1 δόση σπιτική σφολιάτα ή ένα πακέτο φύλλα (χρησιμοποιήστε το ΖΑΓΟΡΙΣΙΟ
των 6 φυλλων,αλλά και το κουρού και η σφολιάτα είναι θαυμάσια σ’ αυτή τη συνταγή)
5-6 μελιτζάνες κομμένες σε κυβάκια
4-5 πιπεριές πράσινες σε λωρίδες όχι πολύ λεπτές
2 πιπεριές κόκκινες
1 πιπεριά πορτοκαλί
4-5 ντομάτες ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες
3-4 κρεμμύδια σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
2 αβγά χτυπημένα
300 γρ. τυρί φέτα σε μέτρια κομματάκια
2 χωριάτικα λουκάνικα μεγάλα κομμένα σε φετάκια ή 600 γρ. φιλέτο κοτόπουλο κομμένο σε κύβους
1 κούπα ρύζι καρολίνα
1 κουταλάκι αλάτι (ανάλογα με το πόσο αλμυρή είναι η φέτα)
1 κουταλάκι πιπέρι
1 κουταλιά πάπρικα γλυκιά
λίγο μπούκοβο ανάλογα πόσο καυτερό το θέλει κανείς (προαιρετικά)
1 κουταλιά ρίγανη
ελαιόλαδο για το τηγάνι και το άλειμμα των φύλλων
σουσάμι για το φύλλο
Εκτέλεση
Αφού καθαρίσουμε και κόψουμε τις μελιτζάνες τις βάζουμε σε νερό για 30'.
Τις ξεπλένουμε και τις στύβουμε πολύ καλά με τα χέρια μας.
Βάζουμε λάδι να ζεσταθεί σε τηγάνι και τις τηγανίζουμε ελαφρά να
μαραθούν.
Κάνουμε το ίδιο με όλα τα λαχανικά μας (πιπεριές,κρεμμύδια σκόρδο)
και τα βγάζουμε σε μεγάλο μπολ.
Περνάμε από το τηγάνι και τα λουκάνικο ή το κοτόπουλο.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, τ’ αβγά, το ρύζι, το τυρί, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα,
μπούκοβο, ρίγανη.
Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Επειδή η πίτα έχει πολλά υλικά χρησιμοποιούμε το μεγάλο ταψί του φούρνου.
Αν χρησιμοποίσουμε σπιτική σφολίατα,λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε
το ένα από τα 2 φύλλα.Απλώνουμε πάνω τη γέμιση και σπεκάζουμε
με το άλλο φύλλο.Λαδώνουμε καλά και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Αν χρησιμοποιήσουμε έτοιμα φύλλα,στρώνουμε τα μισά,ένα-ένα λαδωμένα,
ρίχνουμε τη γέμιση, την απλώνουμε να πάει παντού και επάνω
σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα,λαδωμένα κι αυτά ένα-ένα.
Λαδώνουμε και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Βρέχουμε την επιφάνεια με ελάχιστο νερό για να μη “γυρίσει” το φύλλο.
Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C
με αντιστάσεις πάνω-κάτω για μία έως μιάμιση περίπου ώρα.
ΣΗΜ:Μη σας τρομάζουν τα υλικά της συνταγής και η εκτέλεση.
Η πίτα αυτή είναι εξαιρετικής νοστιμιάς και αξίζει πραγματικά λίγο
επιπλέον κόπο.
Συνταγή της φίλης μου Στέλλας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου