! Μπράβο βρε Αλεξάνδρα!!!
ΔιαγραφήΈνας χρόνος όντως είναι πολύς... καλά πού κοιτούσα??? Η αλήθεια είναι πως δεν έψαξα συστηματικά, αλλά μου είχαν λείψει οι τέλειες συνταγές σου με τις πολύ όμορφες φωτογραφίες, με την υπογραφή σου κάτω δεξιά!!!
Καλό βράδυ
Σταυρούλα
Χρόνια Πολλά!Τα έφταιξα σήμερα με κανονική μαγιά μια και είχα στο ψυγείο. Εγιναν ανάρπαστα και πρέπει να τα ξαναφτιάξω σύντομα γιατι κάποιοι δεν τα πρόλαβαν, πραγματικά λουκούμια. Ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή. Εύη
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα έφτιαξα με πολλές παραλαγές στη γέμιση και ήταν υπέροχα.Σε ποιό στάδιο θα μπορούσα να τα βάλω στην κατάψυξη.Μετά θα τα ψήσω όπως είναι παγωμένα;Ευχαριστώ για τις ωραίες συνταγές σου,σε παρακολουθώ απο παλιά και έχω μείνει πολύ ικανοποιημένη με ότι έχω φτιάξει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ
ΧΑΡΑ απο ΠΥΡΓΟ ΗΛΕΙΑΣ
Καλημέρα Χαρά.
ΔιαγραφήΧαίρομαι που ευχαριστήθηκες τη συνταγή!!
Μπορείς να βάλεις το ζυμάρι στην κατάψυξη και να τα φτιάξεις όποτε θες αφού το ξεπαγώσεις.
Μπορείς όμως να ετοιμάσεις τα πιτάκια βάζοντας και τη γέμιση να τα βάλεις στην κατάψυξη,αν έχεις χώρο,και όταν τα θελήσεις να τα ξεπαγώσεις να τα αλείψεις με το αβγό και να τα ψήσεις.
Εύκολα πράματα!!!!
Πολλά φιλάκια από μένα,
Α.
αν δεν βαλω αυγο στη ζυμη θα βγει το ιδιο?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλά υπέροχα!!Σκέτα λουκουμάκια...έχει ήδη εξαφανιστεί το πρώτο ταψί..πολύ πολύ αφράτα!!Καταπληκτική συνταγή Άλεξάνδρα μου..ευχαριστούμε!!Τα μικρά μου τα λατρέψανε..;)Την επόμενη φορά σίγουρα διπλή δόση να τα ευχαριστηθεί κ η μανούλα!!!Καλή σας μέρα... :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματικά πολυ όμορφα σε εμφάνιση. Έφτιαξα τα μισά με λουκάνικο και τα αλλα μισά με ελιά, κρεμμύδι, κολιαντρο (παραδοσιακη κυπριακή γέμιση για ελιοπιτακια). Κι έγιναν στρουμπουλα. Θα τα κεράσω αύριο στη δουλειά .
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε για τη συνταγή και ειδικά επειδη είμαι νέα στο blog σας με βοηθά παρα πολυ η φωτογράφιση σας γιατι καποτε δε ξέρεις πως φαίνεται κάτι ενώ το ετοιμάζεις .Βλέποντας τις φωτο νιώθω ότι πάω καλα :)
Καλη συνέχεια
Ενα μονο θα πω Αλεξανδρακι μου..ΤΕΛΕΙΑ!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλενη.
Υπεροχα..το τελεια ειναι λιγο μωρε;)
ΔιαγραφήΝαι,ναι,ας μας ελεγες οτι εξαφανιζονται σε χρονο d.t.,
ΑπάντησηΔιαγραφήγιατι εγω η καημενη ΜΟΝΟ 3 προλαβα να φαω!!!!
Παρα πολυ ωραια Αλεκα μου!!
Και γρηγορη εκτελεση,οτι πρεπει!!
Φιλακια!!
Υπέροχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜύλοι Κρήτης....εγγυηση!!!!οσοι /ες το εχουν χρησιμοποιησει ξερουν...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ ΩΣ ΓΕΥΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΤΑ ΕΚΑΝΑ ΞΕΔΙΠΛΩΣΑΝ ΑΠΟ ΠΑΝΩ.ΤΙ ΕΚΑΝΑ ΛΑΘΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΚΟΛΠΟ ΣΤΟ ΤΥΛΙΓΜΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ γευστική συνταγή. Την έχω φτιάξει ήδη 2 φορές! Θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να τα βάλω στην κατάψυξη ωμά. Αν ναι, μετά τα ψήνω κατευθείαν ή τα αφήνω να ξεπαγώσουν;
ΑπάντησηΔιαγραφήΝίκη
Καλημέρα Νίκη.
ΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσε η συνταγή.
Απάντηση στην ερώτηση σου για την κατάψυξη θα βρεις παραπάνω στα σχόλια,
Να εχεις μια όμορφη μέρα,
Α.
Αλέκα μου είναι ΤΕΛΕΙΑ!!!! Δεν έχω λόγια! Μπράβο για τη συνταγή!! Πολύ εύκολη ζύμη και αφράτη-τραγανή όλα μαζί!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύύύ!!!
=)
Εξαιρετικά!!! Έχουν ξετρελαθεί όλοι, μαζί κι εγώ φυσικά... την πρώτη φορά η ζύμη ήταν πολύ κολλώδης, αλλά έβαλα μια κούπα αλεύρι παραπάνω και όλα τέλεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόλις συνειδητοποίησα πως αντί για ένα φλ του καφέ λάδι έβαλα μια κούπα κανονική.... το αλεύρι δεν το μέτρησα αλλά πρόσθεσα μέχρι να πλάθεται. Το κακό είναι πως τα έβαλα ήδη στην κατάψυξη για το πάρτι μας που είναι την Κυριακή. Έχω ελπίδες να τρώγονται?
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχα, υγιεινά, πεντανόστιμα και πανεύκολα! Αλεξάνδρα μου, οι συνταγές ξετρελλαίνουν μικρούς και μεγάλους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΑ,ΕΥΚΟΛΑ,ΚΑΙ ΩΡΑΙΑ ΝΑ ΤΑ ΒΛΕΠΕΙΣ.ΜΠΡΑΒΟ!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω προσπαθήσει Να φτιαξω πολλές άλλες συνταγές για αλμυρά κρουασανακια αλλά πήγαιναν όλες στράφι.. Η συγκεκριμένη συνταγή είναι απλά εγγύηση ακόμη και για τον πιο αρχάριο!!!τα έκανα σήμερα και είναι απλά μοναδικά!!!Η μόνη παραλαγη είναι ότι στα κρουσανακια με το λουκάνικο έβαλα και τυρί Γκούρα και απλά τα σπάνε!!!τη συνιστώ ανεπιφύλακτα και όσοι δεν έχετε τόλμησε να τη φτιάξετε πραγματικα δε ξέρετε τι χάνετε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι τα ωραιότερα λουκανοτυροπιτάκια που έχω φάει στην ζωή μου...και σημαντικότερο να έφτιαξα με τα χεράκια μου από αυτή την υπέροχη συνταγή..δεν έχω λόγια απλά ότι είμαι σθεναρά πλέον fun αυτού του blog...ότι έχω φτιάξει είναι υπέροχο...νιώθω πολύ τυχερή που το ανακάλυψα πραγματικά..σας ευχαριστώ θερμά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε το ζυμάρι αυτο μπορώ να βάλω σοκολάτα κουβερτούρα μέσα σαν γέμιση?
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ κουπα ποσα γραμμαρια ειναι?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντι για αλάτι πρόσθεσα ζαχαρη και για γέμιση μερεντα απλα υπεροχα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ τα φτιάχνω τα τελευταία 4-5 Χρόνια.. πάντα 2 δόσεις!!!και στο λουκάνικο βάζω επίσης κέτσαπ και μουστάρδα..σαν hot dog είναι τέλεια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή