Κυριακή, 26 Αυγούστου 2012

Φανουρόπιτα η παραδοσιακή

Μια παραδοσιακή συνταγή από την όμορφη
Λέσβο για νηστήσιμη,πεντανόστιμη και
μυρωδάτη Φανουρόπιτα!

DSC_0038

Υλικά
1 κούπα ελαφρύ ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
1 κούπα ζάχαρη
2 κ.γ.κοφτά κανέλα
2 κ.γ. κοφτά γαρίφαλο
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
2 βανίλιες
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
1 κούπα φρέσκο χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
ξύσμα από 1 λεμόνι
1/2 κούπας κονιάκ ή 7-8 κ.σ.
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κούπα σταφίδα μαύρη
2 κ.σ. σουσάμι
1½ κ.γ. baking powder

προαιρετικά άχνη για το πασπάλισμα


Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder.

DSC_0002 

Με μίξερ χειρός χτυπάμε σε μπολ το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη, την κανέλα,
το γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο μέχρι να πήξει λίγο το μείγμα για περίπου
3’-4’(προσοχή γιατί πιτσιλάει). Προσθέτουμε τις βανίλιες.

DSC_0001


Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού (πάνω από τα υλικά, γιατί
φουσκώνει και χύνεται). Τον προσθέτουμε στο μείγμα.

DSC_0003

Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, καθώς και το κονιάκ.

DSC_0004

Λίγο-λίγο ρίχνουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε να γίνει το μείγμα μας
όπως η ζύμη του κέικ.

DSC_0005


Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια κουμπωτή φόρμα με διάμετρο 26 εκ..
Τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι. Αδειάζουμε στη φόρμα το μισό
από το μείγμα και το απλώνουμε.

DSC_0006

Πασπαλίζουμε τις σταφίδες με ελάχιστο αλεύρι και ανακατεύουμε να
πάει παντού.

DSC_0007

Τινάζουμε το περριτό αλεύι και τις απλώνουμε  στο μείγμα.
Αδειάζουμε από πάνω το υπόλοιπο.

DSC_0008

Πασπαλίζουμε με το σουσάμι.

DSC_0009

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς  C
με αντιστάσεις πάνω-κάτω στην τελευταία από κάτω σχάρα, για περίπου
40-45’, μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη σε όγκο και να ξεκολλάει από
τα τοιχώματα της φόρμας.
Αφήνουμε τη Φανουρόπιτα να σταθεί στη φόρμα 5’ και ξεφορμάρουμε.

DSC_0016  

Αν θέλουμε,πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.


DSC_0012

Συνταγή της φίλης μου Ειρήνης από τη Λέσβο.

8 σχόλια:

  1. teleia h syntagh soy aleksandra xeromai poy se stirizei h lesbos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Στράτο μου!!!

      Κι εγώ χαίρομαι πολύ που μ'αγαπάει η Λέσβος γιατί έχουμε και αδυναμίες όπως και να το κάνουμε.....


      Καλή βδομάδα σου εύχομαι και μη με ξεχνάς ε;

      Φιλάκια
      Αλέκα

      Διαγραφή
  2. i love the look of this traditional greek recipe..i will certainly be making it..x

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αλεξάνδρα, καλημέρα,

    πολύ πετυχημένη η συνταγή, η πίτα βγήκε αφράτη και αρωματική. Την εκτέλεσα ακριβώς όπως την περιγράφεις με τη διαφορά ότι αντικατέστησα τη μισή ποσότητα σταφίδας με χοντροκομμένη καρυδόψιχα. Καθιερώνεται η συνταγή για την ετήσια φανουρόπιτα αλλά και για νηστίσιμο κέικ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ χάρηκα που σου άρεσε Αννη μου.

      Κι εγώ ξετρελάθηκα δοκιμάζοντάς την.
      Ωραία η προσθήκη που έκανες με τα καρύδια,μπράβο σου!

      Ελπίζω να σου αρέσει και ό,τι άλλο δοκιμάσεις στη συνέχεια.

      Πολλά φιλάκια από μένα,
      Αλεξάνδρα

      Διαγραφή
  4. Μπραβο σου Αλεξανδρακι μου,η ποιο τελεια φανουροπιτα που εχω φτιαξει
    Σου ευχομαι ο Αγιος φανουριος να σου φανερωσει οτι ζηταει η ψυχουλα σου <3
    Ελενη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ωραία συνταγή! Έβαλα λιγότερο ζάχαρη (μόνο 125 γρ.) και δεν έβαλα την βανίλλα. ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η Φανουρόπιτα απο ό,τι ξέρουμε έχει 7 η 9 η το πολύ 11 υλικά,η δική σας τα υπερβαίνει .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...