Print Friendly and PDF

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Panettone

Τελικά γίνονται “μικρά θαύματα” και στις μέρες μας!!!

DSC_0053

Υλικά
για το προζύμι
205 γρ. αλεύρι δυνατό ή για όλες τις χρήσεις καλής ποιότητας
120 γρ. νερό(όχι ml)
1/8 κ.γ. σκόνη μαγιά

για το κυρίως ζυμάρι
340 γρ. αλεύρι δυνατό ή για όλες τις χρήσεις καλής ποιότητας
115 γρ. βούτυρο μαλακό σε κυβάκια
65 γρ. ζάχαρη
12 γρ. σκόνη μαγιά
3 μεγάλα αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
2 βανίλιες
ξύσμα από 2 πορτοκάλια και 2 λεμόνια
10 γρ. αλάτι
1/2 κ.γ. baking powder
250 γρ. ανακατεμένα φρουιγλασέ και σταφίδες ξανθιές και μαύρες

1 κρόκο για το άλειμμα
αμυγδαλάκι φιλέ προαιρετικά για το πασπάλισμα

ζάχαρη άχνη για το στόλισμα


Εκτέλεση

Προζύμι
Φτιάχνουμε το προζύμι (οι ιταλοί το λένε BIGA ),ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί.

DSC_0044

DSC_0046

Το αφήνουμε σκεπασμένο από 12 έως 18 ώρες σε ζεστό μέρος,μέχρι
να φουσκώσει και να γίνει σαν σφουγγάρι.


DSC_0002

Ζύμη για Panettone

Βάζουμε στο μίξερ το γάντζο ζυμώματος και ρίχνουμε στον κάδο του
το αλεύρι(έχουμε προσθέσει μέσα το μπέικιν),
τη ζάχαρη,το βούτυρο,
τη μαγιά και ανακατεύουμε ελαφρώς.

DSC_0001

Προσθέτουμε το προζύμι,τα αβγά,τις βανίλιες,το ξύσμα από πορτοκάλια
και λεμόνια και το αλάτι .

DSC_0003

Αφήνουμε το μίξερ να ζυμώσει για 15 λεπτά,σε μέτρια ταχύτητα,μέχρι
που να ξεκολλάει η ζύμη από τα
τοιχώματα και να μαζευτεί στο γάντζο.

DSC_0005

Τότε βγάζουμε τη ζύμη και την τοποθετούμε σε ένα δοχείο ελαφρώς λαδωμένο.

DSC_0006

Σκεπάζουμε το δοχείο
και αφήνουμε να ανέβει σε ζεστό μέρος για
μιάμιση ώρα περίπου!

 
DSC_0032

Παίρνουμε τη ζύμη και την ξεφουσκώνουμε ελαφρώς.
Την απλώνουμε σε λαδωμένη επιφάνεια,απλώνουμε τα φρουιγλασέ και
τις σταφίδες
παντού και του δίνουμε σχήμα μπάλας!!

DSC_0034

Σε φόρμα με διάμετρο περίπου 20-22 εκ.τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί
στον πάτο
και όρθια στα τοιχώματα.Κόβουμε το χαρτί σε ύψος τέτοιο,ώστε
να χωράει άνετα στο φούρνο.Βάζουμε μέσα τη ζύμη.

DSC_0037


DSC_0036

Αφήνουμε άλλες 2 ώρες να ανέβει σε ζεστό περιβάλλον.

DSC_0038


DSC_0039


Όταν είναι έτοιμη,την αλείφουμε με κρόκο,

DSC_0041

πασπαλίζουμε τα αμύγδαλα,

DSC_0042

και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο,με αντιστάσεις πάνω κάτω,
για 40-45 λεπτά στους 180 βαθμούς C.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να σταθεί για λίγο.
Αφαιρούμε τα λαδόχαρτα και μεταφέρουμε σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.

DSC_0056

Κρύο πλέον,το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

DSC_0065

Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

DSC_0078

ΣΗΜ:Για να σταθεί εύκολα η λαδόκολλα όρθια,αν έχετε φόρμα ακριβώς
στις διαστάσεις που απαιτεί η συνταγή,βουτυρώστε ελαφρά τα τοιχώματα
και πιέστε την να κολλήσει.
Στο επάνω μέρος,εκεί που δεν έρχεται σε επαφή με τη ζύμη,πιάστε με συρραπτικό.
Σε περίπτωση που η φόρμα σας είναι μεγαλύτερη,δέστε τη λαδόκολλα
με σπάγκο κουζίνας για να μην ανοίξει.

DSC_0060

Συνταγή από τη φίλη μου Άννα Μαρία

8 σχόλια:

  1. Από τα πιο ωραία χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα! Συγχαρητήρια για την τόσο αναλυτική παρουσίαση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραίο πανετόνε! Καταγράφεται.
    Όταν λέτε 120 γρ νερό και όχι ml τι εννοείτε. Ειδικά στο νερό όσα ml έχουμε τόσα είναι και τα γραμμάρια αφού η πυκνότητα είναι 1 gr/ml. Έτσι δεν είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. σε βρηκα τυχαια και ως μιλανεζε!!!! το ματι μου επεσε κατευθειαν εδω.
    πολυ καλο φαινεται.
    ειρηνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αλεξανδρακι μου δεν το πιστευω οτι καταφερα να φταξω το πρωτο μου panettone!!!! τοσο νοστιμο που εγινε!!!!!!! Σ.ευχαριστω πολυ <3
    Ελενη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. το εφτιαξα σχεδον σιγουρη οτι θα πετυχει... αλλα με 10γρ. αλατι βγηκε λυσσα.... κριμα τα υλικα και ο κοπος μου πραγματικα. σαν υφη ειναι καλο αλλα δεν τρωγεται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το έφτιαξα άπειρες φορές στις γιορτές. Απλώς κάνω ενα ζύμωμα φούσκωμα παραπάνω. Εξαιρετικό αποτέλεσμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το έφτιαξα άπειρες φορές στις γιορτές. Απλώς κάνω ενα ζύμωμα φούσκωμα παραπάνω. Εξαιρετικό αποτέλεσμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...