Μια παραδοσιακή συνταγή από την όμορφη
Λέσβο για νηστήσιμη,πεντανόστιμη και
μυρωδάτη Φανουρόπιτα!
Υλικά
1 κούπα ελαφρύ ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
1 κούπα ζάχαρη
2 κ.γ.κοφτά κανέλα
2 κ.γ. κοφτά γαρίφαλο
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
2 βανίλιες
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
1 κούπα φρέσκο χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
ξύσμα από 1 λεμόνι
1/2 κούπας κονιάκ ή 7-8 κ.σ.
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κούπα σταφίδα μαύρη
2 κ.σ. σουσάμι
1½ κ.γ. baking powder
προαιρετικά άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder.
Με μίξερ χειρός χτυπάμε σε μπολ το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη, την κανέλα,
το γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο μέχρι να πήξει λίγο το μείγμα για περίπου
3’-4’(προσοχή γιατί πιτσιλάει). Προσθέτουμε τις βανίλιες.
Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού (πάνω από τα υλικά, γιατί
φουσκώνει και χύνεται). Τον προσθέτουμε στο μείγμα.
Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, καθώς και το κονιάκ.
Λίγο-λίγο ρίχνουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε να γίνει το μείγμα μας
όπως η ζύμη του κέικ.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια κουμπωτή φόρμα με διάμετρο 26 εκ..
Τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι. Αδειάζουμε στη φόρμα το μισό
από το μείγμα και το απλώνουμε.
Πασπαλίζουμε τις σταφίδες με ελάχιστο αλεύρι και ανακατεύουμε να
πάει παντού.
Τινάζουμε το περριτό αλεύι και τις απλώνουμε στο μείγμα.
Αδειάζουμε από πάνω το υπόλοιπο.
Πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C
με αντιστάσεις πάνω-κάτω στην τελευταία από κάτω σχάρα, για περίπου
40-45’, μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη σε όγκο και να ξεκολλάει από
τα τοιχώματα της φόρμας.
Αφήνουμε τη Φανουρόπιτα να σταθεί στη φόρμα 5’ και ξεφορμάρουμε.
Αν θέλουμε,πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.
Συνταγή της φίλης μου Ειρήνης από τη Λέσβο.
Λέσβο για νηστήσιμη,πεντανόστιμη και
μυρωδάτη Φανουρόπιτα!
Υλικά
1 κούπα ελαφρύ ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
1 κούπα ζάχαρη
2 κ.γ.κοφτά κανέλα
2 κ.γ. κοφτά γαρίφαλο
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
2 βανίλιες
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
1 κούπα φρέσκο χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
ξύσμα από 1 λεμόνι
1/2 κούπας κονιάκ ή 7-8 κ.σ.
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κούπα σταφίδα μαύρη
2 κ.σ. σουσάμι
1½ κ.γ. baking powder
προαιρετικά άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder.
Με μίξερ χειρός χτυπάμε σε μπολ το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη, την κανέλα,
το γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο μέχρι να πήξει λίγο το μείγμα για περίπου
3’-4’(προσοχή γιατί πιτσιλάει). Προσθέτουμε τις βανίλιες.
Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού (πάνω από τα υλικά, γιατί
φουσκώνει και χύνεται). Τον προσθέτουμε στο μείγμα.
Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, καθώς και το κονιάκ.
Λίγο-λίγο ρίχνουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε να γίνει το μείγμα μας
όπως η ζύμη του κέικ.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια κουμπωτή φόρμα με διάμετρο 26 εκ..
Τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι. Αδειάζουμε στη φόρμα το μισό
από το μείγμα και το απλώνουμε.
Πασπαλίζουμε τις σταφίδες με ελάχιστο αλεύρι και ανακατεύουμε να
πάει παντού.
Τινάζουμε το περριτό αλεύι και τις απλώνουμε στο μείγμα.
Αδειάζουμε από πάνω το υπόλοιπο.
Πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C
με αντιστάσεις πάνω-κάτω στην τελευταία από κάτω σχάρα, για περίπου
40-45’, μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη σε όγκο και να ξεκολλάει από
τα τοιχώματα της φόρμας.
Αφήνουμε τη Φανουρόπιτα να σταθεί στη φόρμα 5’ και ξεφορμάρουμε.
Αν θέλουμε,πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.
Συνταγή της φίλης μου Ειρήνης από τη Λέσβο.
teleia h syntagh soy aleksandra xeromai poy se stirizei h lesbos
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου Στράτο μου!!!
ΔιαγραφήΚι εγώ χαίρομαι πολύ που μ'αγαπάει η Λέσβος γιατί έχουμε και αδυναμίες όπως και να το κάνουμε.....
Καλή βδομάδα σου εύχομαι και μη με ξεχνάς ε;
Φιλάκια
Αλέκα
i love the look of this traditional greek recipe..i will certainly be making it..x
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλεξάνδρα, καλημέρα,
ΑπάντησηΔιαγραφήπολύ πετυχημένη η συνταγή, η πίτα βγήκε αφράτη και αρωματική. Την εκτέλεσα ακριβώς όπως την περιγράφεις με τη διαφορά ότι αντικατέστησα τη μισή ποσότητα σταφίδας με χοντροκομμένη καρυδόψιχα. Καθιερώνεται η συνταγή για την ετήσια φανουρόπιτα αλλά και για νηστίσιμο κέικ!
Πολύ χάρηκα που σου άρεσε Αννη μου.
ΔιαγραφήΚι εγώ ξετρελάθηκα δοκιμάζοντάς την.
Ωραία η προσθήκη που έκανες με τα καρύδια,μπράβο σου!
Ελπίζω να σου αρέσει και ό,τι άλλο δοκιμάσεις στη συνέχεια.
Πολλά φιλάκια από μένα,
Αλεξάνδρα
Μπραβο σου Αλεξανδρακι μου,η ποιο τελεια φανουροπιτα που εχω φτιαξει
ΑπάντησηΔιαγραφήΣου ευχομαι ο Αγιος φανουριος να σου φανερωσει οτι ζηταει η ψυχουλα σου <3
Ελενη
ωραία συνταγή! Έβαλα λιγότερο ζάχαρη (μόνο 125 γρ.) και δεν έβαλα την βανίλλα. ευχαριστώ πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Φανουρόπιτα απο ό,τι ξέρουμε έχει 7 η 9 η το πολύ 11 υλικά,η δική σας τα υπερβαίνει .
ΑπάντησηΔιαγραφή