Print Friendly and PDF

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Γαλοπούλα γεμιστή έτσι απλά

Καλή χρονιά!!!

DSC_0062


Υλικά
για τη γέμιση
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
τα συκωτάκια της γαλοπούλας
1 κούπα ρύζι καρολίνα
2-3 κούπες ζεστό νερό
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

3 κιλά γαλοπούλα
ελαιόλαδο για τη γάστρα
αλάτι για να αλατίσουμε τη γαλοπούλα
ένα κομμάτι σπάγκο

 

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα, πάνω σε μέτρια φωτιά,το λάδι μας και
ρίχνουμε μέσα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
Το σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσει.
Προσθέτουμε μέσα και τα συκωτάκια κομμένα σε μικρά κομμάτια.
Αφήνουμε να σοταριστούν και αυτά για λίγο και να αλλάξουν χρώμα.

DSC_0018

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ρύζι και το γυρίζουμε με ένα κουτάλι
2-3 φορές να λαδωθεί καλά.

DSC_0019

Προσθέτουμε το ζεστό νερό και αλατοπιπερώνουμε.
Μαγειρεύουμε τη γέμιση μέχρι να μαλακώσει εντελώς το ρύζι και να
απορροφήσει όλα τα υγρά.
Αν δούμε ότι το νερό που βάλαμε δεν είναι αρκετό για να ψηθεί καλά,
προσθέτουμε κι άλλο.

DSC_0020

Βάζουμε σε γάστρα τη γαλοπούλα και την αλατίζουμε καλά.
Σηκώνουμε το δέρμα στο στήθος και ανοίγουμε τρύπες στο δέρμα
των ποδιών της.

DSC_0021

Βάζουμε μπόλικη γέμιση στην κοιλιά και κάτω από το δέρμα,σε στήθος
και πόδια.

DSC_0027

DSC_0024

DSC_0028

Δένουμε με έναν σπάγκο τα  πόδια της γαλοπούλας και την περιχύνουμε
με λίγο ελαιόλαδο.

DSC_0030

Τη βάζουμε να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C,
με αντιστάσεις πάνω κάτω,για 3 ώρες.
Σερβίρουμε!!!

DSC_0050

ΣΗΜ:Ο χρόνος ψησίματος της γαλοπούλας εξαρτάται από το βάρος της.
Οι ειδικοί λένε ότι όσα τα κιλά της τόσες και οι ώρες που χρειάζεται για
να ψηθεί!
Αν θέλουμε μπορούμε να κλείσουμε τη γέμιση στην κοιλιά της γαλοπούλας
βάζοντας ένα ολόκληρο πορτοκάλι,πλυμένο καλά και σκουπισμένο.
Με αυτόν τον τρόπο το φαγητό θα πάρει ένα υπέροχο άρωμα πορτοκαλιού.

     DSC_0059

5 σχόλια:

  1. Kαλή χρονιά Αλεξάνδρα μου!
    Φέτος στο γιορτινό μου τραπέζι σχεδόν όλες οι συνταγές ήταν δικές σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρυσούλα μου,καλησπέρα.
      Καλή χρονιά και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ για τη γιορτή σου βέβαια!!!!!!!!!!!!!

      Ευχαριστώ πολύ για τις ευχούλες σου.

      Πολύ χαίρομαι που διάλεξες τις συνταγές μου για να ευχαριστήσεις τους καλεσμένους σου και ελπίζω να άκουσες όμορφα σχόλια.

      Θα τα λέμε συνέχεια...
      Φιλάκια πολλά,
      Αλεξάνδρα

      Διαγραφή
  2. Καλή χρονιά Αλεξάνδρα μου!! με υγεία ευτυχία και δημιουργικότητα!!Υπέροχη και καλοψημένη η γαλοπούλα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΛΗ - ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΕΜΑΤΗ ΥΓΕΙΑ ΧΡΟΝΙΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπημένη γεύση σε ένα εξαιρετικό και άκρως γιορτινό πιάτο! Φαίνεται τόσο καλοψημένη η γαλοπούλα! Η τραγανή πετσούλα της είναι σκέτος πειρασμός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...