Σφολιάτα;
Ναι,σφολιάτα!
Φτιάξτε τη μόνη σας…
Είναι πανεύκολη στην παρασκευή της και
θα σας ενθουσιάσει με τη νοστιμιά της!
Υλικά
1/2 κούπας λάδι
1/2 κούπας νερό
1/2 κούπας σόδα(ανθρακούχο νερό)
1/2 κ.γ. αλάτι
1/2 κιλού αλεύρι
βούτυρο μαλακωμένο για το άλειμμα
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε όλα τα παραπάνω υλικά και ζυμώνουμε για 10’.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30’.
Τη χωρίζουμε στα δύο και σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το
καθένα από τα φύλλα.Το ζυμάρι είναι τόσο απαλό και μεταξένιο που
μπορούμε να το ανοίξουμε χρησιμοποιώντας και ένα μικρό πλαστράκι.
Δε χρειάζεται να έχουμε μεγάλη βέργα.
Ανοίγουμε το φύλλο όσο μπορούμε και ετοιμάζουμε το βούτυρό μας.
Το βάζουμε σε σιγανή φωτιά και το αφήνουμε να γίνει κρέμα,
όχι να λιώσει τελείως.
Απλώνουμε μπόλικη ποσότητα από το βούτυρο πάνω στο φύλλο.
Με το χέρι μας σχηματίζουμε ένα κύκλο στη μέση περίπου 20
εκατοστά διάμετρο.
Με το χέρι και πάλι χωρίζουμε ακτινωτά στα 8,όπως φαίνεται
στη φωτογραφία.
Κόβουμε με το μαχαίρι στα σημεία που χαράξαμε και
διπλώνουμε πάνω από τον κύκλο.
Αν θέλουμε μπορούμε να κόψουμε το καθένα από τα 8 κομμάτια
που σχηματίστηκαν άλλη μια φορά όπως δείχνει η παρακάτω φωτογραφία.
Το κομμάτι που κόβουμε,αν ακολουθήσουμε αυτή τη διαδικασία,
το ανοίγουμε όσο μπορούμε με τα χέρια μας και το βάζουμε και
αυτό στο κέντρο με τη βουτυρωμένη πλευρά προς τα κάτω,όπως
δείχνει η επόμενη φωτογραφία.Ακολουθώντας αυτή τη διαδικασία,
όταν ψηθεί η σφολιάτα,θα χωρίζεται σε ακόμα περισσότερα φύλλα.
Όποια διαδικασία και να έχουμε ακολουθήσει,συνεχίζουμε
έως ότου τελειώσουν όλα τα φύλλα.
Όταν τελειώσουμε,το ζυμάρι μας θα έχει την παρακάτω μορφή.
Βάζουμε σε πιάτο και τοποθετούμε στο ψυγείο για 30’,μέχρι να παγώσει
καλά το βούτυρο,για να μην τρέξει όταν στη συνέχεια ανοίξουμε το φύλλο μας.
Όταν βγάλουμε το φύλλο από το ψυγείο,το τοποθετούμε σε
ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και με τη βοήθεια πάλι του πλάστη,
ανοίγουμε στο μέγεθος που επιθυμούμε,ανάλογα με το ταψί που
θα χρησιμοποιήσουμε.
Απλώνουμε το φύλλο σε καλά λαδωμένο ταψί.Αφήνουμε τις άκρες
να προεξέχουν γύρω από το ταψί,για να μπορέσουμε να τις γυρίσουμε
όταν θα προσθέσουμε τη γέμιση.
Την ίδια διαδικασία επαναλαμβάνουμε και για το άλλο φύλλο,
το οποίο το ανοίγουμε μεγαλύτερο από το ταψί μας,για να μπορέσουμε
να το στρώσουμε τσαλακωτά πάνω από τη γέμιση.
Ναι,σφολιάτα!
Φτιάξτε τη μόνη σας…
Είναι πανεύκολη στην παρασκευή της και
θα σας ενθουσιάσει με τη νοστιμιά της!
Υλικά
1/2 κούπας λάδι
1/2 κούπας νερό
1/2 κούπας σόδα(ανθρακούχο νερό)
1/2 κ.γ. αλάτι
1/2 κιλού αλεύρι
βούτυρο μαλακωμένο για το άλειμμα
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε όλα τα παραπάνω υλικά και ζυμώνουμε για 10’.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30’.
Τη χωρίζουμε στα δύο και σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το
καθένα από τα φύλλα.Το ζυμάρι είναι τόσο απαλό και μεταξένιο που
μπορούμε να το ανοίξουμε χρησιμοποιώντας και ένα μικρό πλαστράκι.
Δε χρειάζεται να έχουμε μεγάλη βέργα.
Ανοίγουμε το φύλλο όσο μπορούμε και ετοιμάζουμε το βούτυρό μας.
Το βάζουμε σε σιγανή φωτιά και το αφήνουμε να γίνει κρέμα,
όχι να λιώσει τελείως.
Απλώνουμε μπόλικη ποσότητα από το βούτυρο πάνω στο φύλλο.
Με το χέρι μας σχηματίζουμε ένα κύκλο στη μέση περίπου 20
εκατοστά διάμετρο.
Με το χέρι και πάλι χωρίζουμε ακτινωτά στα 8,όπως φαίνεται
στη φωτογραφία.
Κόβουμε με το μαχαίρι στα σημεία που χαράξαμε και
διπλώνουμε πάνω από τον κύκλο.
Αν θέλουμε μπορούμε να κόψουμε το καθένα από τα 8 κομμάτια
που σχηματίστηκαν άλλη μια φορά όπως δείχνει η παρακάτω φωτογραφία.
Το κομμάτι που κόβουμε,αν ακολουθήσουμε αυτή τη διαδικασία,
το ανοίγουμε όσο μπορούμε με τα χέρια μας και το βάζουμε και
αυτό στο κέντρο με τη βουτυρωμένη πλευρά προς τα κάτω,όπως
δείχνει η επόμενη φωτογραφία.Ακολουθώντας αυτή τη διαδικασία,
όταν ψηθεί η σφολιάτα,θα χωρίζεται σε ακόμα περισσότερα φύλλα.
Όποια διαδικασία και να έχουμε ακολουθήσει,συνεχίζουμε
έως ότου τελειώσουν όλα τα φύλλα.
Όταν τελειώσουμε,το ζυμάρι μας θα έχει την παρακάτω μορφή.
Βάζουμε σε πιάτο και τοποθετούμε στο ψυγείο για 30’,μέχρι να παγώσει
καλά το βούτυρο,για να μην τρέξει όταν στη συνέχεια ανοίξουμε το φύλλο μας.
Όταν βγάλουμε το φύλλο από το ψυγείο,το τοποθετούμε σε
ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και με τη βοήθεια πάλι του πλάστη,
ανοίγουμε στο μέγεθος που επιθυμούμε,ανάλογα με το ταψί που
θα χρησιμοποιήσουμε.
Απλώνουμε το φύλλο σε καλά λαδωμένο ταψί.Αφήνουμε τις άκρες
να προεξέχουν γύρω από το ταψί,για να μπορέσουμε να τις γυρίσουμε
όταν θα προσθέσουμε τη γέμιση.
Την ίδια διαδικασία επαναλαμβάνουμε και για το άλλο φύλλο,
το οποίο το ανοίγουμε μεγαλύτερο από το ταψί μας,για να μπορέσουμε
να το στρώσουμε τσαλακωτά πάνω από τη γέμιση.
kalhpsera,les oti xorizeis thn zumh sta duo ara bgainoun 2 fulla sosta?
ΑπάντησηΔιαγραφήto nero kruo h xliaro?
ti ladi xrhsimopoieis?sporelaio h elaiolado kai epipleon poso bouturo giati den dieukrinizeis.
efxaristo ek ton proteron
oson afora thn proth erothsh eida oti dieukrinizeis sto telos oti akoloutheis thn idia diadikasia
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα φίλη/ε μου.
