Πίτα Γύρο ή Πίτα με απ’όλα:
Tο καλύτερο Ελληνικό Fast Food
Υλικά
1 φακελάκι ξερή μαγιά
3/4 κούπας χλιαρό νερό
1κ.γ. ζάχαρη
500γρ.αλεύρι σκληρό
4κ.σ. λάδι
1κ.γ. αλάτι
Εκτέλεση
Διαλύουμε στο νερό τη μαγιά με τη ζάχαρη και μια κούπα από το αλεύρι.
Φτιάχνουμε ένα χυλό και τον αφήνουμε να σταθεί για 20 περίπου λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε στο λάδι 3 κούπες ακόμη
από το αλεύρι και το αλάτι και ζυμώνουμε.
Πλάθουμε μία μπάλα και την αλείφουμε με
λίγο βούτυρο.
Την αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό περιβάλλον
να διπλασιαστεί σε όγκο περίπου 1-1 1/2 ώρα.
Χωρίζουμε σε 8 μπαλίτσες.
Ανοίγουμε κάθε μπαλίτσα σε φυλλαράκι 18 εκ. περίπου.
Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να σταθούν
για 30 λεπτά.
Τρυπάμε με ένα πιρούνι.
Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά ένα τηγανάκι με
βαρύ πάτο και το αλείφουμε με ελάχιστο λάδι κάθε
φορά που βάζουμε μία πίτα(μπορούμε να
χρησιμοποιήσουμε αντικολλητικό τηγάνι,
οπότε λαδώνουμε μόνο την πρώτη φορά).
Βάζουμε μέσα τις πίτες μία-μία.
Μόλις φανούν φούσκες στην επιφάνεια τις γυρίζουμε
από την άλλη μεριά και αφήνουμε να ψηθούν ωσότου
ροδίσουν ελαφρά.
Τις στοιβάζουμε τη μια πάνω στην άλλη και όσο
είναι ακόμη ζεστές τις φυλάζουμε σε πλαστική
σακούλα για να διατηρηθούν νωπές.
Όσες περισσέψουν τις βάζουμε στην κατάψυξη.
ΣΗΜ:Με την ίδια ζύμη μπορούμε να φτιάξουμε πίτσα.
Γίνονται 2 μεγάλες πίτσες σε ταψί Νο 30.
Tο καλύτερο Ελληνικό Fast Food
Υλικά
1 φακελάκι ξερή μαγιά
3/4 κούπας χλιαρό νερό
1κ.γ. ζάχαρη
500γρ.αλεύρι σκληρό
4κ.σ. λάδι
1κ.γ. αλάτι
Εκτέλεση
Διαλύουμε στο νερό τη μαγιά με τη ζάχαρη και μια κούπα από το αλεύρι.
Φτιάχνουμε ένα χυλό και τον αφήνουμε να σταθεί για 20 περίπου λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε στο λάδι 3 κούπες ακόμη
από το αλεύρι και το αλάτι και ζυμώνουμε.
Πλάθουμε μία μπάλα και την αλείφουμε με
λίγο βούτυρο.
Την αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό περιβάλλον
να διπλασιαστεί σε όγκο περίπου 1-1 1/2 ώρα.
Χωρίζουμε σε 8 μπαλίτσες.
Ανοίγουμε κάθε μπαλίτσα σε φυλλαράκι 18 εκ. περίπου.
Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να σταθούν
για 30 λεπτά.
Τρυπάμε με ένα πιρούνι.
Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά ένα τηγανάκι με
βαρύ πάτο και το αλείφουμε με ελάχιστο λάδι κάθε
φορά που βάζουμε μία πίτα(μπορούμε να
χρησιμοποιήσουμε αντικολλητικό τηγάνι,
οπότε λαδώνουμε μόνο την πρώτη φορά).
Βάζουμε μέσα τις πίτες μία-μία.
Μόλις φανούν φούσκες στην επιφάνεια τις γυρίζουμε
από την άλλη μεριά και αφήνουμε να ψηθούν ωσότου
ροδίσουν ελαφρά.
Τις στοιβάζουμε τη μια πάνω στην άλλη και όσο
είναι ακόμη ζεστές τις φυλάζουμε σε πλαστική
σακούλα για να διατηρηθούν νωπές.
Όσες περισσέψουν τις βάζουμε στην κατάψυξη.
ΣΗΜ:Με την ίδια ζύμη μπορούμε να φτιάξουμε πίτσα.
Γίνονται 2 μεγάλες πίτσες σε ταψί Νο 30.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου