Αυτή η πίτα θα σας ενθουσιάσει
με την εντυπωσιακή της εμφάνιση
αλλά και την υπέροχη γεύση της!!!
Υλικά
250 γρ. αλεύρι
6 κ.σ. χλιαρό γάλα
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. ζάχαρη
2 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
1 αβγό
1 κούπα τυρί φέτα θρυμματισμένη
1 1/2 κούπας κίτρινα τυριά πικάντικα
1/2 κ.γ. πάπρικα
1/2 κ.γ. ρίγανη
1/2 κ.γ. παπαρουνόσπορο
1/2 κ.γ. σουσάμι
λίγο πιπέρι
1 αβγό για το άλειμμα του φύλλου
Εκτέλεση
Ζυγίζουμε και κοσκινίζουμε το αλεύρι.
Σε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό γάλα, μια κουταλιά
σούπας από το αλεύρι,τη μαγιά και ανακατεύουμε
καλά να διαλυθούν. Αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό
μέρος 10-15 λεπτά να μέχρι να φουσκώσει και να
κάνει φουσκάλες.
Στο μπολ με το αλεύρι προσθέτουμε το αλάτι,τη ζάχαρη,
το βούτυρο,το αβγό και το μείγμα της φουσκωμένης μαγιάς.
Ζυμώνουμε τα υλικά να προκύψει μια ελαστική,εύπλαστη
ζύμη.Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια
και τη ζυμώνουμε για ένα πεντάλεπτο ακόμη.
Τη βάζουμε σε ελαφρώς λαδωμένο μπολ τη σκεπάζουμε με
μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος,να
φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο 1-2 ώρες
Βγάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια
και την ανοίγουμε σε παραλληλόγραμμο φύλλο
διαστάσεων 30x40 εκ.
Χτυπάμε το αβγό που έχουμε για το άλειμμα του φύλλου
και με ένα πινελάκι το περνάμε όλο με το αβγό.
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα μαζί τα υλικά για τη γέμιση
και τα ανακατεύουμε.Αν δεν έχετε κάποιο από τα υλικά
δεν πειράζει βάλτε ό,τι έχετε.
Αδειάζουμε τη γέμιση πάνω στο φύλλο και τυλίγουμε
σε ρολό από τη μακριά πλευρά.
Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το ρολό κάθετα στη μέση
Πλέκουμε τα δύο κορδόνια που σχηματίστηκαν
φτιάχνοντας πλεξούδα.
Ενώνουμε τις άκρες σχηματίζοντας στεφάνι.
Μεταφέρουμε σε ταψί ή σε φόρμα με τρύπα στη μέση.
Περνάμε την επιφάνεια με το χτυπημένο αβγό και ψήνουμε σε
προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20
λεπτά στον αέρα και άλλα 25 λεπτά σε αντιστάσεις πάνω κάτω.
Τρώγεται ζεστή ή κρύα.
Η πίτα αυτή δεν είναι πολύ μεγάλη σε μέγεθος είναι όμως πεντανόστιμη!!
με την εντυπωσιακή της εμφάνιση
αλλά και την υπέροχη γεύση της!!!
Υλικά
250 γρ. αλεύρι
6 κ.σ. χλιαρό γάλα
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. ζάχαρη
2 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
1 αβγό
1 κούπα τυρί φέτα θρυμματισμένη
1 1/2 κούπας κίτρινα τυριά πικάντικα
1/2 κ.γ. πάπρικα
1/2 κ.γ. ρίγανη
1/2 κ.γ. παπαρουνόσπορο
1/2 κ.γ. σουσάμι
λίγο πιπέρι
1 αβγό για το άλειμμα του φύλλου
Εκτέλεση
Ζυγίζουμε και κοσκινίζουμε το αλεύρι.
Σε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό γάλα, μια κουταλιά
σούπας από το αλεύρι,τη μαγιά και ανακατεύουμε
καλά να διαλυθούν. Αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό
μέρος 10-15 λεπτά να μέχρι να φουσκώσει και να
κάνει φουσκάλες.
Στο μπολ με το αλεύρι προσθέτουμε το αλάτι,τη ζάχαρη,
το βούτυρο,το αβγό και το μείγμα της φουσκωμένης μαγιάς.
Ζυμώνουμε τα υλικά να προκύψει μια ελαστική,εύπλαστη
ζύμη.Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια
και τη ζυμώνουμε για ένα πεντάλεπτο ακόμη.
Τη βάζουμε σε ελαφρώς λαδωμένο μπολ τη σκεπάζουμε με
μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος,να
φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο 1-2 ώρες
Βγάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια
και την ανοίγουμε σε παραλληλόγραμμο φύλλο
διαστάσεων 30x40 εκ.
Χτυπάμε το αβγό που έχουμε για το άλειμμα του φύλλου
και με ένα πινελάκι το περνάμε όλο με το αβγό.
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα μαζί τα υλικά για τη γέμιση
και τα ανακατεύουμε.Αν δεν έχετε κάποιο από τα υλικά
δεν πειράζει βάλτε ό,τι έχετε.
Αδειάζουμε τη γέμιση πάνω στο φύλλο και τυλίγουμε
σε ρολό από τη μακριά πλευρά.
Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το ρολό κάθετα στη μέση
Πλέκουμε τα δύο κορδόνια που σχηματίστηκαν
φτιάχνοντας πλεξούδα.
Ενώνουμε τις άκρες σχηματίζοντας στεφάνι.
Μεταφέρουμε σε ταψί ή σε φόρμα με τρύπα στη μέση.
Περνάμε την επιφάνεια με το χτυπημένο αβγό και ψήνουμε σε
προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20
λεπτά στον αέρα και άλλα 25 λεπτά σε αντιστάσεις πάνω κάτω.
Τρώγεται ζεστή ή κρύα.
Η πίτα αυτή δεν είναι πολύ μεγάλη σε μέγεθος είναι όμως πεντανόστιμη!!
Συνταγή της κ.Νικολάου με μικροαλλαγές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου