Τελικά γίνονται “μικρά θαύματα” και στις μέρες μας!!!
Υλικά
για το προζύμι
205 γρ. αλεύρι δυνατό ή για όλες τις χρήσεις καλής ποιότητας
120 γρ. νερό(όχι ml)
1/8 κ.γ. σκόνη μαγιά
για το κυρίως ζυμάρι
340 γρ. αλεύρι δυνατό ή για όλες τις χρήσεις καλής ποιότητας
115 γρ. βούτυρο μαλακό σε κυβάκια
65 γρ. ζάχαρη
12 γρ. σκόνη μαγιά
3 μεγάλα αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
2 βανίλιες
ξύσμα από 2 πορτοκάλια και 2 λεμόνια
10 γρ. αλάτι
1/2 κ.γ. baking powder
250 γρ. ανακατεμένα φρουιγλασέ και σταφίδες ξανθιές και μαύρες
1 κρόκο για το άλειμμα
αμυγδαλάκι φιλέ προαιρετικά για το πασπάλισμα
ζάχαρη άχνη για το στόλισμα
Εκτέλεση
Προζύμι
Φτιάχνουμε το προζύμι (οι ιταλοί το λένε BIGA ),ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί.
Το αφήνουμε σκεπασμένο από 12 έως 18 ώρες σε ζεστό μέρος,μέχρι
να φουσκώσει και να γίνει σαν σφουγγάρι.
Ζύμη για Panettone
Βάζουμε στο μίξερ το γάντζο ζυμώματος και ρίχνουμε στον κάδο του
το αλεύρι(έχουμε προσθέσει μέσα το μπέικιν), τη ζάχαρη,το βούτυρο,
τη μαγιά και ανακατεύουμε ελαφρώς.
Προσθέτουμε το προζύμι,τα αβγά,τις βανίλιες,το ξύσμα από πορτοκάλια
και λεμόνια και το αλάτι .
Αφήνουμε το μίξερ να ζυμώσει για 15 λεπτά,σε μέτρια ταχύτητα,μέχρι
που να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα και να μαζευτεί στο γάντζο.
Τότε βγάζουμε τη ζύμη και την τοποθετούμε σε ένα δοχείο ελαφρώς λαδωμένο.
Σκεπάζουμε το δοχείο και αφήνουμε να ανέβει σε ζεστό μέρος για
μιάμιση ώρα περίπου!
Παίρνουμε τη ζύμη και την ξεφουσκώνουμε ελαφρώς.
Την απλώνουμε σε λαδωμένη επιφάνεια,απλώνουμε τα φρουιγλασέ και
τις σταφίδες παντού και του δίνουμε σχήμα μπάλας!!
Σε φόρμα με διάμετρο περίπου 20-22 εκ.τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί
στον πάτο και όρθια στα τοιχώματα.Κόβουμε το χαρτί σε ύψος τέτοιο,ώστε
να χωράει άνετα στο φούρνο.Βάζουμε μέσα τη ζύμη.
Αφήνουμε άλλες 2 ώρες να ανέβει σε ζεστό περιβάλλον.
Όταν είναι έτοιμη,την αλείφουμε με κρόκο,
πασπαλίζουμε τα αμύγδαλα,
και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο,με αντιστάσεις πάνω κάτω,
για 40-45 λεπτά στους 180 βαθμούς C.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να σταθεί για λίγο.
Αφαιρούμε τα λαδόχαρτα και μεταφέρουμε σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.
Κρύο πλέον,το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
ΣΗΜ:Για να σταθεί εύκολα η λαδόκολλα όρθια,αν έχετε φόρμα ακριβώς
στις διαστάσεις που απαιτεί η συνταγή,βουτυρώστε ελαφρά τα τοιχώματα
και πιέστε την να κολλήσει.
Στο επάνω μέρος,εκεί που δεν έρχεται σε επαφή με τη ζύμη,πιάστε με συρραπτικό.
Σε περίπτωση που η φόρμα σας είναι μεγαλύτερη,δέστε τη λαδόκολλα
με σπάγκο κουζίνας για να μην ανοίξει.
Συνταγή από τη φίλη μου Άννα Μαρία
Από τα πιο ωραία χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα! Συγχαρητήρια για την τόσο αναλυτική παρουσίαση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίο πανετόνε! Καταγράφεται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν λέτε 120 γρ νερό και όχι ml τι εννοείτε. Ειδικά στο νερό όσα ml έχουμε τόσα είναι και τα γραμμάρια αφού η πυκνότητα είναι 1 gr/ml. Έτσι δεν είναι;
Ανυπομονώ να το φτιάξω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήσε βρηκα τυχαια και ως μιλανεζε!!!! το ματι μου επεσε κατευθειαν εδω.
ΑπάντησηΔιαγραφήπολυ καλο φαινεται.
ειρηνη
Αλεξανδρακι μου δεν το πιστευω οτι καταφερα να φταξω το πρωτο μου panettone!!!! τοσο νοστιμο που εγινε!!!!!!! Σ.ευχαριστω πολυ <3
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλενη
το εφτιαξα σχεδον σιγουρη οτι θα πετυχει... αλλα με 10γρ. αλατι βγηκε λυσσα.... κριμα τα υλικα και ο κοπος μου πραγματικα. σαν υφη ειναι καλο αλλα δεν τρωγεται..
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο έφτιαξα άπειρες φορές στις γιορτές. Απλώς κάνω ενα ζύμωμα φούσκωμα παραπάνω. Εξαιρετικό αποτέλεσμα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο έφτιαξα άπειρες φορές στις γιορτές. Απλώς κάνω ενα ζύμωμα φούσκωμα παραπάνω. Εξαιρετικό αποτέλεσμα!!
ΑπάντησηΔιαγραφή