Εύχομαι από καρδιάς σε όλους
καλές γιορτές
και κάθε ευτυχία για τη νέα χρονιά!!!
Θα είμαστε πάλι μαζί με νέες αναρτήσεις στις 7 Ιανουαρίου.
Εύχομαι από καρδιάς σε όλους
καλές γιορτές
και κάθε ευτυχία για τη νέα χρονιά!!!
Θα είμαστε πάλι μαζί με νέες αναρτήσεις στις 7 Ιανουαρίου.
Αφιερωμένη στην Εβίτα!
Υλικά
για το κέικ
150 γρ.ζάχαρη
150 ml. ηλιέλαιο
150 ml. πορτοκαλάδα με ανθρακικό
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
για το μείγμα της γέμισης
4 μήλα πλυμένα καθαρισμένα και τριμμένα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
150 γρ. ζάχαρη
100 γρ. καρύδια χοντροτριμμένα
1 κ.γ. κοφτό κανέλα
λίγο γαρύφαλλο
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε με σύρμα μέσα σε μπολ τα 4 πρώτα υλικά του κέικ.
Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί
μια μαλακή ζύμη.
Αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά.
Στη συνέχεια αλείφουμε με μαργαρίνη ένα ταψί με διάμετρο 30 εκ..
Κρατάμε ένα κομμάτι από τη ζύμη και την υπόλοιπη την απλώνουμε
μέσα στο ταψί πατώντας τη με το χέρι.
Ανασηκώνουμε λίγο το ζυμαράκι μας στις άκρες.
,
Ετοιμάζουμε τη γέμιση.
ΠΡΟΣΟΧΗ:Είναι σημαντικό να ετοιμάσουμε τη γέμιση όταν θα είμαστε
έτοιμοι να την απλώσουμε πάνω στη βάση,για να μην προλάβουν τα μήλα
να βγάλουν υγρά.
Ανακατεύουμε και αδειάζουμε πάνω στη ζύμη της βάσης.
Με το ζυμαράκι που κρατήσαμε φτιάχνουμε κορδόνια και σχηματίζουμε
σχέδια πάνω στη γέμιση,όπως στην πάστα φλώρα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C,με αντιστάσεις
πάνω κάτω για περίπου 40-45 λεπτά,ανάλογα πάντα με το φούρνο.
Αφήνουμε τη μηλόπιτα να σταθεί και να κρυώσει.
Σερβίρουμε σε κομμάτια,πασπαλισμένη με λίγη άχνη ή σκέτη.
Συνταγή από γνωστή εταιρία αλεύρων.
Χριστουγεννιάτικα αλλά και για όλο το χρόνο!!!
Υλικά
για περίπου 15 μπισκότα(περισσότερα ή λιγότερα,ανάλογα το μέγεθος)
185 γρ. αλεύρι
50 γρ. ζάχαρη
1 κ.γ. ξύσμα από λεμόνι
127 γρ. βούτυρο κρύο σε κομματάκια
1 κρόκο αβγού
1–2 κ.γ. κρύο νερό
για το γλάσο μαρέγκας
1 ασπράδι αβγού
105 γρ. άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη
2 κ.γ. χυμό λεμόνι
1 βανίλια
Εκτέλεση
Σε μπολ ανακατεύουμε αλεύρι,ζάχαρη και ξύσμα λεμονιού.
Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομμάτια και χτυπάμε με το μίξερ να
σχηματιστούν τρίμματα.
Ενώ δουλεύει το μίξερ προσθέτουμε στα υλικά τον κρόκο του αβγού με το νερό.
Σταματάμε το μίξερ και μαζεύουμε τη ζύμη που σχηματίστηκε,σκεπάζουμε
και βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα.
Όταν είναι έτοιμη,ανοίγουμε σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια,
φύλλο 3 χιλ. και κόβουμε μπισκότα στο σχήμα που θέλουμε με ένα κουπ πατ.
Αραδιάζουμε με προσοχή σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Βάζουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C, με αντιστάσεις
πάνω κάτω,για περίπου 12 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρά οι άκρες από γύρω.
Όταν είναι έτοιμα τα βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
Ετοιμάζουμε το γλάσο.
Χτυπάμε το ασπράδι σε μαρέγκα.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη,το χυμό λεμονιού και τη βανίλια και χτυπάμε
μέχρι να πάρουμε ένα παχύ γλάσο.
Με προσοχή το μοιράζουμε πάνω σε κάθε μπισκοτάκι( θα περισσέψει λίγο)
και τα ξαναβάζουμε στο φούρνο για άλλα 4-5 λεπτά για να σταθεροποιηθεί
το γλάσο.
Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.
Συνταγή από το περιοδικό της Donna Hey.
Εξαιρετική μαγείρισσα και φίλη,η Νόπη,μοιράζεται σήμερα
μαζί μας ένα μεζεδάκι απίστευτης νοστιμιάς,που απαιτεί
μπόλικο ουζάκι και φυσικά καλή παρέα!!!
