Print Friendly and PDF

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Ολλανδική μηλόπιτα

Τελικά είναι ωραίο να έχεις φίλους!!
Εξαιρετικά αφιερωμένη στην Άννα Μαρία!


DSC_0020

Υλικά
275 γρ.αλεύρι
1 κ.γ. αλάτι
4 γρ.ξερή μαγιά
50 γρ.βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου
5 κ.σ. ζάχαρη
3 μέτρια αβγά
100 ml. και άλλα 350ml. γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
3 μεγάλα μήλα κομμένα σε φετούλες
1 ½ κ.σ.χυμό λεμονιού
2 κ.σ. σταφίδες
1 ¼ κ.γ. κανέλλα
25 γρ. κάστερ πάουντερ
45 γρ. ζάχαρη
1 βανίλια


Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι  με το αλάτι.
Κάνουμε στο κέντρο ένα  λάκκο και βάζουμε μέσα τη μαγιά και 1 κ.σ. ζάχαρη.

DSC_0008

Προσθέτουμε το βούτυρο,τα 100ml γάλα και το ένα από τ’ αβγά.

DSC_0010

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά.Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη
και απαλή ζύμη.
Αφήνουμε 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου να ξεκουραστεί!

DSC_0011

Κόβουμε τα μήλα σε φέτες και τα ανακατεύουμε με το χυμό λεμονιού,
3 κ. σ. ζάχαρη,τις σταφίδες και την κανέλλα.Αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο.

DSC_0014

Σε κατσαρόλα ανακατεύουμε το κάστερ πάουντερ με τα 45 γρ. ζάχαρη,
τη βανίλια, τα 350 ml.γάλα και ένα αβγό.
Χτυπάμε με σύρμα να μην σβολιάσει και βάζουμε σε μέτρια φωτιά
ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει.
Όταν πήξει,αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να
γίνει η κρέμα χλιαρή.

DSC_0013

Όταν είναι έτοιμη,βγάζουμε τα μήλα από το ψυγείο και τα ανακατεύουμε
στη κρέμα μας ρίχνοντας μαζί και τους χυμούς τους.

DSC_0015

Αφού περάσει η μία ώρα για τη ζύμη μας,κόβουμε 2/3 και ανοίγουμε
στρόγγυλο φύλλο(λίγο πιο μεγάλο από το ταψάκι μας) για βαθύ ταψάκι
με διάμετρο 23-25 εκ..

DSC_0016

Το στρώνουμε καλά σε πάτο και τοιχώματα,απλώνουμε τη γέμιση.
Με το άλλο 1/3 της ζύμης ανοίγουμε φύλλο όσο η διάμετρος του ταψιού
και καλύπτουμε τη γέμιση.
Φτιάχνουμε ωραία τη ζύμη γύρω γύρω,προσέχοντας να έχει κλείσει καλά
η κάτω ζύμη με την επάνω.Κάνουμε λίγες εγκοπές στην επιφάνεια της μηλόπιτας.
Αλείφουμε με λίγο από το τελευταίο αβγό,που έχουμε στο μεταξύ χτυπήσει ελαφρώς,
και πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. ζάχαρη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C ,πάνω κάτω αντιστάσεις,
για 25 λεπτά περίπου, ή μέχρι να ροδίσει όμορφα.

DSC_0018

Σερβίρετε κομμένη σε κομμάτια παρέα με χτυπημένη σαντιγί.

DSC_0062

3 σχόλια:

  1. Τι είναι το κάστερ πάουντερ και με τι θα μπορούσαμε να το αντικαταστήσουμε; Το έχω ακούσει πολλές φορές, αλλά δεν το έχω δοκιμάσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τρουφακι,θα αντικαταστησεις το καστερ παουντερ με ιδια ποσοτητα κορν φλαουρ που ζητα η συνταγη συν λιγη βανιλια(1 κουτακι μικρο)!
    Καλη επιτυχια!!
    Φιλικα,Α/Μ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...