Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2012

Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας

Σκέτο ή με γλάσο ή με γλάσο και κουβερτούρα. 

 DSC_0065


Υλικά
για το κέικ
6 κ.σ. κακάο κοσκινισμένο
1 κ.γ. σόδα φαγητού
2 κούπες ζάχαρη
2 κ.σ. ξίδι
2 βανίλιες
10 κ.σ. σπορέλαιο
2 κούπες νερό ή χυμό πορτοκάλι
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
1/2 κούπας καλαμποκάλευρο

για το γλάσο
1 κούπα άχνη ζάχαρη
3 κ.σ. κακάο
1 κ.σ. καλαμποκέλαιο
1/2 κούπας νερό

125 γρ. κουβερτούρα λιωμένη με 2 κ.σ. σπορέλαιο(προαιρετικά)

Εκτέλεση
Βάζουμε σε μπολ τα 7 πρώτα υλικά και τα ανακατεύουμε καλά με σύρμα.

DSC_0007

Προσθέτουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το καλαμποκάλευρο.

DSC_0009

Ανακατεύουμε και πάλι με το σύρμα και αδειάζουμε το μείγμα του κέικ
σε φόρμα με διαστάσεις 30x12 εκ. ,βουτυρωμένη και στρωμένη με αντικολλητικό
χαρτί, με τέτοιο τρόπο ώστε να περισσεύει δεξιά και αριστερά της φόρμας.

DSC_0011

DSC_0013

Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C,
με αντιστάσεις πάνω κάτω για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρό
ένα μαχαίρι, αν το βυθίσουμε στο κέντρο του κέικ.

DSC_0016

Προαιρετικά και όσο ακόμη ψήνεται το κέικ ετοιμάζουμε το γλάσο,
ανακατεύοντας όλα μαζί τα υλικά του.

DSC_0017

Περιχύνουμε το κέικ,μόλις βγει από το φούρνο.

DSC_0064

Αφήνουμε το κέικ να σταθεί 10 λεπτά και αν δεν έχουμε βάλει το γλάσο,
πιάνουμε τις πλευρές της κόλλας ψησίματος που προεξέχουν δεξιά και
αριστερά και με προσοχή τραβάμε έξω το κέικ.
Βάζουμε να κρυώσει εντελώς επάνω σε σχάρα.
Αν  βάλουμε γλάσο, το αφήνουμε να σταθεί μέσα στη φόρμα μέχρι να
στερεοποιηθεί.Στη συνέχεια πάλι με τη βοήθεια της κόλλας ψησίματος
ξεφορμάρουμε και μεταφέρουμε σε πιατέλα.
ΣΗΜ:Αν θέλουμε πάμε το νόστιμο αυτό κέικ ένα βήμα παραπέρα,
λιώνοντας μια κουβερτούρα με 2 κ.σ. σπορέλαιο και περιχύνοντας με αυτήν,
αφού έχουμε βάλει το γλάσο,την επιφάνειά του.
Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε στο μείγμα του κέικ και λίγο ξύσμα
από πορτοκάλι.
Εγώ εδώ πρόσθεσα το γλάσο αφού είχε κρυώσει το κέικ απλά για να το δείτε…


DSC_0071

Η συνταγή για το γλάσο και η προσθήκη της κουβερτούρας είναι
της φίλης μου Τασούλας.

13 σχόλια:

  1. τι ωραιο γλυκο εβαλες παλι!ειναι λαχταριστο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εμένα αυτό που με δυσκολεύει στο συγκεκριμένο κέικ είναι ότι πρέπει να περιμένεις λίγο να κρυώσει για να το κόψεις... Εγώ θέλω να το φάω με το που βγαίνει από το φούρνο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το κεικ ΤΕΛΕΙΟ!!!!
    Εβαλα και βανιλια και ξυσμα πορτοκαλι,ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ!!
    Και ΧΩΡΙΣ αυγα!!
    Ευχαριστουμε,Τασουλα και Αλεξανδρα!!
    Φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το μίγμα το ψήνω επίσης σε φορμάκια muffins και στολίζω το γλάσσο με ασπρισμένο χοντροκομμένο αμύγδαλο και κερασάκι! Τέλειο κέρασμα γιορτής,της δικής μου δηλαδή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξαιρετική η ιδέα σου Κατερίνα μου!

      Σ'ευχαριστούμε πολύ για τα φώτα σου!!!

      Καλό Σ/Κ!
      Αλεξάνδρα

      Διαγραφή
  5. ειναι απαραιτητη η σοδα?αν βαλω μπεικιν δεν θα ειναι το ιδιο???δεν μπορω την σοδα μου μυριζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα.
      Κανένα πρόβλημα,αφού δεν σου αρέσει η σόδα βάλε baking.

      Α.

      Διαγραφή
  6. :Η ΚΟΥΒΕΡΤΟΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. το πιο νοστιμο νηστισιμο κεικ που εχω φαει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το γλασο δεν εχω καταλαβει κρυο το φτιαχνω η ζεστο?


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. γιατι χρησιμοποιούμε καλαμποκαλευρο? απλό αλεύρι δεν κάνει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Υπέροχο κέικ! Είχα φτιάξει παλιότερα μία νηστίσιμη συνταγή με σόδα ξίδι, φούσκωνε πολύ καλά αλλά δεν είχε πολύ καλή γεύση. Πάντα τέτοια! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Mόλις το έκανα,δεν το δοκίμασα ακόμα,αλλά μόλις έκανα και το γλάσο,και το νερό είναι υπερβολικά πολύ,σαν σούπα έγινε όχι πηχτό σαν γλάσο.Μήπως έγινε λάθος στην μισή κούπα νερό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...