Ελάτε να φτιάξουμε μαζί με πολύ απλά βήματα ψωμί. Ψωμάκι σπιτικό,υγιεινό και πεντανόστιμο μέχρι να πεις…… αλεύρι!
Υλικά 9 κούπες νερό σε θερμοκρασία δωματίου ή 2200ml 250 γρ. μαγιά νωπή 1/2 κούπας λάδι 4 κουταλιές ζάχαρη 3 κουταλιές αλάτι 3 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
λίγο λάδι για να ρίξουμε στο ζυμάρι μας πριν το φούσκωμα
Εκτέλεση Βάζουμε τη μαγιά και το νερό σε μεγάλη λεκάνη. Ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το λάδι.
Βάζουμε στη λεκάνη το μεγαλύτερο μέρος από το αλεύρι και το αλάτι. Δεν ρίχνουμε ΠΟΤΕ το αλάτι πάνω στη μαγιά! Ανακατεύουμε με το χέρι μας και προσθέτουμε σιγά σιγά όσο αλεύρι χρειαστεί για να γίνει μια ζύμη μαλακή που θα ξεκολλάει από το μπολ.
Ανασηκώνουμε τη ζύμη και ρίχνουμε λίγο λαδάκι στον πάτο του μπολ.
Ρίχνουμε λίγο λαδάκι ακόμη στην επιφάνεια και με το χέρι μας το απλώνουμε πάνω σε όλο το ζυμάρι.Σταυρώνουμε και αφήνουμε να φουσκώσει.Κάνει περίπου μία ώρα. Αν το περιβάλλον μας είναι ζεστό μπορεί να φουσκώσει και πιο γρήγορα!
Κόβουμε κομμάτια ζύμης και πλάθουμε τα ψωμάκια μας όπως μας αρέσει. Εγώ τα κάνω μακρόστενα,ανοίγοντας το ζυμάρι μου ελαφρά με τα χέρια σε ορθογώνιο και τυλίγοντάς το στη συνέχεια.
Μην προσπαθείτε να το στρώσετε το ζυμάρι στην επιφάνεια του αφήστε το όπως σας “βγει”.Στο ψήσιμο θα γίνει υπέροχο και ωραιότερο από τα φραντζολάκια που “στρώσατε”.Αραδιάστε σε ταψί και αφήστε 20-30 λεπτά να φουσκώσουν.
Ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου,πάντα ανάλογα με το φούρνο.
ΣΗΜ:Οι αναλογίες που σας δίνω φτιάχνουν γύρο στα 9 καρβέλια ψωμί(μεγάλα). Μπορείτε να τις αυξομειώσετε,για να κάνετε όσα ψωμάκια θέλετε. Εγώ τα βάζω σε σακούλες τροφίμων καλά κλεισμένα και τα ρίχνω στην κατάψυξη. Έτσι έχω φρέσκο ψωμάκι για καιρό. Από το ζυμάρι αυτό φτιάχνω κουλούρια Θεσσαλονίκης και τυρόψωμο!!! Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε δεν έχετε φάει πιο αφράτο και μαλακό ψωμάκι.
Άκου πλάκα!!! Ήθελα να καταναλώσω το αλεύρι να μη μένει ανοιχτό μέσα στο ντουλάπι... Και λέω δεν κάνω αυτή τη συνταγή; Η Αλεξάνδρα τη συστήνει... ξέρει... Αλεξάνδρα!!! Έφτιαξα ψωμί!!! Τέσσερα καρβέλια αφρό! Το ένα το φάγαμε με ένα φαγάκι που θα σου στείλω πριβέ ;)... Το άλλο το χει σχεδόν εξαφανίσει η αδερφή μου που ΔΕΝ τρώει ψωμί, και σκέφτομαι πού να κρύψω τα άλλα δυό να μην τα φάμε μέχρι αύριο!!! Τί να σου πω... με κάνεις περήφανη!!!
Γειά σου Αλεξάνδρα μου! Στη συνταγή η μαγιά είναι όντως 250g?? Μου φαίνεται υπεβολική η ποσότητα(δέκα κυβάκια)...εκτός κι αν τόση χρειάζεται για τόσο μεγάλη ποσότητα ζύμης...τι να πω...
Δεν βρίσκω λόγια να πω για το καταπληκτικό ψωμί σου Αλεξάνδρα μου, χθές ήταν η δεύτερη φορά που το έφτιαξα και όσοι το δοκίμασαν είπαν τα καλύτερα! Εκανα τη μισή δόση την πρώτη φορά γιατί δεν ήμουν σίγουρη αν θα το πετύχω αλλά τελικά πέτυχε και έγινε πεντανόστιμο, χθές έκανα πάλι μισή δόση κι αυτό γιατί είπα να κάνω μια μικρή αλλαγή και έμεινα πάρα πολύ ικανοποιημένη. Στο έναμιση κιλό αλεύρι (μισή δόση) που χρησιμοποίησα αντικατέστησα το μισό κιλό με αλεύρι κίτρινο-χωριάτικο και μπορώ να πώ ότι έγινε εξίσου υπέροχο, όσο για την κόρα για την οποία τρελαίνομαι έγινε θεική και τις δύο φορές. Αισθάνθηκα τόσο περήφανη για τα καλά σχόλια που άκουσα από την οικογένεια και απο φίλους μου και αυτό το οφείλω σε σένα Αλεξάνδρα μου, ένα μεγάλο μπράβο απο μένα και πάντα να μας δίνεις τόσο καλές και λαχταριστές συνταγές. Βρήκα την τέλεια συνταγη για ψωμί έτσι από δω και πέρα Αλεξάνδρα και.....ξερό ψωμι!!! Zoe
θα ήθελα να σας ρωτήσω κάπου διάβασα ότι βάζετε την φρέσκια μαγιά στην κατάψυξη,μετά πώς την χρησιμοποιούμε?την αφήνω σε θερμοκρασία δωματίου?και κάτι ακόμη τα ψωμιά τα βάζουμε ψημένα στην κατάψυξη?Σας ευχαριστούμε για τις υπέροχες και πάντα πετυχημένες συνταγές
Καλημέρα καλή μου φίλη. Ναι,βάζω τη μαγιά χωρισμένη στις ποσότητες που χρειάζομαι,μέσα σε σακούλες τροφίμων και τη φυλλάσω στην κατάψυξη.Όταν πρόκειτε να τη χρησιμοποιήσω αν το θυμηθώ τη βγάζω από νωρίς να ξεπαγώσει, διαφορετικά ξεπαγώνει ρίχνοντας το χλιαρό νεράκι πάνω της και ανακατεύοντας για να διαλυθεί. Δεν ξέρω πόση πείρα έχεις στην κουζίνα για να το κάνεις αυτό! Να σου κι ενα κόλπο που μπορείς να κάνεις για να ξεπαγώνει ΠΟΛΥ εύκολα, καθώς τη βάζεις στο σακουλάκι που θα τη φυλλάξεις τρίβε την με το χέρι σου(όπως θα ετριβες το τυρί φέτα) να μην είναι συμπαγείς όπως την αγοράζει,έτσι θα ξεπαγώνει ΠΑΝΕΥΚΟΛΑ!
Τα ψωμιά ναι,ψημένα τα βάζω στην κατάψυξη! Καλή επιτυχία αν δοκιμάσεις τη συνταγή τελικά.... Α.
Οποιος δεν το εχει δοκιμασει δεν ξερει τι χανει!!! Ειναι απλα φανταστικο, αφρατο, και μπορεις να κανεις πολλες παραλαγες με τυρια, ελιες, μπεικον τα δοκιμασα και ειναι τελεια σημερα εφτιαξα μικρα ψωμακια για να φτιαχνω σαντουιτσ του μικρου στο σχολειο.Αλεξάνδρα μου σε ευχαριστω παρα πολυ για τις συνταγες σου!!!
