Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012
Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012
Αλμυρά κρακεράκια
Υλικά
2/3 κούπας βούτυρο
1 κ.γ. ζάχαρη
2/3 κ.γ. αλάτι
1 αβγό
2-3 κ.σ. κρύο νερό
2 κούπες αλεύρι
για το πασπάλισμα
παρμεζάνα
βότανα Προβηγκίας ή άλλα αποξηραμένα βότανα της επιλογής μας
χοντρό αλάτι
Εκτέλεση
Βάζουμε σε μπολ το βούτυρο,τη ζάχαρη,το αλάτι,το αβγό και το νερό.
Ανακατεύουμε με ένα σύρμα,όσο γίνεται, τα υλικά μας.
Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ γρήγορα.
ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ το μείγμα!!
Ανοίγουμε με το ζυμαράκι μας σε λεπτό φύλλο και το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια.
Μεταφέρουμε τα μπισκοτάκια σε αντικολλητικό ταψί και τα πασπαλίζουμε
με την παρμεζάνα
ή τα μυρωδικά και το χοντρό αλάτι.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς C,σε προθερμασμένο φούρνο,με αντιστάσεις
πάνω κάτω,για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι τα κρακεράκια μας να πάρουν
ελαφρώς χρώμα.
Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012
Ρυζόγαλο με άρωμα λεμόνι
Ένα ρυζόγαλο όλο άρωμα!!!
Υλικά
4 κούπες νερό
8 κ.σ. κοφτές ρύζι καρολίνα ή γλασέ
μια πρέζα αλάτι
4 κούπες γάλα φρέσκο
1/2 κούπας ζάχαρη
2 βανίλιες και ξύσμα από 1 λεμόνι
2 κ.σ. κοφτές κορν φλάουλ
2 κ.σ. κρύο νερό
Εκτέλεση
Βάζουμε το νερό με το αλάτι και το ρύζι σε μέτρια φωτιά μέχρι να βράσει
καλά το τελευταίο.Όταν είναι έτοιμο το στραγγίζουμε.
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη να διαλυθεί.
Ρίχνουμε μέσα το βρασμένο ρύζι και ανακατεύουμε περιστασιακά,πάνω
σε χαμηλή φωτιά,περίπου 10-15 λεπτά.
Ανακατεύουμε το κορν φλάουρ με το κρύο νερό και τα προσθέτουμε
στην κατσαρόλα.
Ρίχνουμε τις βανίλιες και το ξύσμα.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να πήζει το μείγμα
(θέλει περίπου 15-20 λεπτά ανάλογα τη φωτιά).
Αδειάζουμε σε μπολ και αφήνουμε να κρυώσει.
Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με κανέλα.
Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012
Τριγωνάκια με πίτα από σουβλάκι και μυρωδικά
Πεντανόστιμα!!!
Υλικά
πίτες για σουβλάκι
ελαιόλαδο
βότανα Προβηγκίας ή ανακατεμένα δεντρολίβανο,θυμάρι,ρίγανη,βασιλικός
αλάτι,πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβουμε κάθε πίτα σε έξι τριγωνάκια.Τα απλώνουμε σε ταψί το ένα δίπλα στο άλλο.
Με ένα πινελάκι τα αλείφουμε ένα ένα με ελαιόλαδο.
Πασπαλίζουμε με τα αποξηραμένα βότανα.
Αλατίζουμε και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C,με αντιστάσεις
πάνω κάτω,για περίπου δέκα λεπτά και σερβίρουμε.
Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012
Κέικ καρότου
Μια δοκιμή θα σας πείσει…
Υλικά
4 κούπες καρότο τριμμένο
1/2 κούπας σταφίδες
1/2 κούπας καρύδια χοντροκομμένα
1 3/4 κούπας μαύρη ζάχαρη
4 αβγά
1 κούπα ηλιέλαιο
2 κούπες αλεύρι
1/2 κ.γ. αλάτι
2 κ.γ. baking powder
2 κ.γ. σόδα φαγητού
1 κ.γ. κανέλα
2 βανίλιες
Εκτέλεση
Βάζουμε σε μεγάλο μπολ όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι.
Ανακατεύουμε με σύρμα.
Προσθέτουμε στο μείγμα και το αλεύρι.
Ανακατεύουμε να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά.
Αδειάζουμε σε καλά βουτυρωμένη φόρμα με διαστάσεις 22x32 εκ..
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C ,με αντιστάσεις
πάνω κάτω για περίπου 45 λεπτά.Αφήνουμε να σταθεί και να κρυώσει.
