Γεύση ανατολής και κέρασμα γιορτής.
Χρόνια πολλά στους συνονόματους!!!
Λίγα λόγια για τη συνταγή:
Σήμερα σας έχω μια συνταγή για Καζάν ντιπί που την έμαθα πριν
μερικά χρόνια από έναν πολύ καλό φίλο ζαχαροπλάστη.
Δε θα σας πω ότι είναι ίδιο με αυτό που παίρνουμε έτοιμο,
θα σας πω όμως ότι για μένα τουλάχιστον είναι η καλύτερη
και με διαφορά σπιτική εκδοχή του μοναδικού αυτού γλυκού!!!
Είναι πανεύκολο στην παρασκευή του και το αποτέλεσμά
του είμαι σίγουρη ότι θα σας κερδίσει με την πρώτη μπουκιά.
Κερασμένο σε όλους εσάς που εδώ και τρία χρόνια με εμπιστεύεστε καθημερινά.
΄
Υλικά
2 λίτρα γάλα
500 γρ. ζάχαρη
3-4 βανίλιες
200 γρ. νισεστέ
400 γρ. νερό ή γάλα
για τη μαρέγκα
1 ασπράδι
1 κ.σ. ζάχαρη
ελάχιστη σόδα
Εκτέλεση
Χτυπάμε το ασπράδι με τη ζάχαρη και τη σόδα σε μαρέγκα σφιχτή.
Απλώνουμε όλη τη χτυπημένη μαρέγκα στον πάτο ενός
ταψιού 22x32εκ.
Το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς
και ψήνουμε μέχρι να σκουρύνει πολύ καλά (όχι να καεί)
περίπου 10-15 λεπτά ανάλογα με το φούρνο.
Ελέγχουμε πολύ τακτικά μέχρι να το φέρουμε στο σημείο
που θέλουμε χωρίς να το κάψουμε.
Όταν είναι έτοιμο,βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και το
αφήνουμε να σταθεί και να κρυώσει.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε την κρέμα.
Μετράμε το γάλα και ζυγίζουμε τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε τις βανίλιες.
Βάζουμε το μείγμα στη φωτιά και το ζεσταίνουμε καλά
μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Ανακατεύουμε καλά σε άλλο σκεύος το νερό ή το γάλα με
το νισεστέ.
Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε
μέχρι να πήξει.
Αδειάζουμε την κρέμα στο ταψί με την ψημένη μαρέγκα.
Αφήνουμε να κρυώσει και βάζουμε στο ψυγείο για αρκετές
ώρες πριν το σερβίρουμε,για να κρυώσει πολύ καλά!!!
Σερβίρουμε το γλυκό γυρίζοντάς το το πάνω κάτω.
Χρόνια πολλά στους συνονόματους!!!
Λίγα λόγια για τη συνταγή:
Σήμερα σας έχω μια συνταγή για Καζάν ντιπί που την έμαθα πριν
μερικά χρόνια από έναν πολύ καλό φίλο ζαχαροπλάστη.
Δε θα σας πω ότι είναι ίδιο με αυτό που παίρνουμε έτοιμο,
θα σας πω όμως ότι για μένα τουλάχιστον είναι η καλύτερη
και με διαφορά σπιτική εκδοχή του μοναδικού αυτού γλυκού!!!
Είναι πανεύκολο στην παρασκευή του και το αποτέλεσμά
του είμαι σίγουρη ότι θα σας κερδίσει με την πρώτη μπουκιά.
Κερασμένο σε όλους εσάς που εδώ και τρία χρόνια με εμπιστεύεστε καθημερινά.
΄
Υλικά
2 λίτρα γάλα
500 γρ. ζάχαρη
3-4 βανίλιες
200 γρ. νισεστέ
400 γρ. νερό ή γάλα
για τη μαρέγκα
1 ασπράδι
1 κ.σ. ζάχαρη
ελάχιστη σόδα
Εκτέλεση
Χτυπάμε το ασπράδι με τη ζάχαρη και τη σόδα σε μαρέγκα σφιχτή.
Απλώνουμε όλη τη χτυπημένη μαρέγκα στον πάτο ενός
ταψιού 22x32εκ.
Το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς
και ψήνουμε μέχρι να σκουρύνει πολύ καλά (όχι να καεί)
περίπου 10-15 λεπτά ανάλογα με το φούρνο.
Ελέγχουμε πολύ τακτικά μέχρι να το φέρουμε στο σημείο
που θέλουμε χωρίς να το κάψουμε.
Όταν είναι έτοιμο,βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και το
αφήνουμε να σταθεί και να κρυώσει.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε την κρέμα.
Μετράμε το γάλα και ζυγίζουμε τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε τις βανίλιες.
Βάζουμε το μείγμα στη φωτιά και το ζεσταίνουμε καλά
μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Ανακατεύουμε καλά σε άλλο σκεύος το νερό ή το γάλα με
το νισεστέ.
Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε
μέχρι να πήξει.
Αδειάζουμε την κρέμα στο ταψί με την ψημένη μαρέγκα.
Αφήνουμε να κρυώσει και βάζουμε στο ψυγείο για αρκετές
ώρες πριν το σερβίρουμε,για να κρυώσει πολύ καλά!!!
Σερβίρουμε το γλυκό γυρίζοντάς το το πάνω κάτω.
Άν και νερούλιασε η μαρέγκα ,με το που μπήκε η κρέμα από πάνω,ήταν πολύ νόστιμο.Το έκανα πάλι,καίγοντας ζάχαρη στο ταψί και έγινε καλύτερο.Η κρέμα όμως τέλεια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌντως η κρέμα είναι καταπλικτική, ακολούθησα τη συνταγή για την κρέμα, άλλα αντί για μαρεγκα, έβαλα στο ταψί βούτυρο, πασπάλισα από πάνω άχνη, έριξα την κρέμα, και έκαιγα τμηματικά τον πάτο του ταψιού σε ένα γκαζάκι, τόσο ώστε να αρχίζει να μυρίζει καμένη ζάχαρη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό!!!
το συνολικό αποτέλεσμα πολύ καλό αλλά έκανα 2-3 αλλαγές γιατί δεν είχα κάποια υλικά ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντί για νισεστέ έβαλα κορν-φλάουερ, έβαλα μπέικιν πάουντερ αντί σόδα στην μαρέγκα, έβαλα 3 ασπράδια για την μαρέγκα προφανώς εξαρτάται από το μέγεθος του ταψιού και τέλος, πριν βάλω το ταψί με την κρέμα να παγώσει στο ψυγείο, έφτιαξα σάλτσα σοκολάτα σε ρευστή σχετικά μορφή και περίχυσα το ταψί ( είμαστε λίγο σοκολοτομανείς ) με αποτέλεσμα όταν το κόψαμε να έχει και την γεύση της ρευστής σοκολάτας.
Πολύ απλή συνταγή πάντως και πολύ εύκολη, ευχαριστώ !
θανασης.καλημερα......ολα αριστα με της συνταγες σου νασαι καλα.!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήτωρα σε σχεση με το γλυκο η κρεμα βγηκε αραιη.η ποσοτητα του γαλακτος ειναι 2lit.ολα μαζι με τα 400γρ.?και αν εχει σχεση οι ποιοτητα του νισεστε.?χρησιμοποίησα ταψι (πιρεξ).
η μαρεγκα εγινε τελεια.
Καλημέρα Θανάση.
ΔιαγραφήΤο γάλα είναι συνολικά 2 λίτρα και 400 γρ.!!!
Η κρέμα δεν είναι αραιή αλλά ούτε πολύ σφιχτή .
Πήζει όσο στέκεται...
Πιστεύω πως και η ποιότητα του νισεστέ,ναι,μπορει να παίζει ρόλο γιατί το εχω ξανακούσει αυτό το θέμα.....
Ολη η συνταγή είναι απλή και ναι, θέλω να πιστεύω αρκετά καλή!!!
Καλή συνέχεια από μένα..
Α.
Αλεξάνδρα καλησπέρα! Ένας καλός φίλος μου ζητάει να φτιάξω το συγκεκριμένο γλυκό.Αποφάσισα να του κάνω το χατήρι και να φτιάξω τη δική σου συνταγή.Θέλω όμως να ρωτήσω,πριν στρώσω τη μαρέγκα, το ταψί το βουτυρώνω?Επίσης το ταψάκι που έχω σ άυτές τις διαστάσεις είναι pyrex, είναι ο.κ.?Σ΄ευχαριστώ και περιμένω την απάντησή σου.
ΑπάντησηΔιαγραφή