Σκέτα ή με γλυκάνισο θα σας
ενθουσιάσουν!!
Υλικά
3 κούπες αλεύρι γ.ο χ.
3 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
3/4 κούπας νερό
1/3 κούπας λάδι
1 κ.σ. κονιάκ
1 κ.γ. γλυκάνισο(προαιρετικά,για ολόκληρη τη δόση της ζύμης ή 1/2 κ.γ. αν φτιάξετε τα μισά σκέτα και τα μισά με γλυκάνισο)
σουσάμι για το τύλιγμα
Εκτέλεση
Κρατάμε λίγο από το αλεύρι μας και βάζουμε όλα τα
υλικά εκτός από το γλυκάνισο και το σουσάμι σε μία λεκάνη.
Ζυμώνουμε καλά τη ζύμη μας και αν θέλουμε να
φτιάξουμε 2 ειδών κριτσίνια τη χωρίζουμε στα 2.
Στο ένα κομμάτι βάζουμε το 1/2 κ.γ. γλυκάνισο
και συμπληρώνουμε και όσο αλεύρι χρειάζεται για
να γίνει μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Στο δεύτερο κομμάτι συμπληρώνουμε μόνο αλεύρι
για να πάρουμε και εδώ μια ζύμη που δεν κολλά.
Ανοίγουμε τα ζυμαράκια μας σε χοντρούλικα
παραλληλόγραμμα φύλλα και κόβουμε λωρίδες
με φάρδος 1εκ.
Βάζουμε σε ένα σκεύος σουσάμι με ελάχιστο νεράκι,
τόσο όσο να βραχεί ίσα-ίσα το σουσάμι μας,
για να μπορεί να κολλήσει καλύτερα στα κριτσίνια.
Παίρνουμε ένα-ένα τα κριτσίνια τα περνάμε από
το σουσάμι και τα βάζουμε στο ταψί μας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για
5 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 175 βαθμούς
και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα και φυλάσουμε σε
κουτί μπισκότων.
Η συνταγή είναι της Βέφας Αλεξιάδου.
Υλικά
3 κούπες αλεύρι γ.ο χ.
3 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
3/4 κούπας νερό
1/3 κούπας λάδι
1 κ.σ. κονιάκ
1 κ.γ. γλυκάνισο(προαιρετικά,για ολόκληρη τη δόση της ζύμης ή 1/2 κ.γ. αν φτιάξετε τα μισά σκέτα και τα μισά με γλυκάνισο)
σουσάμι για το τύλιγμα
Εκτέλεση
Κρατάμε λίγο από το αλεύρι μας και βάζουμε όλα τα
υλικά εκτός από το γλυκάνισο και το σουσάμι σε μία λεκάνη.
Ζυμώνουμε καλά τη ζύμη μας και αν θέλουμε να
φτιάξουμε 2 ειδών κριτσίνια τη χωρίζουμε στα 2.
Στο ένα κομμάτι βάζουμε το 1/2 κ.γ. γλυκάνισο
και συμπληρώνουμε και όσο αλεύρι χρειάζεται για
να γίνει μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Στο δεύτερο κομμάτι συμπληρώνουμε μόνο αλεύρι
για να πάρουμε και εδώ μια ζύμη που δεν κολλά.
Ανοίγουμε τα ζυμαράκια μας σε χοντρούλικα
παραλληλόγραμμα φύλλα και κόβουμε λωρίδες
με φάρδος 1εκ.
Βάζουμε σε ένα σκεύος σουσάμι με ελάχιστο νεράκι,
τόσο όσο να βραχεί ίσα-ίσα το σουσάμι μας,
για να μπορεί να κολλήσει καλύτερα στα κριτσίνια.
Παίρνουμε ένα-ένα τα κριτσίνια τα περνάμε από
το σουσάμι και τα βάζουμε στο ταψί μας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για
5 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 175 βαθμούς
και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα και φυλάσουμε σε
κουτί μπισκότων.
Η συνταγή είναι της Βέφας Αλεξιάδου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου