Print Friendly and PDF

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Αυτή τη βδομάδα δοκιμάζουμε…

Πιτούλες με ανθότυρο στο λεπτό

DSC_0019

Άσπρη σάλτσα με γιαούρτι

DSC_0006_thumb[7]

Παξιμαδάκια με σουσάμι

SV101994

Μπομπότα

SV100389

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Αλμυρά κρακεράκια

Λιώνουν στο στόμα!!!

DSC_0022


Υλικά
2/3 κούπας βούτυρο
1 κ.γ. ζάχαρη
2/3 κ.γ. αλάτι
1 αβγό
2-3 κ.σ. κρύο νερό
2 κούπες αλεύρι

για το πασπάλισμα
παρμεζάνα
βότανα Προβηγκίας ή άλλα αποξηραμένα βότανα της επιλογής μας
χοντρό αλάτι

Εκτέλεση
Βάζουμε σε μπολ το βούτυρο,τη ζάχαρη,το αλάτι,το αβγό και το νερό.

DSC_0005

Ανακατεύουμε με ένα σύρμα,όσο γίνεται, τα υλικά μας.
Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ γρήγορα.
ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ το μείγμα!!

DSC_0006

DSC_0001

Ανοίγουμε με το ζυμαράκι μας σε λεπτό φύλλο και το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια.

DSC_0008

Μεταφέρουμε τα μπισκοτάκια σε αντικολλητικό ταψί  και τα πασπαλίζουμε
με την παρμεζάνα

DSC_0009

ή τα μυρωδικά και το χοντρό αλάτι.

 

DSC_0010


Ψήνουμε στους 200 βαθμούς C,σε προθερμασμένο φούρνο,με αντιστάσεις
πάνω κάτω,για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι τα κρακεράκια μας να πάρουν
ελαφρώς χρώμα.

DSC_0034

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Ρυζόγαλο με άρωμα λεμόνι

Ένα ρυζόγαλο όλο άρωμα!!!

DSC_0048

Υλικά
4 κούπες νερό
8 κ.σ. κοφτές ρύζι καρολίνα ή γλασέ
μια πρέζα αλάτι
4 κούπες γάλα φρέσκο
1/2 κούπας ζάχαρη
2 βανίλιες και ξύσμα από 1 λεμόνι
2 κ.σ. κοφτές κορν φλάουλ
2 κ.σ. κρύο νερό


Εκτέλεση
Βάζουμε το νερό με το αλάτι και το ρύζι σε μέτρια φωτιά μέχρι να βράσει
καλά το τελευταίο.Όταν είναι έτοιμο το στραγγίζουμε.

DSC_0002

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη να διαλυθεί.

DSC_0003

Ρίχνουμε μέσα το βρασμένο ρύζι και ανακατεύουμε περιστασιακά,πάνω
σε χαμηλή φωτιά,περίπου 10-15 λεπτά.

DSC_0005

Ανακατεύουμε το κορν φλάουρ με το κρύο νερό και τα προσθέτουμε
στην κατσαρόλα.

DSC_0006

Ρίχνουμε τις βανίλιες και το ξύσμα.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να πήζει το μείγμα
(θέλει περίπου 15-20 λεπτά ανάλογα τη φωτιά).

DSC_0007

Αδειάζουμε σε μπολ και αφήνουμε να κρυώσει.
Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με κανέλα.

DSC_0054

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Τριγωνάκια με πίτα από σουβλάκι και μυρωδικά

Πεντανόστιμα!!!

DSC_0014

Υλικά

πίτες για σουβλάκι
ελαιόλαδο
βότανα Προβηγκίας ή ανακατεμένα δεντρολίβανο,θυμάρι,ρίγανη,βασιλικός
αλάτι,πιπέρι

Εκτέλεση
Κόβουμε κάθε πίτα σε έξι τριγωνάκια.Τα απλώνουμε σε ταψί το ένα δίπλα στο άλλο.

DSC_0001

Με ένα πινελάκι τα αλείφουμε ένα ένα  με ελαιόλαδο.

DSC_0002

Πασπαλίζουμε με τα αποξηραμένα βότανα.

DSC_0003

Αλατίζουμε και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

DSC_0004

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C,με αντιστάσεις
πάνω κάτω,για περίπου δέκα λεπτά και σερβίρουμε.

DSC_0011

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Κέικ καρότου

Μια δοκιμή θα σας πείσει…

DSC_0024

Υλικά
4 κούπες καρότο τριμμένο
1/2 κούπας σταφίδες
1/2 κούπας καρύδια χοντροκομμένα
1 3/4 κούπας μαύρη ζάχαρη
4 αβγά
1 κούπα ηλιέλαιο
2 κούπες αλεύρι
1/2 κ.γ. αλάτι
2 κ.γ. baking powder
2 κ.γ. σόδα φαγητού
1 κ.γ. κανέλα
2 βανίλιες


Εκτέλεση
Βάζουμε σε μεγάλο μπολ όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι.

DSC_0001

Ανακατεύουμε με σύρμα.
Προσθέτουμε στο μείγμα και το αλεύρι.

DSC_0002

Ανακατεύουμε να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά.

DSC_0003

Αδειάζουμε σε καλά βουτυρωμένη φόρμα με διαστάσεις 22x32 εκ..

DSC_0004

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C ,με αντιστάσεις
πάνω κάτω για περίπου 45 λεπτά.Αφήνουμε να σταθεί και να κρυώσει.
Σερβίρουμε σε κομμάτια.
ΣΗΜ:Αν θέλουμε,συνοδεύουμε με υπέροχο γλάσο cream cheese.

DSC_0034

Συνταγή από το” Σεφ στον αέρα”.

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Panettone

Τελικά γίνονται “μικρά θαύματα” και στις μέρες μας!!!

DSC_0053

Υλικά
για το προζύμι
205 γρ. αλεύρι δυνατό ή για όλες τις χρήσεις καλής ποιότητας
120 γρ. νερό(όχι ml)
1/8 κ.γ. σκόνη μαγιά

για το κυρίως ζυμάρι
340 γρ. αλεύρι δυνατό ή για όλες τις χρήσεις καλής ποιότητας
115 γρ. βούτυρο μαλακό σε κυβάκια
65 γρ. ζάχαρη
12 γρ. σκόνη μαγιά
3 μεγάλα αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
2 βανίλιες
ξύσμα από 2 πορτοκάλια και 2 λεμόνια
10 γρ. αλάτι
1/2 κ.γ. baking powder
250 γρ. ανακατεμένα φρουιγλασέ και σταφίδες ξανθιές και μαύρες

1 κρόκο για το άλειμμα
αμυγδαλάκι φιλέ προαιρετικά για το πασπάλισμα

ζάχαρη άχνη για το στόλισμα


Εκτέλεση

Προζύμι
Φτιάχνουμε το προζύμι (οι ιταλοί το λένε BIGA ),ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί.

DSC_0044

DSC_0046

Το αφήνουμε σκεπασμένο από 12 έως 18 ώρες σε ζεστό μέρος,μέχρι
να φουσκώσει και να γίνει σαν σφουγγάρι.


DSC_0002

Ζύμη για Panettone

Βάζουμε στο μίξερ το γάντζο ζυμώματος και ρίχνουμε στον κάδο του
το αλεύρι(έχουμε προσθέσει μέσα το μπέικιν),
τη ζάχαρη,το βούτυρο,
τη μαγιά και ανακατεύουμε ελαφρώς.

DSC_0001

Προσθέτουμε το προζύμι,τα αβγά,τις βανίλιες,το ξύσμα από πορτοκάλια
και λεμόνια και το αλάτι .

DSC_0003

Αφήνουμε το μίξερ να ζυμώσει για 15 λεπτά,σε μέτρια ταχύτητα,μέχρι
που να ξεκολλάει η ζύμη από τα
τοιχώματα και να μαζευτεί στο γάντζο.

DSC_0005

Τότε βγάζουμε τη ζύμη και την τοποθετούμε σε ένα δοχείο ελαφρώς λαδωμένο.

DSC_0006

Σκεπάζουμε το δοχείο
και αφήνουμε να ανέβει σε ζεστό μέρος για
μιάμιση ώρα περίπου!

 
DSC_0032

Παίρνουμε τη ζύμη και την ξεφουσκώνουμε ελαφρώς.
Την απλώνουμε σε λαδωμένη επιφάνεια,απλώνουμε τα φρουιγλασέ και
τις σταφίδες
παντού και του δίνουμε σχήμα μπάλας!!

DSC_0034

Σε φόρμα με διάμετρο περίπου 20-22 εκ.τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί
στον πάτο
και όρθια στα τοιχώματα.Κόβουμε το χαρτί σε ύψος τέτοιο,ώστε
να χωράει άνετα στο φούρνο.Βάζουμε μέσα τη ζύμη.

DSC_0037


DSC_0036

Αφήνουμε άλλες 2 ώρες να ανέβει σε ζεστό περιβάλλον.

DSC_0038


DSC_0039


Όταν είναι έτοιμη,την αλείφουμε με κρόκο,

DSC_0041

πασπαλίζουμε τα αμύγδαλα,

DSC_0042

και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο,με αντιστάσεις πάνω κάτω,
για 40-45 λεπτά στους 180 βαθμούς C.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να σταθεί για λίγο.
Αφαιρούμε τα λαδόχαρτα και μεταφέρουμε σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.

DSC_0056

Κρύο πλέον,το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

DSC_0065

Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

DSC_0078

ΣΗΜ:Για να σταθεί εύκολα η λαδόκολλα όρθια,αν έχετε φόρμα ακριβώς
στις διαστάσεις που απαιτεί η συνταγή,βουτυρώστε ελαφρά τα τοιχώματα
και πιέστε την να κολλήσει.
Στο επάνω μέρος,εκεί που δεν έρχεται σε επαφή με τη ζύμη,πιάστε με συρραπτικό.
Σε περίπτωση που η φόρμα σας είναι μεγαλύτερη,δέστε τη λαδόκολλα
με σπάγκο κουζίνας για να μην ανοίξει.

DSC_0060

Συνταγή από τη φίλη μου Άννα Μαρία

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...