Print Friendly and PDF

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Τα ψαράκια τσίμπησαν!

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Γλυκό ψυγείου μπανάνα-φράουλα

Today…licious
Και ναι,γιορτάζουμε και όπως κάθε χρόνο
κερνάμε!

DSC_0039 

Υλικά
1 μονό πακέτο φρυγανιές +1-2 ακόμη
2 φακελάκια ζελέ φράουλας
1 κομπόστα κοκτέιλ

για το σιρόπι
1 κούπα νερό
1 κούπα ζάχαρη

για την κρέμα
4 κούπες γάλα
8 κ.σ. άνθος αραβοσίτου με γεύση μπανάνα (επειδή το φακελάκι περιέχει λιγότερο από 8 κ.σ. συμπληρώνουμε με άνθος αραβοσίτου βανίλια)
1/2 κούπας ζάχαρη
2 κρόκους αβγών


Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε το ζελέ φράουλας διαλύοντας τα 2 φεκελάκια ζελέ σε 2 κούπες
ζεστό νερό.Ανακατεύουμε καλά.
Μετράμε το ζουμί της κομπόστας (είναι περίπου 1 κούπα)αφού τη στραγγίσουμε
και προσθέτουμε όσο ακόμη κρύο νερό χρειάζεται για να συμπληρώσουμε
2 κούπες.Το ρίχνουμε στο μείγμα του ζελέ και ανακατεύουμε.
Βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει και να αποκτήσει την πυκνότητα του μελιού.

DSC_0035


Φτιάχνουμε το σιρόπι μας βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη.
Βουτάμε μέσα μία-μία τις φρυγανιές και τις απλώνουμε σε ταψί με
διαστάσεις 33x27εκ.

DSC_0036

Αδειάζουμε ομοιόμορφα πάνω από τις φρυγανιές όσο σιρόπι μας έμεινε.
Δεν πρέπει να περισσέψει καθόλου! 

DSC_0037

Για την κρέμα βάζουμε σε κατσαρόλα να ζεσταθούν καλά οι 3 1/2 κούπες γάλα.

DSC_0038 

Στην υπόλοιπη ποσότητα γάλακτος προσθέτουμε τη ζάχαρη,το άνθος αραβοσίτου,
(μπανάνα-βανίλια) και τους κρόκους των αβγών.

DSC_0039

DSC_0041

Χτυπάμε καλά με σύρμα τα υλικά να ενωθούν και τα αδειάζουμε μέσα
στο ζεστό γάλα.Ανακατεύουμε ζωηρά μέχρι να πήξει η κρέμα.

DSC_0042

Απλώνουμε την κρέμα πάνω από τις φρυγανιές και αφήνουμε για λίγο να σταθεί
να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί.

DSC_0043 

Όταν είναι η έτοιμη η κρέμα μας,αραδιάζουμε πάνω τα κομμάτια της
στραγγισμένης κομπόστας και τα καλύπτουμε προσεχτικά με το ζελέ
μας που έχει πλέον αποκτήσει την πυκνότητα που πρέπει.

DSC_0030

Βάζουμε στο ψυγείο να πήξει καλά.

DSC_0045

Σερβίρουμε το γλυκό σε κομμάτια.

DSC_0054

ΣΗΜ:Μπορεί να είναι το γνωστό σε όλους μας γλυκό ψυγείου αλλά
η διαφορά του είναι στο συνδυασμό των γεύσεων μπανάνας-φράουλας.
Ένας άλλος εξαιρετικός συνδυασμός που θα σας πρότεινα ακόμη να
δοκιμάσετε είναι να φτιάξετε το γλυκό με κομπόστα και ζελέ ανανά
ενώ για κρέμα να χρησιμοποιήσετε τη γεύση λεμόνι!

DSC_0041

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Γύρος κοτόπουλο

Τυλίξτε τον σε μια κόλλα χαρτί ή μήπως
καλύτερα σε μια πίτα;

DSC_0045

Υλικά
για 4 πίτες
500 γρ. στήθος κοτόπουλο χωρίς πέτσα και κόκαλο κομμένο σε μικρούς κύβους
2 γεμάτες κ.σ. γιαούρτι απλό
αλάτι,πιπέρι
1 κ.σ. ρίγανη
2 κ.σ. λάδι
2 κ.γ. ξίδι από κόκκινο κρασί
4 σκελίδες σκόρδο στην πρέσα
χυμό από 1 λεμόνι


Εκτέλεση
Βάζουμε όλα μαζί τα υλικά σε μπολ και τα ανακατεύουμε.
Αφήνουμε σκεπασμένα στο ψυγείο να μαριναριστούν για περίπου 1 ώρα.

DSC_0010

Αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπολ σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε
τα υλικά μέχρι να φύγουν όλα τα υγρά και να ροδίσει το κρέας.

DSC_0040 

Τυλίγουμε σε πίτες με τα συνοδευτικά της αρεσκείας μας.

DSC_0048

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Σάμαλι τέλειο

Σιρο……φτιάξτε το!!!

Σάμαλι τέλειο!  