Αλεξάνδρα, σε παρακαώ ήθελα να σου κάνω μια ερώτηση: αντί για μαγιά νωπή μπορώ να βάλω ξερή, δηλαδή από αυτή που υπάρχει στα φακελάκια (στιγμής); Αν ναί σε τί ποσότητα να βάλω για τις ποσότητες που περιγράφεις παραπάνω; Σε ευχαριστώ πολύ!!!!
Αλεξάνδρα τελικά το έφτιαξα το ψωμί σήμερα, αφού βρήκα την αναλογία ξερής και νωπής μαγιάς. Εφτιαξα βέβαια τρία καρβελάκια αφού υπολόγισα τις ποσότητες και είναι φανταστικό! Η καλύτερη συνταγή για σπιτικό ψωμί που έχω δοκιμάσει ποτέ! Συνέχισε να μας κάνεις περήφανες με τις υπέροχες συνταγές σου!! Ευχαριστούμε!
Αλεξάνδρα τελικά το έφτιαξα το ψωμί σήμερα, αφού βρήκα την αναλογία ξερής και νωπής μαγιάς. Εφτιαξα βέβαια τρία καρβελάκια αφού υπολόγισα τις ποσότητες και είναι φανταστικό! Η καλύτερη συνταγή για σπιτικό ψωμί που έχω δοκιμάσει ποτέ! Συνέχισε να μας κάνεις περήφανες με τις υπέροχες συνταγές σου!! Ευχαριστούμε!
Αν κ φτιάχνω αρκετό καιρό ψωμί ποτέ δεν κατάφερα να το κάνω τόσο μαλακό κ αφράτο!Ότι πρέπει για τα δοντάκια της μικρής μου (τρελαίνεται για ψωμί...) Καθιερώθηκε! Ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη συνταγή!
Γεια σας. Θα ήθελα να ρωτήσω τη νωπή μαγιά να τη θρυμματίσω καλύτερα και να τη βάλω στο νερό?Θα διαλυθεί πιο εύκολα?Και όταν λέτε το νερό σε θερμοκρασία δωματίου, υποθέτω ότι εννοείται χλιαρό όχι κατευθείαν από τη βρύση!Λίγο αφελείς οι ερωτήσεις, αλλά θέλω να είμαι σίγουρη γιτί τη φοβάμαι τη μαγιά. Ευχαριστώ πολύ
Καλημέρα καλή μου. Στο μπολ που θα βάλεις τη μαγιά εννοείται ότι δεν θα τη βάλεις ολόκληρη όπως είναι αλλά θα την τρίψεις με το χεράκι σου ελαφρά να γίνει όπως όταν τριβουμε τη φέτα με το χέρι. Το νερό μπορει να είναι και κατευθίαν από τη βρύση απλά θα σου πάρει περισσότερο χρόνο για να φουσκώσει το ζυμαράκια ενω με το χλιαρό νεράκι αυτό θα γίνει πολύ πιο γρήγορα!!!
Καμιά ερώτηση δεν είναι αφελεις γλυκούλα μου,μη στεναχωριέσαι καθόλου!! Και για ό,τι άλλο ακόμη θες μη διστάσεις .... Εδώ είμαι...
καλησπερα, θα ηθελα να κανω τη συνταγη με το υπεροχο ψωμακι αλλα θελω να κανω το 1/3 της ποσοτητας και εχω μονο ξερη μαγια, μπορειτε να με βοηθησετε με τις αναλογίες.? συγχαρητηρια για το blog σας και ευχαριστω εκτων προτερων. φιλια ιωαννα
Ιωάννα μου καλή σου μέρα. Για να κάνεις το 1/3 της συνταγής απλά θα χωρίσεις τα υλικά στα 3 δεν χρειάζεται κάτι άλλο. Σχετικά με την αναλογία ξερής με νωπή μαγιά να ξέρεις ότι 1 φακελάκι ξερή αντιστοιχεί σε περίπου 30 γρ. νωπή.
