Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012
Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012
Γλυκό ψυγείου μπανάνα-φράουλα
Today…licious
Και ναι,γιορτάζουμε και όπως κάθε χρόνο
κερνάμε!
Υλικά
1 μονό πακέτο φρυγανιές +1-2 ακόμη
2 φακελάκια ζελέ φράουλας
1 κομπόστα κοκτέιλ
για το σιρόπι
1 κούπα νερό
1 κούπα ζάχαρη
για την κρέμα
4 κούπες γάλα
8 κ.σ. άνθος αραβοσίτου με γεύση μπανάνα (επειδή το φακελάκι περιέχει λιγότερο από 8 κ.σ. συμπληρώνουμε με άνθος αραβοσίτου βανίλια)
1/2 κούπας ζάχαρη
2 κρόκους αβγών
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε το ζελέ φράουλας διαλύοντας τα 2 φεκελάκια ζελέ σε 2 κούπες
ζεστό νερό.Ανακατεύουμε καλά.
Μετράμε το ζουμί της κομπόστας (είναι περίπου 1 κούπα)αφού τη στραγγίσουμε
και προσθέτουμε όσο ακόμη κρύο νερό χρειάζεται για να συμπληρώσουμε
2 κούπες.Το ρίχνουμε στο μείγμα του ζελέ και ανακατεύουμε.
Βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει και να αποκτήσει την πυκνότητα του μελιού.
Φτιάχνουμε το σιρόπι μας βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη.
Βουτάμε μέσα μία-μία τις φρυγανιές και τις απλώνουμε σε ταψί με
διαστάσεις 33x27εκ.
Αδειάζουμε ομοιόμορφα πάνω από τις φρυγανιές όσο σιρόπι μας έμεινε.
Δεν πρέπει να περισσέψει καθόλου!
Για την κρέμα βάζουμε σε κατσαρόλα να ζεσταθούν καλά οι 3 1/2 κούπες γάλα.
Στην υπόλοιπη ποσότητα γάλακτος προσθέτουμε τη ζάχαρη,το άνθος αραβοσίτου,
(μπανάνα-βανίλια) και τους κρόκους των αβγών.
Χτυπάμε καλά με σύρμα τα υλικά να ενωθούν και τα αδειάζουμε μέσα
στο ζεστό γάλα.Ανακατεύουμε ζωηρά μέχρι να πήξει η κρέμα.
Απλώνουμε την κρέμα πάνω από τις φρυγανιές και αφήνουμε για λίγο να σταθεί
να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί.
Όταν είναι η έτοιμη η κρέμα μας,αραδιάζουμε πάνω τα κομμάτια της
στραγγισμένης κομπόστας και τα καλύπτουμε προσεχτικά με το ζελέ
μας που έχει πλέον αποκτήσει την πυκνότητα που πρέπει.
Βάζουμε στο ψυγείο να πήξει καλά.
Σερβίρουμε το γλυκό σε κομμάτια.
ΣΗΜ:Μπορεί να είναι το γνωστό σε όλους μας γλυκό ψυγείου αλλά
η διαφορά του είναι στο συνδυασμό των γεύσεων μπανάνας-φράουλας.
Ένας άλλος εξαιρετικός συνδυασμός που θα σας πρότεινα ακόμη να
δοκιμάσετε είναι να φτιάξετε το γλυκό με κομπόστα και ζελέ ανανά
ενώ για κρέμα να χρησιμοποιήσετε τη γεύση λεμόνι!
Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012
Γύρος κοτόπουλο
Τυλίξτε τον σε μια κόλλα χαρτί ή μήπως
καλύτερα σε μια πίτα;
Υλικά
για 4 πίτες
500 γρ. στήθος κοτόπουλο χωρίς πέτσα και κόκαλο κομμένο σε μικρούς κύβους
2 γεμάτες κ.σ. γιαούρτι απλό
αλάτι,πιπέρι
1 κ.σ. ρίγανη
2 κ.σ. λάδι
2 κ.γ. ξίδι από κόκκινο κρασί
4 σκελίδες σκόρδο στην πρέσα
χυμό από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα μαζί τα υλικά σε μπολ και τα ανακατεύουμε.
Αφήνουμε σκεπασμένα στο ψυγείο να μαριναριστούν για περίπου 1 ώρα.
Αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπολ σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε
τα υλικά μέχρι να φύγουν όλα τα υγρά και να ροδίσει το κρέας.
Τυλίγουμε σε πίτες με τα συνοδευτικά της αρεσκείας μας.
