Ένας και καλός!!!
Υλικά
1 μέτριο λάχανο
1/3 κούπας περίπου ελαιόλαδο
2 κ.σ. ΦΥΤΙΝΗ
αλάτι
για τη γέμιση
500 γρ. κιμά ανάμεικτο χοιρινό-μοσχαρίσιο
3/4 κούπας ρύζι καρολίνα
αλάτι,πιπέρι
1 κ.σ. κοφτή κύμινο
μαϊντανό
1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
1 φλ. του ελληνικού καφέ χλιαρό νερό
1 φλ.του ελληνικού καφέ ελαιόλαδο
για το αβγολέμονο
1 αβγό
1 λεμόνι το χυμό του
Εκτέλεση
Κόβουμε το λάχανο κάθετα στη μέση.
Σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό που βράζει ρίχνουμε τα κομμάτια του λάχανου
να ζεματιστούν.Αφαιρούμε με προσοχή,από την κατσαρόλα,τα φύλλα που
μαλακώνουν μέχρι να τελειώσουμε με όλα.
Αν θέλουμε κρατάμε το νερό για να το χρησιμοποιήσουμε στο φαγητό.
Σε μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση και τα ζυμώνουμε να ενωθούν
μεταξύ τους.
Σε πλατιά και βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο από το ελαιόλαδο της συνταγής
και λίγο νερό.
Αρχίζουμε να στρώνουμε τα ζεματισμένα φύλλα του λάχανου με τέτοιο
τρόπο ώστε να καλύψουμε τον πάτο και τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Αλατίζουμε τα φύλλα ανάμεσα καθώς τα στρώνουμε.Θα χρειαστούμε περίπου
10 φύλλα από τα οποία θα πρέπει να αφαιρέσουμε όλα τα χοντρά μέρη.
Αραδιάζουμε πάνω στο λάχανο το μείγμα της γέμισης χωρίς να το πατάμε,αφράτα.
Καλύπτουμε με 2-3 φύλλα,αλατίζοντας πάντα ανάμεσα, και γυρίζουμε
προς τα μέσα και τα φύλλα που προεξέχουν από τριγύρω.
Σκεπάζουμε με 5-6 φύλλα ακόμη.
Βάζουμε στην κατσαρόλα το νερό που κρατήσαμε(αν το χρησιμοποιήσουμε)
ή καινούργιο μέχρι να σκεπαστεί το φαγητό,το υπόλοιπο ελαιόλαδο
και τη ΦΥΤΙΝΗ .
Καλύπτουμε με πιάτο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βάζουμε στη φωτιά.
Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά και να
μείνει το φαγητό μας με αρκετό ζουμάκι.
Αβγοκόβουμε.
Αφήνουμε να σταθεί για λίγο και κόβουμε σε τρίγωνα κομμάτια.
ΣΗΜ:Αν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος δούμε ότι το φαγητό
μας χρειάζεται νερό,ώστε να μπορέσει να έχει αρκετό ζουμάκι για
το αβγολέμονο,προσθέτουμε λίγο ζεστό.
Αν δεν μας αρέσει το κύμινο μπορούμε να το αντικαταστήσουμε
προσθέτοντας στο μείγμα του κιμά μπόλικο άνηθο ψιλοκομμένο.
Για πιο πηχτό αβγολέμονο αντί για ένα αβγό χρησιμοποιούμε δύο.
Συνταγή της φίλης μου Έλσας.
Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012
Λαχανοντολμάς “Γίγας”
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Ωραία ιδέα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑρχικά όταν διάβασα τον τίτλο, θυμήθηκα τους δικούς μου πρώτους λαχανοντολμάδες (και τελευταίους)! 2-3 σε κάθε πιάτο! Δεν χωρούσαν παραπάνω!
{Fan, όπως λέμε sofan!}
To δοκίμασα και είναι εξαιρετικό!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν υστερεί καθόλου απο τους τυλιχτούς ντολμάδες!!
Μπράβο για την συνταγή!!
Τον εφτιαξα σημερα!!μεγαλη επιτυχια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΠΡΑΒΟ ..
ΑπάντησηΔιαγραφήΜ Π Ρ Α Β Ο ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΠΡΑΒΟ ..
ΑπάντησηΔιαγραφή