Print Friendly and PDF

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Λαγάνα

Kαλή Σαρακοστή!!!!!

SV109182

Υλικά
4 κούπες νερό σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ. νωπή μαγιά
2 κουταλιές ζάχαρη
25 γρ. αλάτι(1 κουταλιά και 1 κουταλάκι του γλυκό)
4 κουταλιές λάδι
1 1/2 –2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις

σουσάμι για το πασπάλισμα

Εκτέλεση
Βάζουμε σε μπολ τη μαγιά,το νερό,το λάδι,τη ζάχαρη,1 κιλό από
το αλεύρι μας,το αλάτι και ζυμώνουμε.

SV109121

Προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειάζεται ακόμη για να πάρουμε
μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει.

SV109122

Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε τρία μεγάλα κομμάτια και τα λαδώνουμε καλά.
Αφήνουμε σκεπασμένα,1 ώρα περίπου( ανάλογα με τη θερμοκρασία
περιβάλλοντος)να φουσκώσουν.

SV109123

SV109124

Παίρνουμε ένα-ένα τα κομμάτια της ζύμης και με ένα
μικρό πλαστράκι σε αλευρωμένη επιφάνεια τα ανοίγουμε
δίνοντάς τους το σχήμα που θέλουμε.

SV109127

SV109128

SV109126

Μεταφέρουμε κάθε μια από τις λαγάνες μας σε ταψί και τις
αφήνουμε,αφού τις λαδώσουμε πρώτα,να φουσκώσουν για 30 λεπτά.

SV109130

Πατάμε με τα δάχτυλα να σχηματίσουμε τα σχέδια που όλοι
ξέρουμε πάνω στις λαγάνες.

SV109135

Με ένα πινέλο τις βρέχουμε και τις πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.

SV109136

SV109138

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς,περίπου
30 λεπτά,ανάλογα το φούρνο ,μέχρι να ροδίσουν από πάνω.
Βγάζουμε και τοποθετούμε σε σχάρα να κρυώσουν.
Όσες δεν καταναλωθούν την ίδια μέρα μπορούν να φυλαχτούν
καλά κλεισμένες σε σακούλες τροφίμων στην κατάψυξη.

Καλή Σαρακοστή!!!

SV109170

4 σχόλια:

  1. Αν προσθετουμε πανω στη ζυμη δεντρολιβανο η αλατι χοντρο η ψιλοκομμενες λιαστες ντοματες,εχουμε μια ωραιοτατη FOCACCIA!!! Εγω βαζω ειδικα για την focaccia 4 κ.σ. λαδι στο μισο κιλο αλευρι!! Τελειο ζυμαρι!!!
    Φιλακια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μπορώ να βάλω ξερή μαγια και πόση;
    τώρα είδα την συνταγή και τα ΣΜ έχουν κλείσει και θα ήθελα να φτιάξω (έχω μόνο ξερή μαγιά), γιατί φαίνεται ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ και ΝΟΣΤΙΜΟΤΑΤΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν και θέλω να πιστεύω ότι με τη φρέσκια μαγιά γίνεται πολύ καλύτερη και βέβαια μπορεις να χρησιμοποιήσεις και ξερή.

      Κάθε φακελάκι των 9 γρ. ξερής μαγιάς ισοδυναμεί με 30 γρ. νωπής οπότε υπολόγησε ανάλογα!
      Καλή επιτυχία και καλή σαρακοστή!!!
      Α.

      Διαγραφή
  3. Σημερα τις εφτιαξα και βγηκαν υπεροχες.Επειδη δεν ειχα φρεσκια μαγια εβαλα δυο φακελακια ξερη. Εγιναν οπως τα δικα σας στην φωτογραφια. Σας ευχαριστω που χαρη σε σας εφτιαξα 3 νοστιμες σπιτικες λαγανες.Σας ευχομαι καλη σαρακοστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...