Υλικά
1 κούπα σιμιγδάλι χοντρό
1 1/2 κούπας σιμιγδάλι ψιλό
1 1/2 κούπας ζάχαρη
1 1/2 κούπας χυμό πορτοκάλι ή γάλα ή γιαούρτι στραγγιστό
1/2 κ.γ. μαστίχα Χίου
1 κ.γ. σόδα
1 κ.γ. baking powder


για το σιρόπι
2 1/2 κούπες ζάχαρη
1 1/2 κούπας νερό
2 κ.σ. χυμό λεμονιού

αμύγδαλα ασπρισμένα για να στολίσουμε τα κομμάτια ή αμυγδαλάκι φιλέ


Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μούλτι τη ζάχαρη με τη μαστίχα.

DSC_0002

Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί σε μπολ και ανακατεύουμε με σύρμα  να ενωθούν.

DSC_0003

Απλώνουμε το μείγμα σε ταψί με διαστάσεις  33x22 εκ. και αφήνουμε να
σταθεί  και να φουσκώσει για 3 ώρες.

DSC_0006

Χαράζουμε σε κομμάτια και βάζουμε πάνω στο κάθε κομμάτι ένα αμύγδαλο
ή πασπαλίζουμε με αμυγδαλάκι φιλέ.

DSC_0016

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C με αντιστάσεις
πάνω-κάτω στη μεσαία σχάρα για περίπου 30-40 λεπτά.
Λίγο πριν βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο,βάζουμε όλα τα υλικά για
το σιρόπι σε κατσαρόλα και τα βράζουμε για 5 λεπτά (μετράμε από την
ώρα που αρχίζει ο βρασμός).

DSC_0004

Σιροπιάζουμε το ζεστό γλυκό,αμέσως μόλις βγει από το φούρνο,με το
επίσης ζεστό σιρόπι.

DSC_0018

Αφήνουμε να το τραβήξει όλο και να κρυώσει.

DSC_0019

Σερβίρουμε.

DSC_0095

Συνταγή από τη φίλη μου Πόπη.

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Χωριάτικα λουκάνικα με πετιμέζι

Ένα πιάτο για μερακλήδες!!!

DSC_0077 


Υλικά
2 χωριάτικα λουκάνικα κομμένα σε μεγάλα κομμάτια.
6 κ.σ. μηλόξιδο
2 κ.σ. πετιμέζι (υπάρχει στα Σ/Μ στα ράφια με τα βιολογικά προϊόντα)


Εκτέλεση
Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι τα λουκάνικα να σοταριστούν
καλά και να βγάλουν το λίπος τους.


DSC_0055 

DSC_0057

Τα βγάζουμε από το τηγάνι,το καθαρίζουμε από το λίπος και τα ξαναβάζουμε
μέσα.

DSC_0058

Περιχύνουμε με το ξίδι.

DSC_0059

Προσθέτουμε τις 2 κ.σ. πετιμέζι.

DSC_0061

Γυρίζουμε τα λουκάνικα μέσα στο τηγάνι να καραμελωθούν από όλες
τις μεριές.
 
DSC_0081

Σερβίρουμε αμέσως!

DSC_0067


Συνταγή του Β. Καλλίδη.

Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Φανουρόπιτα η παραδοσιακή

Μια παραδοσιακή συνταγή από την όμορφη
Λέσβο για νηστήσιμη,πεντανόστιμη και
μυρωδάτη Φανουρόπιτα!

DSC_0038

Υλικά
1 κούπα ελαφρύ ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
1 κούπα ζάχαρη
2 κ.γ.κοφτά κανέλα
2 κ.γ. κοφτά γαρίφαλο
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
2 βανίλιες
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
1 κούπα φρέσκο χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
ξύσμα από 1 λεμόνι
1/2 κούπας κονιάκ ή 7-8 κ.σ.
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κούπα σταφίδα μαύρη
2 κ.σ. σουσάμι
1½ κ.γ. baking powder

προαιρετικά άχνη για το πασπάλισμα


Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder.

DSC_0002 

Με μίξερ χειρός χτυπάμε σε μπολ το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη, την κανέλα,
το γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο μέχρι να πήξει λίγο το μείγμα για περίπου
3’-4’(προσοχή γιατί πιτσιλάει). Προσθέτουμε τις βανίλιες.

DSC_0001


Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού (πάνω από τα υλικά, γιατί
φουσκώνει και χύνεται). Τον προσθέτουμε στο μείγμα.

DSC_0003

Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, καθώς και το κονιάκ.

DSC_0004

Λίγο-λίγο ρίχνουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε να γίνει το μείγμα μας
όπως η ζύμη του κέικ.

DSC_0005


Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια κουμπωτή φόρμα με διάμετρο 26 εκ..
Τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι. Αδειάζουμε στη φόρμα το μισό
από το μείγμα και το απλώνουμε.

DSC_0006

Πασπαλίζουμε τις σταφίδες με ελάχιστο αλεύρι και ανακατεύουμε να
πάει παντού.

DSC_0007

Τινάζουμε το περριτό αλεύι και τις απλώνουμε  στο μείγμα.
Αδειάζουμε από πάνω το υπόλοιπο.

DSC_0008

Πασπαλίζουμε με το σουσάμι.

DSC_0009

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς  C
με αντιστάσεις πάνω-κάτω στην τελευταία από κάτω σχάρα, για περίπου
40-45’, μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη σε όγκο και να ξεκολλάει από
τα τοιχώματα της φόρμας.
Αφήνουμε τη Φανουρόπιτα να σταθεί στη φόρμα 5’ και ξεφορμάρουμε.

DSC_0016  

Αν θέλουμε,πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.


DSC_0012

Συνταγή της φίλης μου Ειρήνης από τη Λέσβο.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...