Υλικά
500 γρ. μύδια σακούλας
1/3 κούπας ελαιόλαδο και λίγο επιπλέον
5 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
2 κ.σ. κοφτές μουστάρδα
1/3 κούπας άσπρο κρασί
μαϊντανό ψιλοκομμένο
άνηθο ψιλοκομμένο
καυτερή πιπεριά σε ροδέλες(προαιρετικά)
300 γρ. φέτα τριμμένη στον τρίφτη ή στο χέρι λεπτή
Εκτέλεση
Βάζουμε στο τηγάνι μας το λάδι να κάψει και προσθέτουμε τις φέτες
σκόρδου να σοταριστούν για λίγο.Προσθέτουμε τη μουστάρδα.
Ανακατεύουμε λίγο ακόμη.
Ρίχνουμε στο τηγάνι τα μύδια και τα αφήνουμε για λίγο να σοταριστούν
μαζί με τα άλλα υλικά.
Σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε το μαϊντανό,αλάτι,πιπέρι και την πιπεριά αν χρησιμοποιήσουμε.
Βράζουμε το σαγανάκι μας σε μέτρια φωτιά για πολύ λίγο και προσθέτουμε
το τυρί και τον άνηθο.Η όλη διαδικασία δεν πρέπει να κρατάει πάνω από
10 -12 λεπτά,για να μη γίνουν τα μύδια σκληρά
Σερβίρουμε αμέσως.
Έτοιμα στο" “άψε ψήσε”!!!
Υλικά
250 γρ.αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ.σ. κοφτή ρίγανη
100 γρ. διάφορα κίτρινα τυριά
1 αβγό
45 γρ. κέτσαπ
210 γρ. γάλα
3/4 κ.γ. αλάτι
2 κ.σ. ηλιέλαιο
3-4 φέτες μπέικον ή σαλάμι μπύρας ψιλοκομμένο
πιπεριά κέρατο σε ροδέλες λεπτές
λίγες ελιές σε φετάκια(προαιρετικά)
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα μαζί τα υλικά σε μπολ και ανακατεύουμε ίσα να ενωθούν μεταξύ τους.
Μοιράζουμε το μείγμα σε φόρμα για 12 muffins .
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C,με αντιστάσεις
πάνω κάτω για περίπου 18 με 20 λεπτά,ανάλογα πάντα με το φούρνο.
Βγάζουμε από το φούρνο το ταψάκι και ξεφορμάρουμε τα muffins πάνω
σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς.
Σερβίρουμε!
15 και σήμερα!!!
Υλικά
300 γρ. βούτυρο
250 γρ. άχνη ζάχαρη
1/2 κ.γ. μαστίχα
1 κ.γ. μαχλέπι(σε σπόρους)
3/4 κ.γ κακουλέ(σε σπόρους)
200 γρ. αβγά(4 μέτρια αβγά στο περίπου)
75 γρ. γάλα
400 γρ. αλεύρι
1 φακελάκι baking powder
1 κρόκο για το άλειμμα
αμύγδαλό φιλέ ή σουσάμι για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Βάζουμε στο μούλτι τη μαστίχα,το μαχλέπι,το κακουλέ και χτυπάμε
με μια κ.σ. ζάχαρη.
Χτυπάμε σε μπολ,το βούτυρο με την άχνη να αφρατέψουν καλά.
Προσθέτουμε μέσα τα μυρωδικά.
Σε μικρό μπολ χτυπάμε με το σύρμα αβγά με γάλα.
Ενώ συνεχίζουμε να χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο,προσθέτουμε
μέσα και το μείγμα με τα αβγά.
Δουλεύουμε τα υλικά για λίγο ακόμη ίσα να ενωθούν.
Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε στο μπολ το αλεύρι ανακατεμένο
με το baking.
Ανακατεύουμε απαλά το μείγμα με σπάτουλα να ενωθούν τα υλικά μας.
Αδειάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί με διάμετρο 28 εκ..
Αλείφουμε την επιφάνεια με κρόκο αβγού και πασπαλίζουμε με αμυγδαλάκι
φιλέ ή σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C, με αντιστάσεις
πάνω κάτω,για 40-45 λεπτά περίπου.
Αφήνουμε το κέικ να σταθεί για περίπου 10 λεπτά.
Βγάζουμε με προσοχή σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.
ΣΗΜ:Χρησιμοποιούμε μαχλέπι και κακουλέ σε σπόρους που θα καθαρίσουμε
εμείς και όχι σε σκόνη,για να έχει το κέικ μας υπέροχο άρωμα.
Για να ξεφορμάρουμε εύκολα το γλυκό είναι προτιμότερο,αφού βουτυρώσουμε
το ταψάκι,να το καλύψουμε και με αντικολλητικό χαρτί.
Δεν ξεχνάμε να προσθέσουμε το φλουρί στο μείγμα,αφού το βάλουμε στο ταψί.
Συνταγή του Α. Πετρετζίκη.