Print Friendly and PDF

Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Βασιλόπιτα τσουρέκι


Βασιλόπιτες,βασιλόπιτες,βασιλόπιτες…..
Σαν τη βασιλόπιτα τσουρέκι όμως καμία!!!!

SV105838

Υλικά
670γρ. αλεύρι σκληρό
3 αυγά
250γρ. ζάχαρη
200ml νερό
160γρ. βούτυρο
50γρ. μαγιά
20γρ. μαχλέπι
5γρ. κακουλέ
5γρ. αλάτι
1 κρόκο αραιωμένο με ελάχιστο νερό για το άλειμμα


Εκτέλεση
Φτιάχνουμε ένα προζύμι με 100γρ. από το αλεύρι, 100ml από το νερό
και 25γρ. από τη μαγιά.Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον,
περίπου 30 λεπτά ίσως και λίγο παραπάνω, να φουσκώσει .

SV105766

Αφού φουσκώσει το προζύμι μας,
σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε και ζυγίζουμε τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε τα αυγά

SV105768

Βάζουμε το μείγμα στη φωτιά και ανακατεύοντας με το σύρμα,
το ζεσταίνουμε.

SV105769

Ζυγίζουμε και βάζουμε στον κάδο του μίξερ το υπόλοιπο νερό,
το υπόλοιπο αλεύρι,την υπόλοιπη μαγιά,τα μυρωδικά και το αλάτι.
Προσθέτουμε το προζύμι και το μείγμα των αυγών.

SV105772

Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά.
Προσοχή δεν το θέλουμε πολύ λιωμένο ίσα να γίνει
σαν πηχτή κρέμα.

SV105773

Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μίξερ να ανακατευτούν καλά και στη
συνέχεια προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο ρίχνοντας το σιγά σιγά
όσο δουλεύει το μίξερ.Δεν πρέπει να βιαστούμε.Το βούτυρο πρέπει
να πέσει αργά για να ενσωματωθεί μέσα στη ζύμη και να γίνει η
βασιλόπιτα με κλωστές όπως αυτή που αγοράζουμε!

SV105783

Αδειάζουμε τη ζύμη μας σε ένα μεγάλο μπολ.

SV105786

Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον 2 ώρες να φουσκώσει.

SV105791

Όταν είναι έτοιμη η ζύμη μας την βάζουμε, με προσοχή
χωρίς να την πολυπαιδέψουμε,σε βουτυρωμένο ταψάκι.
Αφήνουμε πάλι για 30 λεπτά να φουσκώσει.

SV105794

Όταν είναι έτοιμη αλείφουμε με κρόκο αραιωμένο με ελάχιστο νεράκι.

SV105798

Και εδώ το μεγάλο μυστικό!!!
Ψήνουμε τη βασιλόπιτα τσουρέκι σε προθερμασμένο
φούρνο στους 150 βαθμούς για 1 ώρα!!

SV105801

Έτοιμη πια η βασιλόπιτα μας μπορεί να διακοσμηθεί όπως
μας αρέσει!!!

SV105832

ΣΗΜ:Tο αλεύρι μας πρέπει να είναι οπωσδήποτε σκληρό.
Η συνταγή είναι επαγγελματική.
H βασιλόπιτα της φωτογραφίας είναι διακοσμημένη με
Royal icing.

3 σχόλια:

  1. geia sas!!!!!! φαίνεται τέλειο αλλά δυστυχώς δεν μου πέτυχε. τρεις ερωτήσεις για να την κανω πάλι... 1. η μαγιά είναι φρέσκια 2. πόση ώρα χτυπάω στο μίξερ και με ποιο εργαλείο?
    3. σε τι μέγεθος ταψί??
    εφτιαξα το πανετόνε σου.......... υπέροχο ξετρελάθηκαν όλοι!!!!!!!!!! ευχαριστώ .. φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λυπάμαι πολύ που δεν σου πέτυχε καλά κάνεις όμως και θέλεις να ξαναπροσπαθήσεις γιατί πραγματικά αξίζει τον κόπο...
    Λοιπόν η μαγιά είναι φρέσκια,στο μίξερ χτυπάμαι με το εργαλείο που λέγετε "Κ" για αρκετή ώρα ετσι θα κάνει κλωστές η πίτα όταν θα ψηθεί!!!

    Ελπίζω να πάνε όλα καλά...
    Καλή πρωτοχρονιά!!!
    ΦΙΛΑΚΙΑ ΠΟΛΛΑ!!
    Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αν βαλω ξηρη μαγια θα υπαρχει προβλημα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...