ΔιαγραφήΓια το δεύτερο φύλλο,όπως είδες λοιπόν, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία όπως και στο πρώτο.
Το νερό να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Το λάδι να είναι ελαιόλαδο.
Βούτυρο ποσότητα δεν λέω γιατί κι εγώ με το μάτι την βάζω θα χρειαστείς όμως τόσο όσο να κάνει ένα παχύ στρώμα πάνω στο ζυμάρι σου(ρίξε μια ματιά στη φωτογραφία..) γιατί αυτό μετα θα βοηθήσει την πίτα σου να σχηματίσει στρώσεις σαν να έχεις ανοίξει πολλά φυλλαράκια χωριστά.
Είναι ένα πανεύκολο ζυμαράκι και αν το φτιάξεις μία φορά θα δεις ότι είναι στην κυριολεξία παιχνιδάκι!!!
Καλή επιτυχία από μένα,
Αλεξάνδρα
αν δεν αλειψω με βουτυρο αλλα με λαδι θα βγει?
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορείς να χρησιμοποιήσεις όποια λιπαρή ουσία θες εσύ.
ΔιαγραφήΑπλά το λάδι θα σε παιδέψει αφού δεν στερεοποιείται στο ψυγείο όπως γίνεται με το βούτυρο.
Ετσι όταν θα πας να ανοίξεις το φύλλο θα τρέχει και θα κολλάει με το αλεύρι.
Αυτό είναι το μόνο πρόβλημα κατα τ'άλλα δεν υπάρχει λόγος να μην το χρησιμοποιήσεις.
Αυτά από μένα:)
Καλή σου μέρα,
Αλεξάνδρα
ευχαριστω για την αμεση απαντηση!επομενως με βιταμ αφου στερεοποιειται θα βγει μια χαρα..απλα δεν μου αρεσει το βουτυρο..
ΔιαγραφήΑκριβώς,με το ΒΙΤΑΜ (όχι το Soft)
Διαγραφήθα έχεις ένα πολύ καλό αποτέλεσμα!!
Καλή επιτυχία αν το δοκιμάσεις...
Αλεξάνδρα
Αλεξάνδρα μου μπράβο σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈκανα τυρόπιτα με τη συγκεκριμένη ζύμη, πολύ νόστιμη και εύκολη μπορώ να πω! Καλύτερη και απο αγοραστή!
Σε υπερ-ευχαριστώ!!
=)
Καλημέρα Αλεξάνδρα,
ΑπάντησηΔιαγραφήήθελα να σε ρωτήσω αν μπαίνει αυτή η ζύμη στην κατάψυξη και αν ναι, σε ποιό στάδιο της συνταγής θα μπορούσαμε να την βάλουμε;
Ευχαριστώ
Καλημέρα.
ΔιαγραφήΝαι,η ζύμη μπαίνει στην κατάψυξη και αμέσως μετά το ζύμωμα(όταν θα τη χρησιμοποιήσουμε την ξεπαγώνουμε και προχωράμε στο στάδιο ανοίγματος του φύλλου)αλλά και αφού ανοίξουμε τα φύλλα κανονικά,τυλιγμένη σε αντικολλητικό χαρτί όπως είναι η έτοιμη σφολιάτα που αγοράζουμε.
Σε αυτό το στάδιο,ξεπαγώνουμε και απλώνουμε κατευθείαν στο ταψί!
Ελπίζω να βοηθάει η απάντηση μου.
Να έχεις μια όμορφη μέρα
Αλεξ.
καλημερα.... θα ηθελα να μαθω αν ζυμη μετα το σταδιο του βουτυρωματος και αφου τη βαλουμε στο ψυγειο μπορει να παραμεινει για μια νυχτα και να χρησιμοποιηθει την επομενη το πρωι... ευχαριστω πολυ και καλη συνεχεια....
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας! Θα ηθελα να ξερω μπορω να φτιαξω αυτην την ποσοτητα ζυμης,για ποιο μεγεθος ταψιου;και ποσο παχος να εχει το φυλλο;
ΑπάντησηΔιαγραφή