Μια πίτα…άλλο
φρούτο!!!
Υλικά
για το φύλλο
2 1/2 κούπες αλεύρι
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
1 κούπα παγωμένο βούτυρο
1/4 κούπας κρύο νερό ίσως και 1-2 κ.σ. επιπλέον
για τη γέμιση
4 κούπες κεράσια καθαρισμένα
4 κ.σ. κορν φλάουρ
1 κούπα ζάχαρη
χυμό από μισό λεμόνι
λίγο παραπάνω από 1/4 κ.γ. κανέλα
ξύσμα από ένα λεμόνι
1-2 βανίλιες
1-2 κ.σ βούτυρο σε κομματάκια
αβγό αραιωμένο με ελάχιστο νερό
ζάχαρη για το πασπάλισμα
ΕκτέλεσηΒάζουμε τα 3 πρώτα υλικά για το φύλλο σε μπολ και τα ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο σε κομμάτια και
με το χέρι μας ή με τη βοήθεια ενός πιρουνιού ανακατεύουμε
δημιουργώντας τρίμματα ζύμης σαν αυτά του τραχανά.
Προσθέτουμε στο μπολ και το νερό και ζυμώνουμε να ομογενοποιηθεί
το ζυμάρι μας.
Τυλίγουμε σε ζελατίνη και φυλάσσουμε στο ψυγείο για
τουλάχιστον 1 ώρα.
Βγάζουμε από το ψυγείο και χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο.
Ανοίγουμε το ένα κομμάτι τόσο όσο να καλύψει τον πάτο και
τα τοιχώματα μιας φόρμας 25 εκ.
Τοποθετούμε το φύλλο στη φόρμα και με τη βοήθεια ενός
μικρού πλάστη κόβουμε τα κομμάτια που περισσεύουν.
Τα βάζουμε στο άλλο κομμάτι της ζύμης,που θα ανοίξουμε
για να καλύψουμε την πίτα.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας όλα μαζί τα υλικά σε μπολ.
Αδειάζουμε πάνω στο στρωμένο φύλλο και τοποθετούμε εδώ
κι εκεί τα κομματάκια από το βούτυρο.
Ανοίγουμε σε φύλλο το άλλο κομμάτι της ζύμης και κόβουμε
ή λωρίδες με οδοντωτό τροχό όπως στην πάστα φλώρα ή κομμάτια
με κουπ πατ σε ό,τι σχέδιο θέλουμε.
Καλύπτουμε με τα κομμάτια της ζύμης την επιφάνεια της πίτας,
αφήνοντας σε διάφορα σημεία κενά για να μπορεί να φεύγει ο αέρας.
Αλείφουμε με τον αραιωμένο με νερό κρόκο και πασπαλίζουμε
με ζάχαρη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 25 λεπτά.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 175 βαθμούς και ψήνουμε
για άλλα 35-40 λεπτά.
Βγάζουμε την κερασόπιτα από το φούρνο,αφήνουμε να κρυώσει και τη σερβίρουμε
σκέτη ή με παγωτό βανίλια.
ΠΗΓΗ:sticky,gooey,creamy,chewy.
Υλικά
για το φύλλο
2 1/2 κούπες αλεύρι
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
1 κούπα παγωμένο βούτυρο
1/4 κούπας κρύο νερό ίσως και 1-2 κ.σ. επιπλέον
για τη γέμιση
4 κούπες κεράσια καθαρισμένα
4 κ.σ. κορν φλάουρ
1 κούπα ζάχαρη
χυμό από μισό λεμόνι
λίγο παραπάνω από 1/4 κ.γ. κανέλα
ξύσμα από ένα λεμόνι
1-2 βανίλιες
1-2 κ.σ βούτυρο σε κομματάκια
αβγό αραιωμένο με ελάχιστο νερό
ζάχαρη για το πασπάλισμα
ΕκτέλεσηΒάζουμε τα 3 πρώτα υλικά για το φύλλο σε μπολ και τα ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο σε κομμάτια και
με το χέρι μας ή με τη βοήθεια ενός πιρουνιού ανακατεύουμε
δημιουργώντας τρίμματα ζύμης σαν αυτά του τραχανά.
Προσθέτουμε στο μπολ και το νερό και ζυμώνουμε να ομογενοποιηθεί
το ζυμάρι μας.
Τυλίγουμε σε ζελατίνη και φυλάσσουμε στο ψυγείο για
τουλάχιστον 1 ώρα.
Βγάζουμε από το ψυγείο και χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο.
Ανοίγουμε το ένα κομμάτι τόσο όσο να καλύψει τον πάτο και
τα τοιχώματα μιας φόρμας 25 εκ.
Τοποθετούμε το φύλλο στη φόρμα και με τη βοήθεια ενός
μικρού πλάστη κόβουμε τα κομμάτια που περισσεύουν.
Τα βάζουμε στο άλλο κομμάτι της ζύμης,που θα ανοίξουμε
για να καλύψουμε την πίτα.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας όλα μαζί τα υλικά σε μπολ.
Αδειάζουμε πάνω στο στρωμένο φύλλο και τοποθετούμε εδώ
κι εκεί τα κομματάκια από το βούτυρο.
Ανοίγουμε σε φύλλο το άλλο κομμάτι της ζύμης και κόβουμε
ή λωρίδες με οδοντωτό τροχό όπως στην πάστα φλώρα ή κομμάτια
με κουπ πατ σε ό,τι σχέδιο θέλουμε.
Καλύπτουμε με τα κομμάτια της ζύμης την επιφάνεια της πίτας,
αφήνοντας σε διάφορα σημεία κενά για να μπορεί να φεύγει ο αέρας.
Αλείφουμε με τον αραιωμένο με νερό κρόκο και πασπαλίζουμε
με ζάχαρη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 25 λεπτά.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 175 βαθμούς και ψήνουμε
για άλλα 35-40 λεπτά.
Βγάζουμε την κερασόπιτα από το φούρνο,αφήνουμε να κρυώσει και τη σερβίρουμε
σκέτη ή με παγωτό βανίλια.
ΠΗΓΗ:sticky,gooey,creamy,chewy.
Γειά σου Αλεξάνδρα,
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχη συνταγή! Να σε ρωτήσω, τι βούτυρο χρησιμοποιείς;αυτόν τον ανάλατο για γλυκά (τυπου Kerrigold). και κάτι ακόμα, για να γίνει λίγο πιο παχύρευστη η γέμιση να βάλω κι'άλλο αλεύρι ή καλύτερα corn flour?
Σ'ευχαριστώ πολύ!
Καλησπέρα καλή μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρησιμοποιώ βούτυρο ADORO ή ΑΓΝΟ που εχουμε εδώ στη Θεσσαλονίκη(δεν ξέρω αν υπάρχει και Αθήνα ,αν είσαι Αθήνα...) και άλλες φορές το ΧΩΡΙΟ.Ο,τι βρεις ..
Αν θες πιο παχύρευστη τη γέμιση βαλε λίγο επειπλέον κορν φλαουρ ίσως τα κουταλακια σου να είναι μικρότερα από αυτά που μετραω εγω και γι'αυτό να σου βγήκε λίγο αραιή.
Πολλα φιλάκια από μένα και καλή επυτυχία σε ό,τι κανεις....
Α.
Καλημέρα,
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ'ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Δεν εχω δει ADORO στην Κύπρο αλλά αν μιλάμε για αγελαδινό βούτυρο τότε έχουμε διάφορες άλλες μαρκες.
Θα προσθέσω λίγο κορν φλάουρ τότε.
Ευχαριστώ