Αν όχι το καλύτερο,σίγουρα ένα από τα καλύτερα
γαλακτομπούρεκα που έχω δοκιμάσει μέχρι σήμερα!!!
Υλικά
για την κρέμα
1 1/2 λίτρο γάλα φρέσκο
150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
3 αβγά
2 βανίλιες
350 γρ. ζάχαρη
για το σιρόπι
1/2 κιλό ζάχαρη
3/4 κούπας νερό
1 κουταλιά σούπας γλυκόζη
1/4 του λεμονιού ολόκληρο
1 βανίλια
1 πακέτο φύλλο κρούστας Βηρυτού
150 γρ. βούτυρο γάλακτος
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά για την κρέμα εκτός της βανίλιας
στην κατσαρόλα,ανάβουμε το μάτι στη δυνατή ένταση
και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα.
Κατεβάζουμε από το μάτι και ρίχνουμε τις βανίλιες.
Λιώνουμε το βούτυρο και βουτυρώνουμε ένα ταψάκι
30x40 εκ.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Στρώνουμε τα μισά φύλλα βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα,
αφήνοντας όσο περισσεύει να πέφτει έξω από το ταψί.
Ρίχνουμε την κρέμα, διπλώνουμε τα φύλλα που περισσεύουν
και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα.
Αν μας έχει περισσέψει βούτυρο,το ρίχνουμε από πάνω.
Χαράζουμε τα φύλλα,προσέχοντας να μη φτάσουμε μέχρι
την κρέμα και ραντίζουμε με λίγο νερό.
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο,κατεβάζουμε στους 150
βαθμούς και ψήνουμε για περίπου 1 1/2 ώρα.
Προς το τέλος του ψησίματος ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Βάζουμε όλα τα υλικά,εκτός της βανίλιας στην κατσαρόλα
και ανάβουμε το μάτι στη δυνατή ένταση. Μόλις το σιρόπι
αρχίζει να κοχλάζει,μετράμε 4 λεπτά και το κατεβάζουμε
αμέσως από τη φωτιά.Ρίχνουμε τη βανίλια.
Μόλις βγει το γαλακτομπούρεκο από το φούρνο,ρίχνουμε
το καυτό σιρόπι.
ΣΗΜ:Τόσο το σιρόπι όσο και το γλυκό πρέπει να είναι οπωσδήποτε καυτά.
Αν τυχόν το σιρόπι μέχρι να βγει το γλυκό έχει κρυώσει,λίγο πριν βγάλουμε
το ταψί από το φούρνο το βάζουμε να πάρει μια βράση,ίσα ίσα να κοχλάσει.
Η συνταγή είναι της φίλης SISSIB και την ευχαριστώ πολύ που
είχε την ευγενική καλοσύνη να μου επιτρέψει να την ανεβάσω,ξέροντας
πόσο πολύ την αγάπησα από την πρώτη στιγμή που τη δοκίμασα!!!
γαλακτομπούρεκα που έχω δοκιμάσει μέχρι σήμερα!!!
Υλικά
για την κρέμα
1 1/2 λίτρο γάλα φρέσκο
150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
3 αβγά
2 βανίλιες
350 γρ. ζάχαρη
για το σιρόπι
1/2 κιλό ζάχαρη
3/4 κούπας νερό
1 κουταλιά σούπας γλυκόζη
1/4 του λεμονιού ολόκληρο
1 βανίλια
1 πακέτο φύλλο κρούστας Βηρυτού
150 γρ. βούτυρο γάλακτος
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά για την κρέμα εκτός της βανίλιας
στην κατσαρόλα,ανάβουμε το μάτι στη δυνατή ένταση
και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα.
Κατεβάζουμε από το μάτι και ρίχνουμε τις βανίλιες.
Λιώνουμε το βούτυρο και βουτυρώνουμε ένα ταψάκι
30x40 εκ.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Στρώνουμε τα μισά φύλλα βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα,
αφήνοντας όσο περισσεύει να πέφτει έξω από το ταψί.
Ρίχνουμε την κρέμα, διπλώνουμε τα φύλλα που περισσεύουν
και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα.
Αν μας έχει περισσέψει βούτυρο,το ρίχνουμε από πάνω.
Χαράζουμε τα φύλλα,προσέχοντας να μη φτάσουμε μέχρι
την κρέμα και ραντίζουμε με λίγο νερό.
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο,κατεβάζουμε στους 150
βαθμούς και ψήνουμε για περίπου 1 1/2 ώρα.
Προς το τέλος του ψησίματος ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Βάζουμε όλα τα υλικά,εκτός της βανίλιας στην κατσαρόλα
και ανάβουμε το μάτι στη δυνατή ένταση. Μόλις το σιρόπι
αρχίζει να κοχλάζει,μετράμε 4 λεπτά και το κατεβάζουμε
αμέσως από τη φωτιά.Ρίχνουμε τη βανίλια.
Μόλις βγει το γαλακτομπούρεκο από το φούρνο,ρίχνουμε
το καυτό σιρόπι.
ΣΗΜ:Τόσο το σιρόπι όσο και το γλυκό πρέπει να είναι οπωσδήποτε καυτά.
Αν τυχόν το σιρόπι μέχρι να βγει το γλυκό έχει κρυώσει,λίγο πριν βγάλουμε
το ταψί από το φούρνο το βάζουμε να πάρει μια βράση,ίσα ίσα να κοχλάσει.
Η συνταγή είναι της φίλης SISSIB και την ευχαριστώ πολύ που
είχε την ευγενική καλοσύνη να μου επιτρέψει να την ανεβάσω,ξέροντας
πόσο πολύ την αγάπησα από την πρώτη στιγμή που τη δοκίμασα!!!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΟΥ.ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΝΑ ΣΕ ΒΡΩ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΤΥΧΑΙΑ ΕΠΕΣΑ ΠΑΝΩ ΣΟΥ.ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.ΜΟΥ ΕΙΧΑΝ ΛΕΙΨΕΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΟΥ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα,Χρόνια Πολλά
Διαγραφήκαι σ'εσένα καλή μου φίλη.
Χαίρομαι τόσο πολύ που ξαναβρεθήκαμε:)))
Ξέρω ότι είναι ακόμη πάρα πολύ αυτοί που με ψάχνουν,όμως δυστυχώς δεν έχω κάποιο τρόπο να τους ενημερώσω.
Μακάρι να μπορούσα να κάνω κάτι γι'αυτό!!!!
Σου εύχομαι να έχεις μια όμορφη χρονιά!!!
Αλεξάνδρα
φαινεται πολυ ωραιο αλλα με προβληματιζει λιγο το σιροπι..δεν ειναι λιγο το νερο?
ΑπάντησηΔιαγραφήαλεξανδρα μου να σε ρωτησω' το σιροπι που ειναι καυτο δεν μαραινει τα φυλλα? παραμενουν τραγανα? δεν εχω ξανακανει γαλακτομπουρεκο και το φοβαμαι λιγο
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυγενία μου,καλή σου μέρα.
ΔιαγραφήΑυτό το γαλακτομπούρεκο είναι απλά ΘΕΙΚΟ!!!
Ακολούθησε τις οδηγίες και μη φοβάσαι τίποτα πίστεψε με!!!
Περιμένω τα νέα σου...
Α.
Υ.Γ. κι εγώ θα το φτιάξω πάλι σήμερα για τη μητέρα μου που είναι το αγαπημένο της!!!
σημερα βρηκα πάλι χρόνο να χαζέψω στο νοστιμοτατο μπλογκ σου!
Διαγραφήτελικα το γαλακτομπουρεκο εγινε τελειο! και δεν σε λυγωνε καθόλου δυστυχως! και λεω δυστυχως γιατι το φαγαμε μεσα σε 2 μερες!!! κι ερχεται και καλοκαιρι!!!....χαχα
πολλα φιλια!
Ευγενία μου καλησπέρα.
ΔιαγραφήΠολύ χαίρομαι που σας άρεσε η συνταγή μου!!!
Όσο γι'αυτή που μου έστειλες θα δοκιμαστεί με την πρώτη ευκαιρία.
ΧΙΛΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ από καρδιάς ,για την αγάπη σας!!!!
Καλό απόγευμα,
Α.
Καλές Γιορτές Αλεξάνδρα :) Έχω φτιάξει πολλές από τις συνταγές σου αλλά σήμερα θα σου πω ευχαριστώ για αυτό το γαλακτομπούρεκο. Το έφτιαξα για τα Χριστούγεννα και δεν μπορώ να σου περιγράψω την επιτυχία που είχε! Με βοήθησες να βγω ασπροπρόσωπη :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλεξανδρα μου Καλησπερα!
ΑπάντησηΔιαγραφήθα ηθελα να ρωτησω, αντι για σιμιγδαλι τι μπορς να βαλω? θα ηθελα μια κρεμα απλη οχι με σιμιγδαλι!