Ένα κέικ σοκολάτας από τα λίγα!!!
Υλικά
2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες αλεύρι
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. σόδα
1 κ.γ. κανέλα
1 κούπα νερό
113 γρ. μαργαρίνη
1/2 κούπας ηλιέλαιο
4 κ.σ. κακάο
1/2 κούπας βουτυρόγαλα*
2 αβγά χτυπημένα
1-2 βανίλιες
για το γλάσο
113 γρ. μαργαρίνη
4 κ.σ. κακάο
6 κ.σ. γάλα
450 γρ. άχνη ζάχαρη
1-2 βανίλιες
1 κούπα καρύδια και παραπάνω αν θέλετε χοντροτριμμένα
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε σε μπολ τα 5 πρώτα υλικά και τα αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό,τη μαργαρίνη,το ηλιέλαιο και το κακάο.
Ανάβουμε την κουζίνα και φέρνουμε το μείγμα στο σημείο βρασμού.
Μόλις αρχίσει να βράζει κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Αδειάζουμε στο μπολ με τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε
με σύρμα να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους.
Χτυπάμε σε άλλο σκεύος τα αβγά και προσθέτουμε τις βανίλιες
και το βουτυρόγαλα*.
Ανακατεύουμε τα δύο μείγματα.
Αδειάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί 32x22 εκ.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου για 20 λεπτά.
5 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο αρχίζουμε να φτιάχνουμε
το γλάσο.
Βάζουμε σε κατσαρόλα,στη φωτιά,τη μαργαρίνη,το κακάο και
το γάλα να φτάσουν σε σημείο βρασμού.
Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά.Ανακατεύουμε καλά.
Μόλις βγάλουμε το κέικ,το τρυπάμε και περιχύνουμε με το γλάσο.
Αφήνουμε το γλυκό να σταθεί και να κρυώσει καλά.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε!
*ΣΗΜ:Αν θέλετε να φτιάξετε το κέικ και δεν έχετε βουτυρόγαλα,
δεν υπάρχει πρόβλημα!
Μετρήστε μία κούπα γάλα,αφαιρέστε από αυτό μια κουταλιά σούπας και
συμπληρώστε μια κουταλιά σούπας λεμόνι.
Ανακατέψτε και αφήστε το μείγμα να σταθεί 2 λεπτά.
Έτοιμο!!!!
(Γι’ αυτήν εδώ τη συνταγή θα φτιάξετε τη μισή ποσότητα.)
Υλικά
2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες αλεύρι
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. σόδα
1 κ.γ. κανέλα
1 κούπα νερό
113 γρ. μαργαρίνη
1/2 κούπας ηλιέλαιο
4 κ.σ. κακάο
1/2 κούπας βουτυρόγαλα*
2 αβγά χτυπημένα
1-2 βανίλιες
για το γλάσο
113 γρ. μαργαρίνη
4 κ.σ. κακάο
6 κ.σ. γάλα
450 γρ. άχνη ζάχαρη
1-2 βανίλιες
1 κούπα καρύδια και παραπάνω αν θέλετε χοντροτριμμένα
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε σε μπολ τα 5 πρώτα υλικά και τα αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό,τη μαργαρίνη,το ηλιέλαιο και το κακάο.
Ανάβουμε την κουζίνα και φέρνουμε το μείγμα στο σημείο βρασμού.
Μόλις αρχίσει να βράζει κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Αδειάζουμε στο μπολ με τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε
με σύρμα να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους.
Χτυπάμε σε άλλο σκεύος τα αβγά και προσθέτουμε τις βανίλιες
και το βουτυρόγαλα*.
Ανακατεύουμε τα δύο μείγματα.
Αδειάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί 32x22 εκ.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου για 20 λεπτά.
5 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο αρχίζουμε να φτιάχνουμε
το γλάσο.
Βάζουμε σε κατσαρόλα,στη φωτιά,τη μαργαρίνη,το κακάο και
το γάλα να φτάσουν σε σημείο βρασμού.
Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά.Ανακατεύουμε καλά.
Μόλις βγάλουμε το κέικ,το τρυπάμε και περιχύνουμε με το γλάσο.
Αφήνουμε το γλυκό να σταθεί και να κρυώσει καλά.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε!
*ΣΗΜ:Αν θέλετε να φτιάξετε το κέικ και δεν έχετε βουτυρόγαλα,
δεν υπάρχει πρόβλημα!
Μετρήστε μία κούπα γάλα,αφαιρέστε από αυτό μια κουταλιά σούπας και
συμπληρώστε μια κουταλιά σούπας λεμόνι.
Ανακατέψτε και αφήστε το μείγμα να σταθεί 2 λεπτά.
Έτοιμο!!!!
(Γι’ αυτήν εδώ τη συνταγή θα φτιάξετε τη μισή ποσότητα.)
όταν λες βουτυρόγαλα μήπως εννοείς το ξινόγαλα?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα καλή μου φίλη.
ΔιαγραφήΝαι,βουτυρόγαλα είναι το ξινόγαλα ή ξινόγαλο ή αριάνι.
Την ίδια δουλειά κάνουν.
Καλή συνέχεια
Α.