καλησπέρα! ΄Εκανα το 1/5 της δοσολογίας για να δω αρχικά πως θα βγεί. Μετά από 2 προσπάθειες κατέληξα ότι για το 1/5 τα 2,5 κγ ζάχαρη και 2,5 κγ αλάτι είναι ιδανικό για μας. Έκανα 2 καρβέλια και ήταν εξαιρετικά! Έχω ένα χρόνο που κάνω σπιτικό ψωμί, αλλά με αυτή τη συνταγή βγήκε σαν του φούρνου!! Το άπλωμα και το τύλισμα της ζύμης νομίζω είναι το καλό μυστικό.
Άκου πλάκα!!! Ήθελα να καταναλώσω το αλεύρι να μη μένει ανοιχτό μέσα στο ντουλάπι... Και λέω δεν κάνω αυτή τη συνταγή; Η Αλεξάνδρα τη συστήνει... ξέρει... Αλεξάνδρα!!! Έφτιαξα ψωμί!!! Τέσσερα καρβέλια αφρό! Το ένα το φάγαμε με ένα φαγάκι που θα σου στείλω πριβέ ;)... Το άλλο το χει σχεδόν εξαφανίσει η αδερφή μου που ΔΕΝ τρώει ψωμί, και σκέφτομαι πού να κρύψω τα άλλα δυό να μην τα φάμε μέχρι αύριο!!! Τί να σου πω... με κάνεις περήφανη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιρηνάκι μου!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΔιαγραφήΠόσο χαίρομαι μ'αυτά που μου γράφεις...
Αντε βρε περιμένω τα "πριβέ"..
Τι έκανες πάλι....
Να μου φιλήσεις τη μικρή και ασ'το παιδάκι μου το κορίτσι να τρώει τώρα που μπορεί.
Φιλάκια πολλά
Αλεξ.
Γειά σου Αλεξάνδρα μου! Στη συνταγή η μαγιά είναι όντως 250g?? Μου φαίνεται υπεβολική η ποσότητα(δέκα κυβάκια)...εκτός κι αν τόση χρειάζεται για τόσο μεγάλη ποσότητα ζύμης...τι να πω...
ΑπάντησηΔιαγραφήΆννα
Καλημέρα Αννα μου.
ΔιαγραφήΝαι,η μαγιά είναι όπως τη διαβάζεις.
Η συνταγή είναι δοκιμασμένη άπειρες φορές,
μ'αυτήν φτιάχνω το ψωμί μου!!
Μην προβληματίζεσαι δοκίμασε την και θα δεις...
Καλό Σ/Κ
Αλέκα
Δεν βρίσκω λόγια να πω για το καταπληκτικό ψωμί σου Αλεξάνδρα μου, χθές ήταν η δεύτερη φορά που το έφτιαξα και όσοι το δοκίμασαν είπαν τα καλύτερα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκανα τη μισή δόση την πρώτη φορά γιατί δεν ήμουν σίγουρη αν θα το πετύχω αλλά τελικά πέτυχε και έγινε πεντανόστιμο, χθές έκανα πάλι μισή δόση κι αυτό γιατί είπα να κάνω μια μικρή αλλαγή και έμεινα πάρα πολύ ικανοποιημένη.
Στο έναμιση κιλό αλεύρι (μισή δόση) που χρησιμοποίησα αντικατέστησα το μισό κιλό με αλεύρι κίτρινο-χωριάτικο και μπορώ να πώ ότι έγινε εξίσου υπέροχο, όσο για την κόρα για την οποία τρελαίνομαι έγινε θεική και τις δύο φορές.
Αισθάνθηκα τόσο περήφανη για τα καλά σχόλια που άκουσα από την οικογένεια και απο φίλους μου και αυτό το οφείλω σε σένα Αλεξάνδρα μου, ένα μεγάλο μπράβο απο μένα και πάντα να μας δίνεις τόσο καλές και λαχταριστές συνταγές.
Βρήκα την τέλεια συνταγη για ψωμί έτσι από δω και πέρα Αλεξάνδρα και.....ξερό ψωμι!!!
Zoe
Χίλια ευχαριστώ για τα τόσο όμορφα λόγια
Διαγραφήκαι για την αγάπη σας!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Εύχομαι πάντα επιτυχίες!
