Print Friendly and PDF

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Σπιτική Σφολιάτα (βήμα-βήμα)

Σφολιάτα;
Ναι,σφολιάτα!
Φτιάξτε τη μόνη σας…
Είναι πανεύκολη στην παρασκευή της και
θα σας ενθουσιάσει με τη νοστιμιά της!


SV102760

Υλικά
1/2 κούπας λάδι
1/2 κούπας νερό
1/2 κούπας σόδα(ανθρακούχο νερό)
1/2 κ.γ. αλάτι
1/2 κιλού αλεύρι
βούτυρο μαλακωμένο για το άλειμμα

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε όλα τα παραπάνω υλικά και ζυμώνουμε για 10’.

SV109284

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30’.

SV109286

Τη χωρίζουμε στα δύο και σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το
καθένα από τα φύλλα.Το ζυμάρι είναι τόσο απαλό και μεταξένιο που
μπορούμε να το ανοίξουμε χρησιμοποιώντας και ένα μικρό πλαστράκι.
Δε χρειάζεται να έχουμε μεγάλη βέργα.

SV109287

Ανοίγουμε το φύλλο όσο μπορούμε και ετοιμάζουμε το βούτυρό μας.
Το βάζουμε σε σιγανή φωτιά και το αφήνουμε να γίνει κρέμα,
όχι να λιώσει τελείως.

SV109291

SV109290

Απλώνουμε μπόλικη ποσότητα από το βούτυρο πάνω στο φύλλο.

SV109294

Με το χέρι μας σχηματίζουμε ένα κύκλο στη μέση περίπου 20
εκατοστά διάμετρο.
Με το χέρι και πάλι χωρίζουμε ακτινωτά στα 8,όπως φαίνεται
στη φωτογραφία.

SV109295

Κόβουμε με το μαχαίρι στα σημεία που χαράξαμε και
διπλώνουμε πάνω από τον κύκλο.

SV109297

SV109298

Αν θέλουμε μπορούμε να κόψουμε το καθένα από τα 8 κομμάτια
που σχηματίστηκαν άλλη μια φορά όπως δείχνει η παρακάτω φωτογραφία.

SV109299

Το κομμάτι που κόβουμε,αν ακολουθήσουμε αυτή τη διαδικασία,
το ανοίγουμε όσο μπορούμε με τα χέρια μας και το βάζουμε και
αυτό στο κέντρο με τη βουτυρωμένη πλευρά προς τα κάτω,όπως
δείχνει η επόμενη φωτογραφία.Ακολουθώντας αυτή τη διαδικασία,
όταν ψηθεί η σφολιάτα,θα χωρίζεται σε ακόμα περισσότερα φύλλα.

SV109300

Όποια διαδικασία και να έχουμε ακολουθήσει,συνεχίζουμε
έως ότου τελειώσουν όλα τα φύλλα.

SV109301

Όταν τελειώσουμε,το ζυμάρι μας θα έχει την παρακάτω μορφή.

SV109302

Βάζουμε σε πιάτο και τοποθετούμε στο ψυγείο για 30’,μέχρι να παγώσει
καλά το βούτυρο,για να μην τρέξει όταν στη συνέχεια ανοίξουμε το φύλλο μας.

SV109303

Όταν βγάλουμε το φύλλο από το ψυγείο,το τοποθετούμε σε
ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και με τη βοήθεια πάλι του πλάστη,
ανοίγουμε στο μέγεθος που επιθυμούμε,ανάλογα με το ταψί που
θα χρησιμοποιήσουμε.

SV109309

SV109310

Απλώνουμε το φύλλο σε καλά λαδωμένο ταψί.Αφήνουμε τις άκρες
να προεξέχουν γύρω από το ταψί,για να μπορέσουμε να τις γυρίσουμε
όταν θα προσθέσουμε τη γέμιση.

SV109311

Την ίδια διαδικασία επαναλαμβάνουμε και για το άλλο φύλλο,
το οποίο το ανοίγουμε μεγαλύτερο από το ταψί μας,για να μπορέσουμε
να το στρώσουμε τσαλακωτά πάνω από τη γέμιση.

