Καλή χρονιά!!!
Υλικά
για τη γέμιση
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
τα συκωτάκια της γαλοπούλας
1 κούπα ρύζι καρολίνα
2-3 κούπες ζεστό νερό
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
3 κιλά γαλοπούλα
ελαιόλαδο για τη γάστρα
αλάτι για να αλατίσουμε τη γαλοπούλα
ένα κομμάτι σπάγκο
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα, πάνω σε μέτρια φωτιά,το λάδι μας και
ρίχνουμε μέσα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
Το σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσει.
Προσθέτουμε μέσα και τα συκωτάκια κομμένα σε μικρά κομμάτια.
Αφήνουμε να σοταριστούν και αυτά για λίγο και να αλλάξουν χρώμα.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ρύζι και το γυρίζουμε με ένα κουτάλι
2-3 φορές να λαδωθεί καλά.
Προσθέτουμε το ζεστό νερό και αλατοπιπερώνουμε.
Μαγειρεύουμε τη γέμιση μέχρι να μαλακώσει εντελώς το ρύζι και να
απορροφήσει όλα τα υγρά.
Αν δούμε ότι το νερό που βάλαμε δεν είναι αρκετό για να ψηθεί καλά,
προσθέτουμε κι άλλο.
Βάζουμε σε γάστρα τη γαλοπούλα και την αλατίζουμε καλά.
Σηκώνουμε το δέρμα στο στήθος και ανοίγουμε τρύπες στο δέρμα
των ποδιών της.
Βάζουμε μπόλικη γέμιση στην κοιλιά και κάτω από το δέρμα,σε στήθος
και πόδια.
Δένουμε με έναν σπάγκο τα πόδια της γαλοπούλας και την περιχύνουμε
με λίγο ελαιόλαδο.
Τη βάζουμε να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C,
με αντιστάσεις πάνω κάτω,για 3 ώρες.
Σερβίρουμε!!!
ΣΗΜ:Ο χρόνος ψησίματος της γαλοπούλας εξαρτάται από το βάρος της.
Οι ειδικοί λένε ότι όσα τα κιλά της τόσες και οι ώρες που χρειάζεται για
να ψηθεί!
Αν θέλουμε μπορούμε να κλείσουμε τη γέμιση στην κοιλιά της γαλοπούλας
βάζοντας ένα ολόκληρο πορτοκάλι,πλυμένο καλά και σκουπισμένο.
Με αυτόν τον τρόπο το φαγητό θα πάρει ένα υπέροχο άρωμα πορτοκαλιού.
Kαλή χρονιά Αλεξάνδρα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦέτος στο γιορτινό μου τραπέζι σχεδόν όλες οι συνταγές ήταν δικές σου!
Χρυσούλα μου,καλησπέρα.
ΔιαγραφήΚαλή χρονιά και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ για τη γιορτή σου βέβαια!!!!!!!!!!!!!
Ευχαριστώ πολύ για τις ευχούλες σου.
Πολύ χαίρομαι που διάλεξες τις συνταγές μου για να ευχαριστήσεις τους καλεσμένους σου και ελπίζω να άκουσες όμορφα σχόλια.
Θα τα λέμε συνέχεια...
Φιλάκια πολλά,
Αλεξάνδρα
Καλή χρονιά Αλεξάνδρα μου!! με υγεία ευτυχία και δημιουργικότητα!!Υπέροχη και καλοψημένη η γαλοπούλα σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΗ - ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΕΜΑΤΗ ΥΓΕΙΑ ΧΡΟΝΙΑ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπημένη γεύση σε ένα εξαιρετικό και άκρως γιορτινό πιάτο! Φαίνεται τόσο καλοψημένη η γαλοπούλα! Η τραγανή πετσούλα της είναι σκέτος πειρασμός!
ΑπάντησηΔιαγραφή