Print Friendly and PDF

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Γαλοπούλα ή κοτόπουλο γεμιστό

357 μέρες μέχρι να ξανασυνατηθούμε!!!

DSC_0031

Υλικά
2-3 κιλά κοτόπουλο/γαλοπούλα
200 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
200 γρ. συκωτάκια από το κοτόπουλο/γαλοπούλα ζεματισμένα με λίγο νερό και κομμένα σε κομμάτια
1 φλ. του ελληνικού καφέ ρύζι καρολίνα
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
λίγο λουκάνικο χωριάτικο καλής ποιότητας κομμένο στα τέσσερα
λίγα κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα (προαιρετικά)

λεμόνι
αλάτι,πιπέρι
θυμάρι
ρίγανη
σκόνη σκόρδου και μουστάρδας
ελαιόλαδο

για τη γαρνιτούρα
4 μέτριες πατάτες


Εκτέλεση
Πλένουμε το κοτόπουλο/γαλοπούλα και αφήνουμε να στραγγίσει καλά.

DSC_0024

Σε μέτρια φωτιά βάζουμε την κατσαρόλα μας,με 1/4 κούπας ελαιόλαδο,
να ζεσταθεί καλά.Ρίχνουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε να γυαλίσει.

DSC_0023

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα,με τη σειρά και σοτάρουμε καλά,πρώτα
τα ζεματισμένα συκωτάκια στη συνέχεια το λουκάνικο και μετά τα κάστανα
αν χρησιμοποιήσουμε.
Προσθέτουμε στη γέμιση το ρύζι,καλά πλυμένο,αλάτι,πιπέρι και θυμάρι.
Ανακατεύουμε και σβήνουμε τη φωτιά.Αφήνουμε στην άκρη μέχρι
να ετοιμάσουμε το κοτόπουλο/γαλοπούλα.

DSC_0026

Τρίβουμε όλο το κοτόπουλο/γαλοπούλα μέσα έξω με μια κούπα λεμονιού

DSC_0025

και κάνουμε το ίδιο με το αλάτι,το πιπέρι,τη ρίγανη,τη σκόνη σκόρδου
και τη μουστάρδα.Τέλος  λαδώνουμε καλά μέσα έξω.

DSC_0027

Γεμίζουμε με την κρύα γέμιση την κοιλιά και τα μπούτια κάτω από το δέρμα
Δένουμε με σπάγκο τα πόδια ή αν θέλουμε ράβουμε την κοιλιά.

DSC_0029

Ετοιμάζουμε τη γαρνιτούρα.
Βάζουμε σε μπολ τις πατάτες και προσθέτουμε αλάτι ,πιπέρι,ρίγανη,
σκόνη σκόρδου και μουστάρδας,ελαιόλαδο και χυμό λεμόνι.
Ανακατεύουμε καλά.

DSC_0028

Αραδιάζουμε τις πατάτες στη γάστρα γύρω από το κοτόπουλο/γαλοπούλα.
Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι της.

DSC_0030

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς C,με αντιστάσεις πάνω κάτω.
Όταν βάλουμε στο φούρνο τη γάστρα κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους
200 βαθμούς και ψήνουμε στην πρώτη από κάτω θέση του φούρνου
για περίπου 2 ώρες αν πρόκειται για κοτόπουλο ή όσο είναι το βάρος
της γαλοπούλας όταν πρόκειται για γαλοπούλα.
Λίγο πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο ξεσκεπάζουμε να πάρει χρώμα το φαγητό μας.
Σερβίρουμε.

DSC_0037

3 σχόλια:

  1. Καλημερα!
    Με μια μικρη παραλλαγη,ετσι την κανω και εγω παντα,απλως σβηνω με λευκο κρασι , προσθετω λιγες ψιλες σταφιδουλες(θεμα γουστου) και στο τελος ριχνω λιγο ανηθο ψιλοκομμενο!Ειναι πεντανοστιμη!!
    Αλεξανδρα,να σαι παντα καλα και του χρονου εδω θα τα λεμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Αλεξάνδρα!
    Συγχαρητήρια για τη σελίδα σου, όλες οι συνταγές σου είναι υπέροχες και αυτό που κάνεις με τις φωτογραφίες βήμα βήμα με διευκολύνει τόσο πολύ... Να είσαι πάντα καλά και πάντα δημιουργική!!
    Όσον αφορά τη συγκεκριμένη συνταγή, ήθελα να σε ρωτήσω εάν βάζεις στη γάστρα extra λάδι ή νερό για το ψήσιμο και πόσο..Φαίνεται υπέροχο φαγητό και θέλω να το δοκιμάσω άμεσα.
    Σε ευχαριστώ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Μαρία μου.
      Όχι δεν βάζω επιπλέον νερό η λάδι στη γάστρα.

      Είναι εξαιρετικό φαγάκι να το δοκιμάσεις.

      ΟΥΦ ΚΟΛΑΣΤΙΚΑ!!!
      Αντε λίγο έμεινε...

      Πολλά φιλάκια από μένα.
      Α.

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...