Δε χρειάζεται να το περιγράψεις…
Η γεύση του τα λέει όλα !!!!
Υλικά
1 μέτριο λάχανο
1 κούπα λάδι
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
11/2 ντοματάκι κονκασέ
11/2 κούπα ρύζι γλασέ ή καρολίνα
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
άνηθο
αλάτι,πιπέρι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε το λάχανο.Βγάζουμε όλα τα άχρηστα φύλλα και το
κόβουμε λίγο πιο κάτω από τη μέση οριζόντια για να μας μείνει
μόνο το πιο τρυφερό του κομμάτι.
Το βάζουμε με την κομμένη μεριά προς τα κάτω μέσα
σε κατσαρόλα με νερό που βράζει.
Το προσέχουμε να μαλακώσει χωρίς να λιώσει και το γυρίζουμε
και από την άλλη μεριά(το πάνω μέρος κάτω).
Αφαιρούμε με τη βοήθεια ενός πιρουνιού τα φύλλα που μαλακώνουν
αφήνοντας κάθε φορά τα επόμενα να μαλακώσουν και αυτά
με τη σειρά τους.
Βγάζουμε τα φύλλα σε ένα πιάτο.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Βάζουμε σε κατσαρόλα το λάδι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε μέσα
το κρεμμύδι να σοταριστεί.
Ρίχνουμε την ντομάτα,το άνηθο,το χυμό λεμονιού,αλάτι και πιπέρι .
Βράζουμε για 10 λεπτά.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το ρύζι(αφού το
έχουμε ξεπλύνει πρώτα).
Αδειάζουμε το μείγμα σε σουρωτήρι και το χωρίζουμε
από το ζουμί του.
Παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα και τα γεμίζουμε με μία κουταλιά
γέμιση αφού πρώτα τους αφαιρέσουμε με ένα μαχαιράκι
το σκληρό κοτσάνι που έχουν.Αν είναι μεγάλα τα χωρίζουμε στα δύο.
Στρώνουμε τους ντολμάδες σε κατσαρόλα και τους
περιχύνουμε με το ζουμί τους.
Τους σκεπάζουμε αναποδογυρίζοντας στην επιφάνειά τους ένα πιάτο.
Βάζουμε στην κατσαρόλα το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε περίπου 3 τέταρτα.
Προσέχουμε να μην αρπάξουν.Αν δούμε ότι σώθηκαν τα υγρά στην
κατσαρόλα και το φαγητό μας δεν είναι έτοιμο μπορούμε να προσθέσουμε
λίγο ζεστό νερό.Είναι καταπληκτικό φαγάκι ζεστό αλλά και κρύο!
Συνταγή με κάποιες αλλαγές της Β. Αλεξιάδου.
Η γεύση του τα λέει όλα !!!!
Υλικά
1 μέτριο λάχανο
1 κούπα λάδι
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
11/2 ντοματάκι κονκασέ
11/2 κούπα ρύζι γλασέ ή καρολίνα
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
άνηθο
αλάτι,πιπέρι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε το λάχανο.Βγάζουμε όλα τα άχρηστα φύλλα και το
κόβουμε λίγο πιο κάτω από τη μέση οριζόντια για να μας μείνει
μόνο το πιο τρυφερό του κομμάτι.
Το βάζουμε με την κομμένη μεριά προς τα κάτω μέσα
σε κατσαρόλα με νερό που βράζει.
Το προσέχουμε να μαλακώσει χωρίς να λιώσει και το γυρίζουμε
και από την άλλη μεριά(το πάνω μέρος κάτω).
Αφαιρούμε με τη βοήθεια ενός πιρουνιού τα φύλλα που μαλακώνουν
αφήνοντας κάθε φορά τα επόμενα να μαλακώσουν και αυτά
με τη σειρά τους.
Βγάζουμε τα φύλλα σε ένα πιάτο.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Βάζουμε σε κατσαρόλα το λάδι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε μέσα
το κρεμμύδι να σοταριστεί.
Ρίχνουμε την ντομάτα,το άνηθο,το χυμό λεμονιού,αλάτι και πιπέρι .
Βράζουμε για 10 λεπτά.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το ρύζι(αφού το
έχουμε ξεπλύνει πρώτα).
Αδειάζουμε το μείγμα σε σουρωτήρι και το χωρίζουμε
από το ζουμί του.
Παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα και τα γεμίζουμε με μία κουταλιά
γέμιση αφού πρώτα τους αφαιρέσουμε με ένα μαχαιράκι
το σκληρό κοτσάνι που έχουν.Αν είναι μεγάλα τα χωρίζουμε στα δύο.
Στρώνουμε τους ντολμάδες σε κατσαρόλα και τους
περιχύνουμε με το ζουμί τους.
Τους σκεπάζουμε αναποδογυρίζοντας στην επιφάνειά τους ένα πιάτο.
Βάζουμε στην κατσαρόλα το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε περίπου 3 τέταρτα.
Προσέχουμε να μην αρπάξουν.Αν δούμε ότι σώθηκαν τα υγρά στην
κατσαρόλα και το φαγητό μας δεν είναι έτοιμο μπορούμε να προσθέσουμε
λίγο ζεστό νερό.Είναι καταπληκτικό φαγάκι ζεστό αλλά και κρύο!
Συνταγή με κάποιες αλλαγές της Β. Αλεξιάδου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου