SAN-TA γλυκά
παιδικά μας όνειρα!
Υλικά
1/2 κούπας ζάχαρη
1 κούπα γάλα
1/4 κούπας βούτυρο
2 φακελάκια μαγιά ξερή
1 1/2 κ.γ. αλάτι
1 κούπα νερό
2 αβγά
αλεύρι όσο πάρει (περίπου 6 1/2 με 7 κούπες,ίσως και λίγο παραπάνω)
1/3 κούπας βούτυρο λιωμένο
μείγμα για τη γέμιση
3/4 κούπας ζάχαρη
1 1/2 κ.γ.κανέλα
1/2 κούπας καρύδια
για το γλάσο μόκας
2 κούπες άχνη κοσκινισμένη
3 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
3-4 κ.σ. καφέ ζεστό
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε σε μπολ 2 κούπες από το αλεύρι με τη μαγιά,
τη ζάχαρη και το αλάτι.
Ζεσταίνουμε το γάλα,το νερό και 1/3 από το βούτυρο.
Δεν είναι ανάγκη να λιώσει το βούτυρο αρκεί να ζεσταθεί
ΕΛΑΦΡΑ το μείγμα.Το υπόλοιπο 1/4 το αφήνουμε για να
βουτυρώσουμε το μπολ που θα βάλουμε τη ζύμη μας
για να φουσκώσει.
Ενώνουμε τα 2 μείγματα και προσθέτουμε τα αβγά.Ανακατεύουμε
να υγρανθούν τα υλικά και χτυπάμε με το μίξερ στη μεσαία
ταχύτητα για 3 λεπτά.
Προσθέτουμε αλεύρι μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη μαλακή.
Ζυμώνουμε το ζυμαράκι μας για 5 με 8 λεπτά και το βάζουμε
σε βουτυρωμένο μπολ.Αφήνουμε να φουσκώσει για
30 λεπτά περίπου σε ζεστό περιβάλλον.
Βγάζουμε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και τη χωρίζουμε
σε 2 κομμάτια.
Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε ορθογώνιο φύλλο και
βουτυρώνουμε το καθένα με το μισό από το λιωμένο βούτυρο.
Πασπαλίζουμε με το μείγμα της γέμισης και τυλίγουμε από
τη στενή πλευρά σε ρολό σφιχτό να κλείσει καλά.
Κόβουμε το κάθε ρολό σε 12 κομμάτια.
Αραδιάζουμε σε ταψάκι,σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε
να φουσκώσουν για 15 λεπτά περίπου.
ΣΗΜ:Αν θέλουμε τώρα τα Χριστούγεννα,σχηματίζουμε με τα ρολάκια
Χριστουγεννιάτικο δέντρο και όταν ψηθεί το στολίζουμε όπως μας αρέσει!
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 185 βαθμούς για
20-25 λεπτά ή ώσπου να ροδίσουν όμορφα από πάνω.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το γλάσο μας ανακατεύοντας μαζί όλα τα υλικά.
Βγάζουμε τα ρολάκια από το φούρνο και όσο είναι ακόμη ζεστά τα περιχύνουμε με το γλάσο.
ΣΗΜ:Μη σας φαίνεται μεγάλη η διαδικασία!Στην ουσία είναι πανεύκολη η
παρασκευή τους γι’αυτό τολμήστε τα!
Υλικά
1/2 κούπας ζάχαρη
1 κούπα γάλα
1/4 κούπας βούτυρο
2 φακελάκια μαγιά ξερή
1 1/2 κ.γ. αλάτι
1 κούπα νερό
2 αβγά
αλεύρι όσο πάρει (περίπου 6 1/2 με 7 κούπες,ίσως και λίγο παραπάνω)
1/3 κούπας βούτυρο λιωμένο
μείγμα για τη γέμιση
3/4 κούπας ζάχαρη
1 1/2 κ.γ.κανέλα
1/2 κούπας καρύδια
για το γλάσο μόκας
2 κούπες άχνη κοσκινισμένη
3 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
3-4 κ.σ. καφέ ζεστό
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε σε μπολ 2 κούπες από το αλεύρι με τη μαγιά,
τη ζάχαρη και το αλάτι.
Ζεσταίνουμε το γάλα,το νερό και 1/3 από το βούτυρο.
Δεν είναι ανάγκη να λιώσει το βούτυρο αρκεί να ζεσταθεί
ΕΛΑΦΡΑ το μείγμα.Το υπόλοιπο 1/4 το αφήνουμε για να
βουτυρώσουμε το μπολ που θα βάλουμε τη ζύμη μας
για να φουσκώσει.
Ενώνουμε τα 2 μείγματα και προσθέτουμε τα αβγά.Ανακατεύουμε
να υγρανθούν τα υλικά και χτυπάμε με το μίξερ στη μεσαία
ταχύτητα για 3 λεπτά.
Προσθέτουμε αλεύρι μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη μαλακή.
Ζυμώνουμε το ζυμαράκι μας για 5 με 8 λεπτά και το βάζουμε
σε βουτυρωμένο μπολ.Αφήνουμε να φουσκώσει για
30 λεπτά περίπου σε ζεστό περιβάλλον.
Βγάζουμε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και τη χωρίζουμε
σε 2 κομμάτια.
Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε ορθογώνιο φύλλο και
βουτυρώνουμε το καθένα με το μισό από το λιωμένο βούτυρο.
Πασπαλίζουμε με το μείγμα της γέμισης και τυλίγουμε από
τη στενή πλευρά σε ρολό σφιχτό να κλείσει καλά.
Κόβουμε το κάθε ρολό σε 12 κομμάτια.
Αραδιάζουμε σε ταψάκι,σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε
να φουσκώσουν για 15 λεπτά περίπου.
ΣΗΜ:Αν θέλουμε τώρα τα Χριστούγεννα,σχηματίζουμε με τα ρολάκια
Χριστουγεννιάτικο δέντρο και όταν ψηθεί το στολίζουμε όπως μας αρέσει!
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 185 βαθμούς για
20-25 λεπτά ή ώσπου να ροδίσουν όμορφα από πάνω.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το γλάσο μας ανακατεύοντας μαζί όλα τα υλικά.
Βγάζουμε τα ρολάκια από το φούρνο και όσο είναι ακόμη ζεστά τα περιχύνουμε με το γλάσο.
ΣΗΜ:Μη σας φαίνεται μεγάλη η διαδικασία!Στην ουσία είναι πανεύκολη η
παρασκευή τους γι’αυτό τολμήστε τα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου