Κρητών γεύσεις!!!
Επειδή στην Κρήτη ξέρουν να τρώνε καλά!!!
Υλικά
(για περίπου 100 κομμάτια)
για τη ζύμη
2 κούπες λάδι
3 κούπες ζάχαρη
2 αβγά
1/2 κ.γ.αλάτι
5 κ.σ. γιαούρτι
1/2 κούπας γάλα
αλεύρι που φουσκώνει,όσο πάρει (περίπου 2 κιλά)
για τη γέμιση
2 κιλά ανθότυρο
2 κρόκους
2 βανίλιες
4 κ.σ. μέλι
ξύσμα από ένα λεμόνι
1/2 κ.σ. κανέλα
1 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη ή στάκα
1 αβγό χτυπημένο για το άλειμμα
λίγη κανέλα για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Βάζουμε σε μπολ και χτυπάμε λάδι,ζάχαρη,αβγά,αλάτι,
γιαούρτι και γάλα.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι η ζύμη μας να
ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ.Αφήνουμε στην
άκρη να ξεκουραστεί.
Για τη γέμιση λιώνουμε με πιρούνι ή με τα χέρια μας το
ανθότυρο.Προσθέτουμε κρόκους,βανίλιες,μέλι,ξύσμα,
κανέλα και βούτυρο (ή μαργαρίνη ή στάκα).
Ανακατεύουμε.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομματάκια σε μέγεθος καρυδιού.
Τα ανοίγουμε με ένα μικρό πλαστράκι(τόσο όσο τα τυροπιτάκια
που φτιάχνουμε συνήθως) και βάζουμε μέσα μια
κουταλιά από τη γέμιση.
Με το χέρι μας “τσιμπάμε” γύρω γύρω τη ζύμη(τουλάχιστον
12 φορές) για να σχηματίσουμε τα λυχναράκια και τα
αραδιάζουμε σε ταψί.
Αλείφουμε με αβγό και πασπαλίζουμε με ελάχιστη κανέλα.
Ψήνουμε στους 180 για 30'.
ΤΙΡ
Όταν ψηθούν και κρυώσουν, τα βάζουμε σε σακκουλάκια 10-10 στην κατάψυξη.
Όταν τα βγάλουμε και ξεπαγώσουν, είναι σαν να τα φτιάξαμε εκείνη την ώρα!
Επειδή στην Κρήτη ξέρουν να τρώνε καλά!!!
Υλικά
(για περίπου 100 κομμάτια)
για τη ζύμη
2 κούπες λάδι
3 κούπες ζάχαρη
2 αβγά
1/2 κ.γ.αλάτι
5 κ.σ. γιαούρτι
1/2 κούπας γάλα
αλεύρι που φουσκώνει,όσο πάρει (περίπου 2 κιλά)
για τη γέμιση
2 κιλά ανθότυρο
2 κρόκους
2 βανίλιες
4 κ.σ. μέλι
ξύσμα από ένα λεμόνι
1/2 κ.σ. κανέλα
1 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη ή στάκα
1 αβγό χτυπημένο για το άλειμμα
λίγη κανέλα για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Βάζουμε σε μπολ και χτυπάμε λάδι,ζάχαρη,αβγά,αλάτι,
γιαούρτι και γάλα.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι η ζύμη μας να
ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ.Αφήνουμε στην
άκρη να ξεκουραστεί.
Για τη γέμιση λιώνουμε με πιρούνι ή με τα χέρια μας το
ανθότυρο.Προσθέτουμε κρόκους,βανίλιες,μέλι,ξύσμα,
κανέλα και βούτυρο (ή μαργαρίνη ή στάκα).
Ανακατεύουμε.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομματάκια σε μέγεθος καρυδιού.
Τα ανοίγουμε με ένα μικρό πλαστράκι(τόσο όσο τα τυροπιτάκια
που φτιάχνουμε συνήθως) και βάζουμε μέσα μια
κουταλιά από τη γέμιση.
Με το χέρι μας “τσιμπάμε” γύρω γύρω τη ζύμη(τουλάχιστον
12 φορές) για να σχηματίσουμε τα λυχναράκια και τα
αραδιάζουμε σε ταψί.
Αλείφουμε με αβγό και πασπαλίζουμε με ελάχιστη κανέλα.
Ψήνουμε στους 180 για 30'.
ΤΙΡ
Όταν ψηθούν και κρυώσουν, τα βάζουμε σε σακκουλάκια 10-10 στην κατάψυξη.
Όταν τα βγάλουμε και ξεπαγώσουν, είναι σαν να τα φτιάξαμε εκείνη την ώρα!
Alexandra meno eksoteriko kai den uparxei edo anthoturo, tha borousa na to antikatastiso me kapoio allo turi? Efxaristo! Georgia
ΑπάντησηΔιαγραφήUse ricotta!;!!!
ΔιαγραφήAx kai emena tha me ediefere...gia akrivws ton idio logo...xerei kaneis??eyxaristw! Kali Anastasi!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μεσημέρι κι από μένα:)
ΔιαγραφήΑντι για ανθότυρο μπορείτε να βάλετε ρικότα στραγγισμένη καλά ή αυτό εδώ:
http://www.bettine.nl/nl/producten/verse-geitenkaas.html
Σίγουρα το αποτέλεσμα δεν θα είναι το ίδιο αλλά σαφώς είναι ό,τι καλύτερο για όσους είναι εκτός Ελλάδας!!!
Καλή Ανάσταση,
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ
σε όλους,
Α.
2 κιλα ανθοτυρο σιγουρα???
ΑπάντησηΔιαγραφή