Βασιλόπιτες,βασιλόπιτες,βασιλόπιτες…..
Σαν τη βασιλόπιτα τσουρέκι όμως καμία!!!!
Υλικά
670γρ. αλεύρι σκληρό
3 αυγά
250γρ. ζάχαρη
200ml νερό
160γρ. βούτυρο
50γρ. μαγιά
20γρ. μαχλέπι
5γρ. κακουλέ
5γρ. αλάτι
1 κρόκο αραιωμένο με ελάχιστο νερό για το άλειμμα
Εκτέλεση
Φτιάχνουμε ένα προζύμι με 100γρ. από το αλεύρι, 100ml από το νερό
και 25γρ. από τη μαγιά.Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον,
περίπου 30 λεπτά ίσως και λίγο παραπάνω, να φουσκώσει .
Αφού φουσκώσει το προζύμι μας,
σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε και ζυγίζουμε τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε τα αυγά
Βάζουμε το μείγμα στη φωτιά και ανακατεύοντας με το σύρμα,
το ζεσταίνουμε.
Ζυγίζουμε και βάζουμε στον κάδο του μίξερ το υπόλοιπο νερό,
το υπόλοιπο αλεύρι,την υπόλοιπη μαγιά,τα μυρωδικά και το αλάτι.
Προσθέτουμε το προζύμι και το μείγμα των αυγών.
Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά.
Προσοχή δεν το θέλουμε πολύ λιωμένο ίσα να γίνει
σαν πηχτή κρέμα.
Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μίξερ να ανακατευτούν καλά και στη
συνέχεια προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο ρίχνοντας το σιγά σιγά
όσο δουλεύει το μίξερ.Δεν πρέπει να βιαστούμε.Το βούτυρο πρέπει
να πέσει αργά για να ενσωματωθεί μέσα στη ζύμη και να γίνει η
βασιλόπιτα με κλωστές όπως αυτή που αγοράζουμε!
Αδειάζουμε τη ζύμη μας σε ένα μεγάλο μπολ.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον 2 ώρες να φουσκώσει.
Όταν είναι έτοιμη η ζύμη μας την βάζουμε, με προσοχή
χωρίς να την πολυπαιδέψουμε,σε βουτυρωμένο ταψάκι.
Αφήνουμε πάλι για 30 λεπτά να φουσκώσει.
Όταν είναι έτοιμη αλείφουμε με κρόκο αραιωμένο με ελάχιστο νεράκι.
Και εδώ το μεγάλο μυστικό!!!
Ψήνουμε τη βασιλόπιτα τσουρέκι σε προθερμασμένο
φούρνο στους 150 βαθμούς για 1 ώρα!!
Έτοιμη πια η βασιλόπιτα μας μπορεί να διακοσμηθεί όπως
μας αρέσει!!!
ΣΗΜ:Tο αλεύρι μας πρέπει να είναι οπωσδήποτε σκληρό.
Η συνταγή είναι επαγγελματική.
H βασιλόπιτα της φωτογραφίας είναι διακοσμημένη με Royal icing.
geia sas!!!!!! φαίνεται τέλειο αλλά δυστυχώς δεν μου πέτυχε. τρεις ερωτήσεις για να την κανω πάλι... 1. η μαγιά είναι φρέσκια 2. πόση ώρα χτυπάω στο μίξερ και με ποιο εργαλείο?
ΑπάντησηΔιαγραφή3. σε τι μέγεθος ταψί??
εφτιαξα το πανετόνε σου.......... υπέροχο ξετρελάθηκαν όλοι!!!!!!!!!! ευχαριστώ .. φιλιά.
Λυπάμαι πολύ που δεν σου πέτυχε καλά κάνεις όμως και θέλεις να ξαναπροσπαθήσεις γιατί πραγματικά αξίζει τον κόπο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΛοιπόν η μαγιά είναι φρέσκια,στο μίξερ χτυπάμαι με το εργαλείο που λέγετε "Κ" για αρκετή ώρα ετσι θα κάνει κλωστές η πίτα όταν θα ψηθεί!!!
Ελπίζω να πάνε όλα καλά...
Καλή πρωτοχρονιά!!!
ΦΙΛΑΚΙΑ ΠΟΛΛΑ!!
Α.
αν βαλω ξηρη μαγια θα υπαρχει προβλημα?
ΑπάντησηΔιαγραφή