Print Friendly and PDF

Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Καλιτσούνια

Αφιερώνω αυτή τη συνταγή στη γιαγιά μου,που γέμισε όλα τα καλοκαίρια της παιδικής μου ηλικίας στο Ηράκλειο με αρώματα και γεύσεις!!!!!
Ελπίζω να με βλέπει από εκεί που είναι…
Σ’αγαπώ γιαγιά!!!


SV100962

Υλικά
για το ζυμάρι
1 1/2 κούπα βούτυρο Φυτίνη ή Ελφίνο
1 1/2 κούπα ζάχαρη
3 αβγά ολόκληρα
2 κροκάδια
1 ή 2 κ.σ. γεμάτες baking powder
1/2 κούπα γάλα εβαπορέ
700-750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

για τη γέμιση
1 κιλό φρέσκια μυζήθρα ή ανθότυρο
1 κούπα ζάχαρη
1 αβγό

για το άλειμμα
2 ασπράδια
1 αβγό

Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε
το αλεύρι,σιγά-σιγά,μέχρι να κάνουμε μια ζύμη που να μην κολλάει.

SV100903

SV100904

SV100909

Ετοιμάζουμε τα υλικά της γέμισης και με ένα πιρούνι πατάμε να
λιώσει το τυρί και να ενωθούν τα υλικά.

SV100908

Παίρνουμε τη ζύμη μας και την ανοίγουμε με τον πλάστη.
Το πάχος πρέπει να είναι μικρότερο από 0,5 εκατοστό.
Το κόβουμε στις διαστάσεις που θέλουμε με ένα ποτήρι
.Όταν ανοίγουμε το ζυμάρι δε χρησιμοποιούμε καθόλου αλεύρι.

SV100916

Τοποθετούμε τη μυζήθρα στο κέντρο της κάθε ζύμης.

SV100917

Στη συνέχεια την πιέζουμε να σμίξει και να γίνει η μορφή
που γνωρίζουμε(λυχναράκια).

SV100932

Αραδιάζουμε τα καλιτσούνια μας σε ταψί.

SV100919

Χτυπάμε τα 2 ασπράδια με το ολόκληρο αβγό και αλείφουμε με ένα μαλακό
βουρτσάκι μόνο τη ζύμη από τα καλιτσούνια που είναι έτοιμα για ψήσιμο.

SV100924

Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.

SV100926

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς,περίπου 15-20 λεπτά,
ανάλογα με το φούρνο,μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρωματάκι.

SV100951

Πρόκειται για μια υπέροχη συνταγή,που φτιάχνουν τέτοιες μέρες στην Κρήτη!
Υπάρχει σε πάρα πολλές παραλλαγές,με δυόσμο, ανεβατά κ.ά.
Αυτή που σας δίνω είναι μία πολύ καλή εκδοχή,που την ξέρω εδώ και
πολλά χρόνια(από φούρνο της Κρήτης).
Αναμφισβήτητα δίνει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

SV100935

5 σχόλια:

  1. Πόσα λιχναράκια βγάζει περίπου αυτή η συνταγή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ιωαννη,καλησπερα!! Αν μου επιτρεψει η Αλεξανδρα θα σου απαντησω εγω,που εχω λιγο πολυ πειρα επανω στο θεμα!! Με αυτες τις ποσοτητες θα σου βγουν σιγουρα γυρο στα 60-70 κομματια!! Αναλογως ποσο μεγαλα τα φτιαχνεις!
    Φιλικα,Α/Μ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αχχ... η συνταγή ΔΕΝ είναι ολοκληρωμένη!
    Αυτό το τέλειο σχήμα πως το δίνεις; Νομίζω πως πέρα από τις υπέροχες φωτογραφίες, καιρός να ασχοληθείς και με το video!

    Πέρα από την πλάκα, σαν γεύση, φυσικά, ήταν πολύ ωραία. Όμως το design που έκανα ήταν απαράδεκτο. Ελάχιστα λιχναράκια βγήκαν σωστά, άσε που έκανα πολύ ώρα μέχρι να.. τελειώσω το ταψί και όταν ξεκίνησα να βάζω το αυγό, ορισμένα είχαν χαλάσει.

    Νομίζω πως ίσως το ζυμάρι μου να μην ήταν σωστό, να μην το πέτυχα.
    Πολύ παίδεμα πάντως! Πραγματικά θα ήθελα πολύ να δω πως τους δίνεις αυτό το σχήμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιαννη,ριξε εδω μια ματια (αλλη συνταγη,αλλα η διαδικασια ιδια!!)
    http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=XaGBWMIJdTk
    Και παλι φιλικα,Α/Μ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω την εντύπωση πως είναι πολύ μεγαλύτερα από τα δικά μας λυχναράκια.
      Η ζύμη όμως αυτής της συνταγής έχει την ίδια ελαστικότητα με αυτή που δείχνει το video;
      Αν ναι, τότε είμαι πολύ λάθος!!!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...