Σερβίρουμε σε κομμάτια.
ΣΗΜ:Αν θέλουμε,συνοδεύουμε με υπέροχο γλάσο cream cheese.
Συνταγή από το” Σεφ στον αέρα”.
Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012
Panettone
Τελικά γίνονται “μικρά θαύματα” και στις μέρες μας!!!
Υλικά
για το προζύμι
205 γρ. αλεύρι δυνατό ή για όλες τις χρήσεις καλής ποιότητας
120 γρ. νερό(όχι ml)
1/8 κ.γ. σκόνη μαγιά
για το κυρίως ζυμάρι
340 γρ. αλεύρι δυνατό ή για όλες τις χρήσεις καλής ποιότητας
115 γρ. βούτυρο μαλακό σε κυβάκια
65 γρ. ζάχαρη
12 γρ. σκόνη μαγιά
3 μεγάλα αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
2 βανίλιες
ξύσμα από 2 πορτοκάλια και 2 λεμόνια
10 γρ. αλάτι
1/2 κ.γ. baking powder
250 γρ. ανακατεμένα φρουιγλασέ και σταφίδες ξανθιές και μαύρες
1 κρόκο για το άλειμμα
αμυγδαλάκι φιλέ προαιρετικά για το πασπάλισμα
ζάχαρη άχνη για το στόλισμα
Εκτέλεση
Προζύμι
Φτιάχνουμε το προζύμι (οι ιταλοί το λένε BIGA ),ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί.
Το αφήνουμε σκεπασμένο από 12 έως 18 ώρες σε ζεστό μέρος,μέχρι
να φουσκώσει και να γίνει σαν σφουγγάρι.
Ζύμη για Panettone
Βάζουμε στο μίξερ το γάντζο ζυμώματος και ρίχνουμε στον κάδο του
το αλεύρι(έχουμε προσθέσει μέσα το μπέικιν), τη ζάχαρη,το βούτυρο,
τη μαγιά και ανακατεύουμε ελαφρώς.
Προσθέτουμε το προζύμι,τα αβγά,τις βανίλιες,το ξύσμα από πορτοκάλια
και λεμόνια και το αλάτι .
Αφήνουμε το μίξερ να ζυμώσει για 15 λεπτά,σε μέτρια ταχύτητα,μέχρι
που να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα και να μαζευτεί στο γάντζο.
Τότε βγάζουμε τη ζύμη και την τοποθετούμε σε ένα δοχείο ελαφρώς λαδωμένο.
Σκεπάζουμε το δοχείο και αφήνουμε να ανέβει σε ζεστό μέρος για
μιάμιση ώρα περίπου!
Παίρνουμε τη ζύμη και την ξεφουσκώνουμε ελαφρώς.
Την απλώνουμε σε λαδωμένη επιφάνεια,απλώνουμε τα φρουιγλασέ και
τις σταφίδες παντού και του δίνουμε σχήμα μπάλας!!
Σε φόρμα με διάμετρο περίπου 20-22 εκ.τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί
στον πάτο και όρθια στα τοιχώματα.Κόβουμε το χαρτί σε ύψος τέτοιο,ώστε
να χωράει άνετα στο φούρνο.Βάζουμε μέσα τη ζύμη.
Αφήνουμε άλλες 2 ώρες να ανέβει σε ζεστό περιβάλλον.
Όταν είναι έτοιμη,την αλείφουμε με κρόκο,
πασπαλίζουμε τα αμύγδαλα,
και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο,με αντιστάσεις πάνω κάτω,
για 40-45 λεπτά στους 180 βαθμούς C.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να σταθεί για λίγο.
Αφαιρούμε τα λαδόχαρτα και μεταφέρουμε σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.
Κρύο πλέον,το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
ΣΗΜ:Για να σταθεί εύκολα η λαδόκολλα όρθια,αν έχετε φόρμα ακριβώς
στις διαστάσεις που απαιτεί η συνταγή,βουτυρώστε ελαφρά τα τοιχώματα
και πιέστε την να κολλήσει.
Στο επάνω μέρος,εκεί που δεν έρχεται σε επαφή με τη ζύμη,πιάστε με συρραπτικό.
Σε περίπτωση που η φόρμα σας είναι μεγαλύτερη,δέστε τη λαδόκολλα
με σπάγκο κουζίνας για να μην ανοίξει.
Συνταγή από τη φίλη μου Άννα Μαρία