Καλό απόγευμα,
Αλεξάνδρα
θα ήθελα να σας ρωτήσω κάπου διάβασα ότι βάζετε την φρέσκια μαγιά στην κατάψυξη,μετά πώς την χρησιμοποιούμε?την αφήνω σε θερμοκρασία δωματίου?και κάτι ακόμη τα ψωμιά τα βάζουμε ψημένα στην κατάψυξη?Σας ευχαριστούμε για τις υπέροχες και πάντα πετυχημένες συνταγές
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα καλή μου φίλη.
ΔιαγραφήΝαι,βάζω τη μαγιά χωρισμένη στις ποσότητες που χρειάζομαι,μέσα σε σακούλες τροφίμων και τη φυλλάσω στην κατάψυξη.Όταν πρόκειτε να τη χρησιμοποιήσω αν το θυμηθώ τη βγάζω από νωρίς να ξεπαγώσει, διαφορετικά ξεπαγώνει ρίχνοντας το χλιαρό νεράκι πάνω της και ανακατεύοντας για να διαλυθεί.
Δεν ξέρω πόση πείρα έχεις στην κουζίνα για να το κάνεις αυτό!
Να σου κι ενα κόλπο που μπορείς να κάνεις για να ξεπαγώνει ΠΟΛΥ εύκολα, καθώς τη βάζεις στο σακουλάκι που θα τη φυλλάξεις τρίβε την με το χέρι σου(όπως θα ετριβες το τυρί φέτα) να μην είναι συμπαγείς όπως την αγοράζει,έτσι θα ξεπαγώνει ΠΑΝΕΥΚΟΛΑ!
Τα ψωμιά ναι,ψημένα τα βάζω στην κατάψυξη!
Καλή επιτυχία αν δοκιμάσεις τη συνταγή τελικά....
Α.
Οποιος δεν το εχει δοκιμασει δεν ξερει τι χανει!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιναι απλα φανταστικο, αφρατο, και μπορεις να κανεις πολλες παραλαγες με τυρια, ελιες, μπεικον τα δοκιμασα και ειναι τελεια σημερα εφτιαξα μικρα ψωμακια για να φτιαχνω σαντουιτσ του μικρου στο σχολειο.Αλεξάνδρα μου σε ευχαριστω παρα πολυ για τις συνταγες σου!!!
Αλεξάνδρα, σε παρακαώ ήθελα να σου κάνω μια ερώτηση: αντί για μαγιά νωπή μπορώ να βάλω ξερή, δηλαδή από αυτή που υπάρχει στα φακελάκια (στιγμής); Αν ναί σε τί ποσότητα να βάλω για τις ποσότητες που περιγράφεις παραπάνω; Σε ευχαριστώ πολύ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλεξάνδρα τελικά το έφτιαξα το ψωμί σήμερα, αφού βρήκα την αναλογία ξερής και νωπής μαγιάς. Εφτιαξα βέβαια τρία καρβελάκια αφού υπολόγισα τις ποσότητες και είναι φανταστικό! Η καλύτερη συνταγή για σπιτικό ψωμί που έχω δοκιμάσει ποτέ! Συνέχισε να μας κάνεις περήφανες με τις υπέροχες συνταγές σου!! Ευχαριστούμε!
ΔιαγραφήΑλεξάνδρα τελικά το έφτιαξα το ψωμί σήμερα, αφού βρήκα την αναλογία ξερής και νωπής μαγιάς. Εφτιαξα βέβαια τρία καρβελάκια αφού υπολόγισα τις ποσότητες και είναι φανταστικό! Η καλύτερη συνταγή για σπιτικό ψωμί που έχω δοκιμάσει ποτέ! Συνέχισε να μας κάνεις περήφανες με τις υπέροχες συνταγές σου!! Ευχαριστούμε!
