Ασυνήθιστη και γευστικά συναρπαστική,ήρθε για να μείνει!!!
Υλικά
1 κούπα ζάχαρη
2 1/ 2 κούπες φουντούκια ωμά
1/ 2 κούπα φρυγανιά
100 ml. κονιάκ
2-3 κοφτές κουταλιές του γλυκού Νες Καφέ
8 αβγά
2 βανίλιες
1 φακελάκι (20 γρ.)baking powder
για το σιρόπι
2 1/ 2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
λίγες σταγόνες λεμόνι
1 βανίλια
Εκτέλεση
Αλέθουμε τα φουντούκια στο μούλτι μαζί με τη φρυγανιά.
Βάζουμε σε μπολ.Προσθέτουμε και το baking.
Δουλεύουμε σε άλλο μπολ με το μίξερ κρόκους και ζάχαρη να αφρατέψουν
πολύ καλά.
Προσθέτουμε στο μείγμα των αβγών το κονιάκ ανακατεμένο με τον καφέ
και τη βανίλια.
Ρίχνουμε στο μπολ και το μείγμα του φουντουκιού.
Χτυπάμε τ’ ασπράδια σε μαρέγκα.
Ενσωματώνουμε απαλά στο μείγμα των αβγών τη μαρέγκα,διπλώνοντας
με σπάτουλα.
Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι με διάμετρο 30 cm.,αδειάζουμε μέσα το μείγμα.
Ψήνουμε 30 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς C,
με αντιστάσεις πάνω κάτω.
Στο μεταξύ βράζουμε όλα μαζί τα υλικά για το σιρόπι για πέντε λεπτά
(μετράμε από την ώρα που αρχίζει ο βρασμός).
Σιροπιάζουμε το γλυκό μόλις βγει από το φούρνο, σιγά σιγά με κουτάλι,
με το ζεστό σιρόπι.
Αφήνουμε να σταθεί και να κρυώσει εντελώς.Αν θέλουμε βάζουμε
στο ψυγείο.Υπέροχη για το καλοκαίρι σερβιρισμένη με παγωτό μόκα!!
Συνταγή από τη φίλη μου Στέλλα.
Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013
Φουντουκόπιτα με άρωμα καφέ
Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013
Λουκανοπιτάκια 2
Ποιος λέει “όχι” σ’ αυτό το μικρό πειρασμό;
Υλικά
για32 κομμάτια
4-5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξηρή μαγιά ή ένα κύβο(42 γρ.)νωπή
1 ποτήρι χλιαρό γάλα
3/4 της κούπας αραβοσιτέλαιο
λίγο αλάτι
λίγη ζάχαρη
32 λουκάνικα κοκτέιλ ή απλά κομμένα σε αντίστοιχα κομμάτια
1 αβγό ελαφρά χτυπημένο για το άλειμμα
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε την μαγιά με το χλιαρό γάλα και προσθέτουμε αλάτι και ζάχαρη.
Προσθέτουμε το αραβοσιτέλαιο και στη συνέχεια το αλεύρι σιγά σιγά!
Ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να μην κολλάει στα χέρια.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά.
Χωρίζετε το ζυμάρι σε 4 μπαλάκια.
Ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι με τον πλάστη σε κύκλο,με διάμετρο περίπου
22-24 εκ., και κάνουμε ένα σταυρό.Στην συνέχεια κάνουμε ένα 'Χ'.
Από το κάθε μπαλάκι βγαίνουν 8 κομμάτια.
Πάνω σε κάθε τρίγωνο βάζουμε ένα λουκάνικο.
Τοποθετούμε τα πιτάκια σε αντικολλητικό ταψί.Αλείφουμε με το
χτυπημένο αβγό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 C,με αντιστάσεις
πάνω κάτω,για περίπου 20-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Συνταγή από τη φίλη Πόπη Τζάνη.
Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013
Νηστίσιμο κέικ πορτοκάλι με κόντιτα
Χρώματα κι αρώματα!
Υλικά
2/3 κούπας μαργαρίνη
3 κ.γ. baking powder
3 κούπες αλεύρι που φουσκώνει
1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
1/3 κούπας ρούμι ή κονιάκ
1 1/3 κούπας ζάχαρη
2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
1/2 κ.γ. αλάτι
1 κούπα κόντιτα διάφορα ή πορτοκαλιού αλευρωμένα με
2 κ.σ. αλεύρι
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα μαζί τα υλικά εκτός από τα κόντιτα σε μπολ και τα χτυπάμε
στη δυνατή ταχύτητα με το μίξερ για 4 λεπτά.
Αλευρώνουμε τα φρουτάκια.
Τα προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε απαλά.
Αδειάζουμε σε πολύ καλά αλευροβουτυρωμένη φόρμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C,με
αντιστάσεις πάνω κάτω, για περίπου 50-55 λεπτά.
Δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι και αν βγαίνει καθαρό βγάζουμε το κέικ
από το φούρνο.
Αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά και με προσοχή ξεφορμάρουμε σε
σχάρα να κρυώσει εντελώς.
Σημ:Αγοράζουμε κόντιτα(κοκτέιλ φρούτων) όσο γίνεται καλύτερης
ποιότητας,για να έχει το κέικ μας ωραία γεύση.
Συνταγή της κ.Αλεξιάδου.
Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013
Σπαγγέτι με μύδια
Μυδομακάρονα!!!
Υλικά
350 γρ. μακαρόνια Νο 6 βρασμένα al dente
για τη σάλτσα
1 σακουλάκι μύδια πλυμένα και στραγγισμένα
1/2 κούπας λάδι
3 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
1 κον κασέ ή φρέσκια ντομάτα ψιλοκομμένη
1 κ.σ. κέτσαπ
1 κ.σ. πελτέ
1 μικρή πιπεριά κέρατο σε ροδέλες
1 καυτερή πιπεριά σε ροδέλες(προαιρετικά)
μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι,πιπέρι
1 σφηνάκι λευκό κρασί
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το σκόρδο και τις πιπεριές.
Προσθέτουμε το κον κασέ ή τη φρέσκια ντομάτα,την κέτσαπ και τον πελτέ.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσουν και να εξατμιστούν τα υγρά.
Ρίχνουμε στη σάλτσα τα μύδια,μόλις πάρουν βράση σβήνουμε με το κρασί.
Αφήνουμε να εξατμιστεί το οινόπνευμα και προσθέτουμε αλάτι,πιπέρι,
μαϊντανό.Βράζουμε σε μέτρια φωτιά,για πολύ λίγο,5 με 7 λεπτά.
Σβήνουμε τη φωτιά,προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα μακαρόνια και
ανακατεύουμε να πάει η σάλτσα παντού.
Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013
Ανάποδη τούρτα με καρδιά από σοκολάτα
Υλικά
2 πακέτα σαβαγιάρ
1 κούπα νες καφέ ανακατεμένο με
1 σφηνάκι κονιάκ
για την κρέμα
300 γρ. τυρί κρέμα
3 αβγά(κατά προτίμηση βιολογικά)
500 γρ. κρέμα γάλακτος φυτική ή ζωική με 35%λιπαρά
1 βανίλια
2 κούπες άχνη ζάχαρη
καβουρδισμένα και χοντροκομμένα αμύγδαλα
1 κουβερτούρα(125 γρ.)λιωμένη και κρύα
κακάο για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα μαζί τα υλικά της κρέμας,εκτός από τα αμύγδαλα,σε μπολ
και χτυπάμε με το μίξερ να ενωθούν.
Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε.
Σε βαθύ μπολ με διάμετρο 22-23 εκ. στρώνουμε διάφανη μεμβράνη που να
καλύπτει πάτο και τοιχώματα και να περισσεύει από γύρω.
Βουτάμε τα σαβαγιάρ στο μείγμα του καφέ και στρώνουμε 3-4 στη βάση.
Καλύπτουμε με μπισκότα το μπολ γύρω γύρω.
Αδειάζουμε αρκετή από την κρέμα πάνω στα μπισκότα.
Στη λιωμένη και κρύα σοκολάτα ανακατεύουμε 2-3 καλές κ.σ. από το
μείγμα της κρέμας.
Αδειάζουμε τη σοκολάτα ακριβώς στο κέντρο της κρέμας μέσα στο μπολ.
Στη συνέχεια ρίχνουμε από πάνω την υπόλοιπη κρέμα.
Καλύπτουμε την επιφάνεια του γλυκού με μπισκότα βουτηγμένα στον καφέ.
Σκεπάζουμε με τη μεμβράνη που περισσεύει από γύρω.
Βάζουμε στο ψυγείο αρκετές ώρες ή καλύτερα όλη νύχτα για να στερεοποιηθεί
καλά και να ενωθούν οι γεύσεις.
Όταν είναι έτοιμο σηκώνουμε τη μεμβράνη από τα μπισκότα ακουμπάμε
επάνω μια πιατέλα και αναποδογυρίζουμε.Αφαιρούμε τη μεμβράνη από το γλυκό.
Όταν πρόκειται να το σερβίρουμε πασπαλίζουμε με κακάο και στολίζουμε
όπως μας αρέσει.
Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013
Παντζαρόπιτα
Μην…… κοκκινίζετε!!!
Υλικά
1 1/2 κούπας αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
200 γρ. γιαούρτι
1/2 κούπας καλό σπορέλαιο
1 κ.σ. baking powder
3 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
1 1/2 κούπας παντζάρια σε κύβους
1 κούπα φέτα τριμμένη με το χέρι
1 κούπα κασέρι τριμμένο
3/4 από ένα κ.γ. αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1/2 κούπας εβαπορέ αδιάλυτο ή κρέμα γάλακτος
φρυγανιά τριμμένη και βούτυρο για το ταψί
Εκτέλεση
Βάζουμε σε μπολ το αλεύρι,το baking,το γιαούρτι,το σπορέλαιο και τα αβγά.
Ανακατεύουμε λίγο με σύρμα.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε ξανά να ενωθούν.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ταψάκι,με διάμετρο 28 εκ. ,αφού πρώτα το
βουτυρώσουμε και το πασπαλίσουμε με φρυγανιά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C, με αντιστάσεις
πάνω κάτω,για περίπου 35 με 40 λεπτά.
Αφήνουμε να σταθεί λίγο και σερβίρουμε σε κομμάτια.
Όση περισσέψει μπορεί να διατηρηθεί άνετα στην κατάψυξη,κλεισμένη
σε σακούλα τροφίμων.
Συνταγή με τροποποιήσεις της Ν. Νικολάου.