Τρίτη 28 Αυγούστου 2012
Σάμαλι τέλειο
Υλικά
1 κούπα σιμιγδάλι χοντρό
1 1/2 κούπας σιμιγδάλι ψιλό
1 1/2 κούπας ζάχαρη
1 1/2 κούπας χυμό πορτοκάλι ή γάλα ή γιαούρτι στραγγιστό
1/2 κ.γ. μαστίχα Χίου
1 κ.γ. σόδα
1 κ.γ. baking powder
για το σιρόπι
2 1/2 κούπες ζάχαρη
1 1/2 κούπας νερό
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
αμύγδαλα ασπρισμένα για να στολίσουμε τα κομμάτια ή αμυγδαλάκι φιλέ
Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μούλτι τη ζάχαρη με τη μαστίχα.
Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί σε μπολ και ανακατεύουμε με σύρμα να ενωθούν.
Απλώνουμε το μείγμα σε ταψί με διαστάσεις 33x22 εκ. και αφήνουμε να
σταθεί και να φουσκώσει για 3 ώρες.
Χαράζουμε σε κομμάτια και βάζουμε πάνω στο κάθε κομμάτι ένα αμύγδαλο
ή πασπαλίζουμε με αμυγδαλάκι φιλέ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C με αντιστάσεις
πάνω-κάτω στη μεσαία σχάρα για περίπου 30-40 λεπτά.
Λίγο πριν βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο,βάζουμε όλα τα υλικά για
το σιρόπι σε κατσαρόλα και τα βράζουμε για 5 λεπτά (μετράμε από την
ώρα που αρχίζει ο βρασμός).
Σιροπιάζουμε το ζεστό γλυκό,αμέσως μόλις βγει από το φούρνο,με το
επίσης ζεστό σιρόπι.
Αφήνουμε να το τραβήξει όλο και να κρυώσει.
Σερβίρουμε.
Συνταγή από τη φίλη μου Πόπη.
Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012
Χωριάτικα λουκάνικα με πετιμέζι
Υλικά
2 χωριάτικα λουκάνικα κομμένα σε μεγάλα κομμάτια.
6 κ.σ. μηλόξιδο
2 κ.σ. πετιμέζι (υπάρχει στα Σ/Μ στα ράφια με τα βιολογικά προϊόντα)
Εκτέλεση
Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι τα λουκάνικα να σοταριστούν
καλά και να βγάλουν το λίπος τους.
Τα βγάζουμε από το τηγάνι,το καθαρίζουμε από το λίπος και τα ξαναβάζουμε
μέσα.
Περιχύνουμε με το ξίδι.
Προσθέτουμε τις 2 κ.σ. πετιμέζι.
Γυρίζουμε τα λουκάνικα μέσα στο τηγάνι να καραμελωθούν από όλες
τις μεριές.
Σερβίρουμε αμέσως!
Συνταγή του Β. Καλλίδη.
Κυριακή 26 Αυγούστου 2012
Φανουρόπιτα η παραδοσιακή
Λέσβο για νηστήσιμη,πεντανόστιμη και
μυρωδάτη Φανουρόπιτα!
Υλικά
1 κούπα ελαφρύ ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
1 κούπα ζάχαρη
2 κ.γ.κοφτά κανέλα
2 κ.γ. κοφτά γαρίφαλο
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
2 βανίλιες
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
1 κούπα φρέσκο χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
ξύσμα από 1 λεμόνι
1/2 κούπας κονιάκ ή 7-8 κ.σ.
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κούπα σταφίδα μαύρη
2 κ.σ. σουσάμι
1½ κ.γ. baking powder
προαιρετικά άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder.
Με μίξερ χειρός χτυπάμε σε μπολ το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη, την κανέλα,
το γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο μέχρι να πήξει λίγο το μείγμα για περίπου
3’-4’(προσοχή γιατί πιτσιλάει). Προσθέτουμε τις βανίλιες.
Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού (πάνω από τα υλικά, γιατί
φουσκώνει και χύνεται). Τον προσθέτουμε στο μείγμα.
Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, καθώς και το κονιάκ.
Λίγο-λίγο ρίχνουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε να γίνει το μείγμα μας
όπως η ζύμη του κέικ.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια κουμπωτή φόρμα με διάμετρο 26 εκ..
Τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι. Αδειάζουμε στη φόρμα το μισό
από το μείγμα και το απλώνουμε.
Πασπαλίζουμε τις σταφίδες με ελάχιστο αλεύρι και ανακατεύουμε να
πάει παντού.
Τινάζουμε το περριτό αλεύι και τις απλώνουμε στο μείγμα.
Αδειάζουμε από πάνω το υπόλοιπο.
Πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C
με αντιστάσεις πάνω-κάτω στην τελευταία από κάτω σχάρα, για περίπου
40-45’, μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη σε όγκο και να ξεκολλάει από
τα τοιχώματα της φόρμας.
Αφήνουμε τη Φανουρόπιτα να σταθεί στη φόρμα 5’ και ξεφορμάρουμε.
Αν θέλουμε,πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.
Συνταγή της φίλης μου Ειρήνης από τη Λέσβο.