ΔιαγραφήΑν κ φτιάχνω αρκετό καιρό ψωμί ποτέ δεν κατάφερα να το κάνω τόσο μαλακό κ αφράτο!Ότι πρέπει για τα δοντάκια της μικρής μου (τρελαίνεται για ψωμί...) Καθιερώθηκε! Ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη συνταγή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑναστασία
Γεια σας. Θα ήθελα να ρωτήσω τη νωπή μαγιά να τη θρυμματίσω καλύτερα και να τη βάλω στο νερό?Θα διαλυθεί πιο εύκολα?Και όταν λέτε το νερό σε θερμοκρασία δωματίου, υποθέτω ότι εννοείται χλιαρό όχι κατευθείαν από τη βρύση!Λίγο αφελείς οι ερωτήσεις, αλλά θέλω να είμαι σίγουρη γιτί τη φοβάμαι τη μαγιά. Ευχαριστώ πολύ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα καλή μου.
ΔιαγραφήΣτο μπολ που θα βάλεις τη μαγιά εννοείται ότι δεν θα τη βάλεις ολόκληρη όπως είναι αλλά θα την τρίψεις με το χεράκι σου ελαφρά να γίνει όπως όταν τριβουμε τη φέτα με το χέρι.
Το νερό μπορει να είναι και κατευθίαν από τη βρύση απλά θα σου πάρει περισσότερο χρόνο για να φουσκώσει το ζυμαράκια ενω με το χλιαρό νεράκι αυτό θα γίνει πολύ πιο γρήγορα!!!
Καμιά ερώτηση δεν είναι αφελεις γλυκούλα μου,μη στεναχωριέσαι καθόλου!!
Και για ό,τι άλλο ακόμη θες μη διστάσεις ....
Εδώ είμαι...
Καλή επιτυχία αν δοκιμάσεις τελικά τη συνταγή.
Α.
καλησπερα, θα ηθελα να κανω τη συνταγη με το υπεροχο ψωμακι αλλα θελω να κανω το 1/3 της ποσοτητας και εχω μονο ξερη μαγια, μπορειτε να με βοηθησετε με τις αναλογίες.? συγχαρητηρια για το blog σας και ευχαριστω εκτων προτερων. φιλια ιωαννα
ΑπάντησηΔιαγραφήΙωάννα μου καλή σου μέρα.
ΔιαγραφήΓια να κάνεις το 1/3 της συνταγής απλά θα χωρίσεις τα υλικά στα 3 δεν χρειάζεται κάτι άλλο.
Σχετικά με την αναλογία ξερής με νωπή μαγιά να ξέρεις ότι 1 φακελάκι ξερή αντιστοιχεί σε περίπου 30 γρ. νωπή.
Καλή επιτυχία αν δοκιμάσεις τη συνταγή.
Α.
ευχαριστώ πολύ Αλεξάνδρα, θα το δοκιμάσω και θα σου πω εντυπώσεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλη συνέχεια και καλες δημιουργίες..
Ιωάννα
θα τω δοκιμάσω... και θα σας απαντήσω, σήμερα έκανα ρεβανί... πρώτη φορά... θα δούμε...πάντως δεν είμαι και καλή μαγείρισσα... μια δομική δεν βλάπτει
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ψωμί είναι καταπληκτικό και αφράτο!Ευχαριστούμε για την πετυχημένη συνταγή.
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλησπέρα! ΄Εκανα το 1/5 της δοσολογίας για να δω αρχικά πως θα βγεί. Μετά από 2 προσπάθειες κατέληξα ότι για το 1/5 τα 2,5 κγ ζάχαρη και 2,5 κγ αλάτι είναι ιδανικό για μας. Έκανα 2 καρβέλια και ήταν εξαιρετικά! Έχω ένα χρόνο που κάνω σπιτικό ψωμί, αλλά με αυτή τη συνταγή βγήκε σαν του φούρνου!! Το άπλωμα και το τύλισμα της ζύμης νομίζω είναι το καλό μυστικό.
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλησπέρα!Μπορώ να αντικαταστήσω το άσπρο αλεύρι με ολικής;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι πάλι συγχαρητήρια Αλεξάνδρα!!!! Για πολλοστή φορά οι συνταγές σου είναι αξεπεραστες!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ;;;
ΑπάντησηΔιαγραφή