Ρεσιτάλ γεύσης
με τη φινέτσα της Κεντρικής Ευρώπης!!!
Υλικά
300 γρ.βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ. άχνη
150 γρ. ζάχαρη
3 αβγά
4 κρόκοι
4 ασπράδια
240 γρ. αλεύρι
30 γρ. κακάο
1 βανίλια
ξύσμα λεμόνι
για τη σως σοκολάτας
150 γρ. γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
Εκτέλεση
Χτυπάμε σε μπολ τα ασπράδια με τη ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα
(μέχρι να σχηματιστούν κορυφές).
Χτυπάμε σε μπολ το βούτυρο με την άχνη,μέχρι το μείγμα
να γίνει κρεμώδες.Προσθέτουμε ένα-ένα τα ολόκληρα αβγά,
χτυπώντας κάθε φορά για 1 λεπτό περίπου,μετά από την
κάθε προσθήκη.
Προσθέτουμε τους κρόκους.
Ενώνουμε στο μείγμα τη μαρέγκα σιγά-σιγά,ανακατεύοντας
με σπάτουλα,μέχρι να ενσωματωθεί.
Κάνουμε το ίδιο και με το αλεύρι.
Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο,
προσθέτουμε στη μία το κακάο
και στην άλλη τη βανίλια και το ξύσμα λεμόνι.
Αδειάζουμε σε μακρόστενη φόρμα με διαστάσεις 33x11εκ. ή σε στρόγγυλη
με διάμετρο 24 εκ., κουταλιές-κουταλιές από το μείγμα
ανάκατα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς C,με αντιστάσεις πάνω κάτω,
έως ότου βγαίνει στεγνή μία οδοντογλυφίδα,όταν τη βυθίσουμε στο κέντρο
του κέικ (περίπου 1 ώρα,ανάλογα πάντα το φούρνο και τη φόρμα).
Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο,αφήνουμε να σταθεί για
10 λεπτά και το βγάζουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει τελείως.
Ετοιμάζουμε το γλάσο.
Ζεσταίνουμε καλά το γάλα και το αδειάζουμε σε μπολ που
έχουμε βάλει τη σοκολάτα.Ανακατεύουμε καλά το μείγμα να λιώσει η σοκολάτα
και να ομογενοποιηθεί.
Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και περιχύνουμε το κέικ.
Στολίζουμε(προαιρετικά) με ό,τι μας αρέσει.
Σημ:Το κέικ είναι το γνωστό βιεννέζικο Gugelhupf,το γλάσο αποτελεί δική
μου προσθήκη και δεν είναι απαραίτητο για όποιον δε θέλει να το χρησιμοποιήσει.
με τη φινέτσα της Κεντρικής Ευρώπης!!!
Υλικά
300 γρ.βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ. άχνη
150 γρ. ζάχαρη
3 αβγά
4 κρόκοι
4 ασπράδια
240 γρ. αλεύρι
30 γρ. κακάο
1 βανίλια
ξύσμα λεμόνι
για τη σως σοκολάτας
150 γρ. γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
Εκτέλεση
Χτυπάμε σε μπολ τα ασπράδια με τη ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα
(μέχρι να σχηματιστούν κορυφές).
Χτυπάμε σε μπολ το βούτυρο με την άχνη,μέχρι το μείγμα
να γίνει κρεμώδες.Προσθέτουμε ένα-ένα τα ολόκληρα αβγά,
χτυπώντας κάθε φορά για 1 λεπτό περίπου,μετά από την
κάθε προσθήκη.
Προσθέτουμε τους κρόκους.
Ενώνουμε στο μείγμα τη μαρέγκα σιγά-σιγά,ανακατεύοντας
με σπάτουλα,μέχρι να ενσωματωθεί.
Κάνουμε το ίδιο και με το αλεύρι.
Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο,
προσθέτουμε στη μία το κακάο
και στην άλλη τη βανίλια και το ξύσμα λεμόνι.
Αδειάζουμε σε μακρόστενη φόρμα με διαστάσεις 33x11εκ. ή σε στρόγγυλη
με διάμετρο 24 εκ., κουταλιές-κουταλιές από το μείγμα
ανάκατα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς C,με αντιστάσεις πάνω κάτω,
έως ότου βγαίνει στεγνή μία οδοντογλυφίδα,όταν τη βυθίσουμε στο κέντρο
του κέικ (περίπου 1 ώρα,ανάλογα πάντα το φούρνο και τη φόρμα).
Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο,αφήνουμε να σταθεί για
10 λεπτά και το βγάζουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει τελείως.
Ετοιμάζουμε το γλάσο.
Ζεσταίνουμε καλά το γάλα και το αδειάζουμε σε μπολ που
έχουμε βάλει τη σοκολάτα.Ανακατεύουμε καλά το μείγμα να λιώσει η σοκολάτα
και να ομογενοποιηθεί.
Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και περιχύνουμε το κέικ.
Στολίζουμε(προαιρετικά) με ό,τι μας αρέσει.
Σημ:Το κέικ είναι το γνωστό βιεννέζικο Gugelhupf,το γλάσο αποτελεί δική
μου προσθήκη και δεν είναι απαραίτητο για όποιον δε θέλει να το χρησιμοποιήσει.
Ενα κεικ πολυ κομψο,πολυ γευστικο και τελειο για καφε με παρεα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλεξανδρα,σ ευχαριστω αλλη μια φορα!!
Φιλακια,Α/Μ
Καλησπέρα Αλεξάνδρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι διάστασης φόρμα απαιτείται για αυτή την συνταγή;
Καλημέρα Γιάννη.
ΔιαγραφήΜια φόρμα μακρόστενη 30x12 εκ. ή μια στρόγγυλη με διάμετρο 24 εκ. είναι οκ!
Καλή επιτυχία αν το δοκιμάσεις...
Και πάλι καλή σου μέρα
Αλεξ.
Δεν μου σφίγγει το ασπράδι με την ζαχαρη
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν σφίγγει το ασπράδι με την ζαχαρη
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΕΛΕΙΟ το κέικ σου Αλεξάνδρα!!!! Και όσες συνταγές έχει κάνει η μητέρα μου είναι καταπληκτικές!!! Ευχαριστούμε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΕΛΕΙΟ το κέικ σου Αλεξάνδρα!!!! Και όσες συνταγές έχει φτιάξει η μητέρα μου είναι καταπληκτικές!!!!! Ευχαριστούμε!! <3
ΑπάντησηΔιαγραφή