Αρτοποιήματα!!!
Υλικά
για την τάρτα
250 γρ. αλεύρι
130 γρ. βούτυρο
1 κρόκο αβγού
1/2 κ.γ. αλάτι
νερό όσο πάρει(περίπου 4-5 κ.σ.)
για τη γέμιση
1 μεγάλη πατάτα βρασμένη καθαρισμένη και κομμένη σε ροδέλες
2κ.σ. βούτυρο
1 κρεμμύδι μεγάλο σε λεπτές φέτες
400 γρ. φρέσκα μανιτάρια σε φέτες
3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί
αλάτι,πιπέρι
4-5 φέτες αλλαντικό της επιλογής σας (καλά θα είναι να βάλετε κάτι πικάντικο)
1 κούπα κίτρινα τυριά
1 κουτί κρέμα γάλακτος των 250 ml
1 αβγό
Εκτέλεση
Βράζουμε και ετοιμάζουμε την πατάτα.
Βάζουμε όλα τα υλικά για την τάρτα σε μπολ και προσθέτουμε
σιγά σιγά το νερό,μέχρι να πάρουμε μια απαλή ζύμη.
Την τυλίγουμε με ζελατίνα και την βάζουμε 30 λεπτά στο ψυγείο.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Βάζουμε σε κατσαρόλα το βούτυρο να κάψει και προσθέτουμε
τα μανιτάρια,το κρεμμύδι,το μαϊντανό,αλάτι και πιπέρι.
Μόλις πιουν τα υγρά τους τα σβήνουμε με το κρασί και
περιμένουμε να εξατμιστεί και αυτό.
Προσθέτουμε τα αλλαντικά,ανακατεύουμε και αποσύρουμε
από τη φωτιά.
Ανοίγουμε τη ζύμη της τάρτας,τη βάζουμε σε βουτυρωμένη ταρτιέρα
την τρυπάμε και καλύπτουμε με μεμβράνη.Γεμίζουμε τη μεμβράνη
με φασόλια ή ρύζι (για βάρος) και την ψήνουμε στους 180 για 30'.
Όταν είναι έτοιμη τη βγάζουε από το φούρνο και αφαιρούμε
το βάρος με προσοχή!
Αρχίζουμε να στρώνουμε την τάρτα τοποθετώντας πρώτα
τις ροδέλες της πατάτας.
Αλατίζουμε ελαφρά να νοστιμίσει η πατατούλα και
συνεχίζουμε με τη γέμιση.
Ρίχνουμε στην επιφάνεια τα τυριά.
Χτυπάμε στο μούλτι την κρέμα και το αβγό και περιχύνουμε
ομοιόμορφα την τάρτα μας.
Ψήνουμε στους 180 μέχρι να ροδίσει (περίπου 30').
Τη συνταγή μάς έστειλε η φίλη μας Ειρήνη.
Υλικά
για την τάρτα
250 γρ. αλεύρι
130 γρ. βούτυρο
1 κρόκο αβγού
1/2 κ.γ. αλάτι
νερό όσο πάρει(περίπου 4-5 κ.σ.)
για τη γέμιση
1 μεγάλη πατάτα βρασμένη καθαρισμένη και κομμένη σε ροδέλες
2κ.σ. βούτυρο
1 κρεμμύδι μεγάλο σε λεπτές φέτες
400 γρ. φρέσκα μανιτάρια σε φέτες
3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί
αλάτι,πιπέρι
4-5 φέτες αλλαντικό της επιλογής σας (καλά θα είναι να βάλετε κάτι πικάντικο)
1 κούπα κίτρινα τυριά
1 κουτί κρέμα γάλακτος των 250 ml
1 αβγό
Εκτέλεση
Βράζουμε και ετοιμάζουμε την πατάτα.
Βάζουμε όλα τα υλικά για την τάρτα σε μπολ και προσθέτουμε
σιγά σιγά το νερό,μέχρι να πάρουμε μια απαλή ζύμη.
Την τυλίγουμε με ζελατίνα και την βάζουμε 30 λεπτά στο ψυγείο.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Βάζουμε σε κατσαρόλα το βούτυρο να κάψει και προσθέτουμε
τα μανιτάρια,το κρεμμύδι,το μαϊντανό,αλάτι και πιπέρι.
Μόλις πιουν τα υγρά τους τα σβήνουμε με το κρασί και
περιμένουμε να εξατμιστεί και αυτό.
Προσθέτουμε τα αλλαντικά,ανακατεύουμε και αποσύρουμε
από τη φωτιά.
Ανοίγουμε τη ζύμη της τάρτας,τη βάζουμε σε βουτυρωμένη ταρτιέρα
την τρυπάμε και καλύπτουμε με μεμβράνη.Γεμίζουμε τη μεμβράνη
με φασόλια ή ρύζι (για βάρος) και την ψήνουμε στους 180 για 30'.
Όταν είναι έτοιμη τη βγάζουε από το φούρνο και αφαιρούμε
το βάρος με προσοχή!
Αρχίζουμε να στρώνουμε την τάρτα τοποθετώντας πρώτα
τις ροδέλες της πατάτας.
Αλατίζουμε ελαφρά να νοστιμίσει η πατατούλα και
συνεχίζουμε με τη γέμιση.
Ρίχνουμε στην επιφάνεια τα τυριά.
Χτυπάμε στο μούλτι την κρέμα και το αβγό και περιχύνουμε
ομοιόμορφα την τάρτα μας.
Ψήνουμε στους 180 μέχρι να ροδίσει (περίπου 30').
Τη συνταγή μάς έστειλε η φίλη μας Ειρήνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου