Print Friendly and PDF

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Ζεματιστοί κουραμπιέδες Κοζάνης


“Δεν υπάρχουν”
Και είναι από την Κοζάνη!!!

DSC_0015

Υλικά
για περίπου 35 κομμάτια
1 κούπα ζάχαρη (225 γρ.)
1 κούπα νερό (280 γρ.)
αμύγδαλα ασπρισμένα (40-50 γρ.περίπου)
500 γρ.φυτίνη
3 κροκάδια αβγών
1 κ.γ. σόδα
χυμό από 1/2 λεμόνι
αλεύρι μαλακό όσο σηκώσει (περίπου 900 γρ.)

για το σιρόπι

4 κούπες ζάχαρη (900 γρ.)
3 κούπες νερό (675-680 γρ.)
1 βανίλια

Εκτέλεση

Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό σε κατσαρόλα να βράσουν για 5 λεπτά και
αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει (βγάζει 1 κούπα και κάτι).

DSC_0001

Σε άλλη κατσαρόλα ετοιμάζουμε το σιρόπι που θα σιροπιάσουμε τους κουραμπιέδες.
Βάζουμε τη ζάχαρη,το νερό και τη βανίλια να βράσουν 5-6 λεπτά,μετράμε απ' την ώρα
που θ’ αρχίσει να κοχλάζει.Το αφήνουμε κι αυτό στην άκρη να κρυώσει.

DSC_0002
      
Σε μπολ χτυπάμε με το μίξερ τους κρόκους με το βούτυρο να ασπρίσουν καλά,
περίπου 10 λεπτά.

DSC_0003

Ρίχνουμε σιγά-σιγά το πρώτο από τα σιρόπια που ετοιμάσαμε που έχει ήδη κρυώσει. 

DSC_0005

Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού μέσα στον οποίο έχουμε στο μεταξύ ανακατέψει τη σόδα.

DSC_0004

Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι λίγο λίγο μέχρι να γίνει μια ζύμη,που να ξεκολλά από
τα τοιχώματα του μπολ.

DSC_0006


DSC_0007

Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς C με αντιστάσεις πάνω κάτω.
Πλάθουμε κουραμπιέδες σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού και τους αραδιάζουμε σε ταψί.
Βάζουμε από ένα αμύγδαλο πάνω σε κάθε κουραμπιέ.

DSC_0008

Ψήνουμε μέχρι να πάρουν χρυσό χρωματάκι, 30-40 λεπτά ανάλογα το φούρνο.
Μόλις βγάλουμε απ' το φούρνο τους κουραμπιέδες,τους περιχύνουμε με ένα κουτάλι
σιγά-σιγά με το κρύο σιρόπι.

DSC_0011

Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και να "πιουν" όλο το σιροπάκι τους.

DSC_0025

Τους διατηρούμε σκεπασμένους με σελοφάν για να μη στεγνώνουν.

 
DSC_0038

Την παραδοσιακή αυτή συνταγή μού την έστειλε η φίλη μου Βάσω με
καταγωγή από την Κοζάνη.

1 σχόλιο:

  1. Αλεξ γεια σου. οι κουραμπιεδες αν και δεν τους εκανα φαινονται ζουμεροι και νοστιμοι. Επειδη δεν τρωμε φυτινη. Αντι για την φυτινη τι θα μπορουσα να βαλω? θα εχω το ιδιο αποτελεσμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...