SV102763

12 σχόλια:

  1. kalhpsera,les oti xorizeis thn zumh sta duo ara bgainoun 2 fulla sosta?
    to nero kruo h xliaro?
    ti ladi xrhsimopoieis?sporelaio h elaiolado kai epipleon poso bouturo giati den dieukrinizeis.
    efxaristo ek ton proteron

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. oson afora thn proth erothsh eida oti dieukrinizeis sto telos oti akoloutheis thn idia diadikasia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα φίλη/ε μου.

      Για το δεύτερο φύλλο,όπως είδες λοιπόν, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία όπως και στο πρώτο.
      Το νερό να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
      Το λάδι να είναι ελαιόλαδο.

      Βούτυρο ποσότητα δεν λέω γιατί κι εγώ με το μάτι την βάζω θα χρειαστείς όμως τόσο όσο να κάνει ένα παχύ στρώμα πάνω στο ζυμάρι σου(ρίξε μια ματιά στη φωτογραφία..) γιατί αυτό μετα θα βοηθήσει την πίτα σου να σχηματίσει στρώσεις σαν να έχεις ανοίξει πολλά φυλλαράκια χωριστά.

      Είναι ένα πανεύκολο ζυμαράκι και αν το φτιάξεις μία φορά θα δεις ότι είναι στην κυριολεξία παιχνιδάκι!!!


      Καλή επιτυχία από μένα,
      Αλεξάνδρα

      Διαγραφή
  3. αν δεν αλειψω με βουτυρο αλλα με λαδι θα βγει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις όποια λιπαρή ουσία θες εσύ.

      Απλά το λάδι θα σε παιδέψει αφού δεν στερεοποιείται στο ψυγείο όπως γίνεται με το βούτυρο.
      Ετσι όταν θα πας να ανοίξεις το φύλλο θα τρέχει και θα κολλάει με το αλεύρι.
      Αυτό είναι το μόνο πρόβλημα κατα τ'άλλα δεν υπάρχει λόγος να μην το χρησιμοποιήσεις.


      Αυτά από μένα:)

      Καλή σου μέρα,
      Αλεξάνδρα

      Διαγραφή
    2. ευχαριστω για την αμεση απαντηση!επομενως με βιταμ αφου στερεοποιειται θα βγει μια χαρα..απλα δεν μου αρεσει το βουτυρο..

      Διαγραφή
    3. Ακριβώς,με το ΒΙΤΑΜ (όχι το Soft)
      θα έχεις ένα πολύ καλό αποτέλεσμα!!

      Καλή επιτυχία αν το δοκιμάσεις...
      Αλεξάνδρα

      Διαγραφή
  4. Αλεξάνδρα μου μπράβο σου!
    Έκανα τυρόπιτα με τη συγκεκριμένη ζύμη, πολύ νόστιμη και εύκολη μπορώ να πω! Καλύτερη και απο αγοραστή!
    Σε υπερ-ευχαριστώ!!
    =)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα Αλεξάνδρα,
    ήθελα να σε ρωτήσω αν μπαίνει αυτή η ζύμη στην κατάψυξη και αν ναι, σε ποιό στάδιο της συνταγής θα μπορούσαμε να την βάλουμε;
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα.
      Ναι,η ζύμη μπαίνει στην κατάψυξη και αμέσως μετά το ζύμωμα(όταν θα τη χρησιμοποιήσουμε την ξεπαγώνουμε και προχωράμε στο στάδιο ανοίγματος του φύλλου)αλλά και αφού ανοίξουμε τα φύλλα κανονικά,τυλιγμένη σε αντικολλητικό χαρτί όπως είναι η έτοιμη σφολιάτα που αγοράζουμε.
      Σε αυτό το στάδιο,ξεπαγώνουμε και απλώνουμε κατευθείαν στο ταψί!


      Ελπίζω να βοηθάει η απάντηση μου.
      Να έχεις μια όμορφη μέρα
      Αλεξ.

      Διαγραφή
  6. καλημερα.... θα ηθελα να μαθω αν ζυμη μετα το σταδιο του βουτυρωματος και αφου τη βαλουμε στο ψυγειο μπορει να παραμεινει για μια νυχτα και να χρησιμοποιηθει την επομενη το πρωι... ευχαριστω πολυ και καλη συνεχεια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γεια σας! Θα ηθελα να ξερω μπορω να φτιαξω αυτην την ποσοτητα ζυμης,για ποιο μεγεθος ταψιου;και ποσο παχος να εχει το φυλλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...