Αφιερώνω αυτή
τη συνταγή στη γιαγιά μου,που γέμισε όλα τα καλοκαίρια της παιδικής μου ηλικίας
στο Ηράκλειο με αρώματα και γεύσεις!!!!!
Ελπίζω να με βλέπει από εκεί που είναι…
Σ’αγαπώ γιαγιά!!!
Υλικά
για το ζυμάρι
1 1/2 κούπα βούτυρο Φυτίνη ή Ελφίνο
1 1/2 κούπα ζάχαρη
3 αβγά ολόκληρα
2 κροκάδια
1 ή 2 κ.σ. γεμάτες baking powder
1/2 κούπα γάλα εβαπορέ
700-750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
για τη γέμιση
1 κιλό φρέσκια μυζήθρα ή ανθότυρο
1 κούπα ζάχαρη
1 αβγό
για το άλειμμα
2 ασπράδια
1 αβγό
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε
το αλεύρι,σιγά-σιγά,μέχρι να κάνουμε μια ζύμη που να μην κολλάει.
Ετοιμάζουμε τα υλικά της γέμισης και με ένα πιρούνι πατάμε να
λιώσει το τυρί και να ενωθούν τα υλικά.
Παίρνουμε τη ζύμη μας και την ανοίγουμε με τον πλάστη.
Το πάχος πρέπει να είναι μικρότερο από 0,5 εκατοστό.
Το κόβουμε στις διαστάσεις που θέλουμε με ένα ποτήρι
.Όταν ανοίγουμε το ζυμάρι δε χρησιμοποιούμε καθόλου αλεύρι.
Τοποθετούμε τη μυζήθρα στο κέντρο της κάθε ζύμης.
Στη συνέχεια την πιέζουμε να σμίξει και να γίνει η μορφή
που γνωρίζουμε(λυχναράκια).
Αραδιάζουμε τα καλιτσούνια μας σε ταψί.
Χτυπάμε τα 2 ασπράδια με το ολόκληρο αβγό και αλείφουμε με ένα μαλακό
βουρτσάκι μόνο τη ζύμη από τα καλιτσούνια που είναι έτοιμα για ψήσιμο.
Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς,περίπου 15-20 λεπτά,
ανάλογα με το φούρνο,μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρωματάκι.
Πρόκειται για μια υπέροχη συνταγή,που φτιάχνουν τέτοιες μέρες στην Κρήτη!
Υπάρχει σε πάρα πολλές παραλλαγές,με δυόσμο, ανεβατά κ.ά.
Αυτή που σας δίνω είναι μία πολύ καλή εκδοχή,που την ξέρω εδώ και
πολλά χρόνια(από φούρνο της Κρήτης).
Αναμφισβήτητα δίνει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Ελπίζω να με βλέπει από εκεί που είναι…
Σ’αγαπώ γιαγιά!!!

Υλικά
για το ζυμάρι
1 1/2 κούπα βούτυρο Φυτίνη ή Ελφίνο
1 1/2 κούπα ζάχαρη
3 αβγά ολόκληρα
2 κροκάδια
1 ή 2 κ.σ. γεμάτες baking powder
1/2 κούπα γάλα εβαπορέ
700-750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
για τη γέμιση
1 κιλό φρέσκια μυζήθρα ή ανθότυρο
1 κούπα ζάχαρη
1 αβγό
για το άλειμμα
2 ασπράδια
1 αβγό
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε
το αλεύρι,σιγά-σιγά,μέχρι να κάνουμε μια ζύμη που να μην κολλάει.



Ετοιμάζουμε τα υλικά της γέμισης και με ένα πιρούνι πατάμε να
λιώσει το τυρί και να ενωθούν τα υλικά.

Παίρνουμε τη ζύμη μας και την ανοίγουμε με τον πλάστη.
Το πάχος πρέπει να είναι μικρότερο από 0,5 εκατοστό.
Το κόβουμε στις διαστάσεις που θέλουμε με ένα ποτήρι
.Όταν ανοίγουμε το ζυμάρι δε χρησιμοποιούμε καθόλου αλεύρι.

Τοποθετούμε τη μυζήθρα στο κέντρο της κάθε ζύμης.

Στη συνέχεια την πιέζουμε να σμίξει και να γίνει η μορφή
που γνωρίζουμε(λυχναράκια).

Αραδιάζουμε τα καλιτσούνια μας σε ταψί.

Χτυπάμε τα 2 ασπράδια με το ολόκληρο αβγό και αλείφουμε με ένα μαλακό
βουρτσάκι μόνο τη ζύμη από τα καλιτσούνια που είναι έτοιμα για ψήσιμο.

Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς,περίπου 15-20 λεπτά,
ανάλογα με το φούρνο,μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρωματάκι.

Πρόκειται για μια υπέροχη συνταγή,που φτιάχνουν τέτοιες μέρες στην Κρήτη!
Υπάρχει σε πάρα πολλές παραλλαγές,με δυόσμο, ανεβατά κ.ά.
Αυτή που σας δίνω είναι μία πολύ καλή εκδοχή,που την ξέρω εδώ και
πολλά χρόνια(από φούρνο της Κρήτης).
Αναμφισβήτητα δίνει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Πόσα λιχναράκια βγάζει περίπου αυτή η συνταγή;
ΑπάντησηΔιαγραφήΙωαννη,καλησπερα!! Αν μου επιτρεψει η Αλεξανδρα θα σου απαντησω εγω,που εχω λιγο πολυ πειρα επανω στο θεμα!! Με αυτες τις ποσοτητες θα σου βγουν σιγουρα γυρο στα 60-70 κομματια!! Αναλογως ποσο μεγαλα τα φτιαχνεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλικα,Α/Μ
Αχχ... η συνταγή ΔΕΝ είναι ολοκληρωμένη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το τέλειο σχήμα πως το δίνεις; Νομίζω πως πέρα από τις υπέροχες φωτογραφίες, καιρός να ασχοληθείς και με το video!
Πέρα από την πλάκα, σαν γεύση, φυσικά, ήταν πολύ ωραία. Όμως το design που έκανα ήταν απαράδεκτο. Ελάχιστα λιχναράκια βγήκαν σωστά, άσε που έκανα πολύ ώρα μέχρι να.. τελειώσω το ταψί και όταν ξεκίνησα να βάζω το αυγό, ορισμένα είχαν χαλάσει.
Νομίζω πως ίσως το ζυμάρι μου να μην ήταν σωστό, να μην το πέτυχα.
Πολύ παίδεμα πάντως! Πραγματικά θα ήθελα πολύ να δω πως τους δίνεις αυτό το σχήμα!
Γιαννη,ριξε εδω μια ματια (αλλη συνταγη,αλλα η διαδικασια ιδια!!)
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=XaGBWMIJdTk
Και παλι φιλικα,Α/Μ
Έχω την εντύπωση πως είναι πολύ μεγαλύτερα από τα δικά μας λυχναράκια.
ΔιαγραφήΗ ζύμη όμως αυτής της συνταγής έχει την ίδια ελαστικότητα με αυτή που δείχνει το video;
Αν ναι, τότε είμαι πολύ λάθος!!!