Πα(τά)ταγος!!!
Υλικά
3 μέτριες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες
3 κούπες νερό
1/2 κούπα εβαπορέ αδιάλυτο
1 1/2 κούπα διάφορα κίτρινα πικάντικα τυριά
φέτα κατά βούληση
3 φέτες ζαμπόν ή μπέικον σε καρεδάκια
1 κουτί μανιτάρια κονσέβας (πολύ καλά πλυμένα και στραγγισμένα)
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι,πιπέρι
400 γρ. κρέμα γάλακτος light(αν θέλετε βάλτε 200 κρέμα και 200 εβαπορέ αδιάλυτο)
λίγο βούτυρο για τον πάτο του ταψιού
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε σε κατσαρόλα με το νερό και το
εβαπορέ να βράσουν και να μαλακώσουν.
Σε τηγανάκι βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια.
Προσθέτουμε το σκόρδο περνώντας το απ’ την πρέσσα και σοτάρουμε
λίγο ακόμη.Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
Όταν είναι έτοιμες οι πατάτες μας τις στραγγίζουμε.
Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι με διάμετρο 26 εκ. και στρώνουμε τον πάτο
με πατάτες,βάζοντάς τες απλά τη μία δίπλα στην άλλη.
Αλατοπιπερώνουμε.
Καλύπτουμε με τα μισά από τα κίτρινα τυριά.
Τρίβουμε με το χέρι λίγη φέτα,κόβουμε και απλώνουμε τα αλλαντικά
και τα σοταρισμένα μανιτάρια με το σκόρδο.
Καλύπτουμε με τις υπόλοιπες πατάτες και αλατοπιπερώνουμε ξανά.
Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα κίτρινα τυριά και λίγη φέτα ακόμη.
Περιχύνουμε όλη τη επιφάνεια του φαγητού με την κρέμα.
Βάζουμε το φαγητό μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς
C στη μεσαία θέση και ψήνουμε για περίπου 40-45 λεπτά να πάρει
όμορφο χρώμα στην επιφάνεια.
Όταν είναι έτοιμο,σβήνουμε το φούρνο και μεταφέρουμε το ταψί στον
πάτο της κουζίνας.Αφήνουμε έτσι για άλλα 10 λεπτά.
Σερβίρουμε με δροσερή σαλάτα λαχανικών!
Κολασμένο ογκρατέν!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπο τα πολύ ωραία!!
Τέλιο έγινε!!!
Αλεξάνδρα μου έγινε εξαιρετικό!!!!!!Ολοι ξετρελάθηκαν μπράβο για την ωραία συνταγή!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλως σε βρισκω Αλεξανδρα στο καινουργιο σου σπιτακι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετικο το γρατεν σου, ειναι απο τα αγαπημενα μας πιατα!
Φιλια!