Θρησκεία και παράδοση…
Υλικά
1/2 κιλό σιτάρι
8 κούπες νερό ζεστό
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα σταφίδα ξανθή
1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα
2 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. γαρίφαλο
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1/8 κ.γ. αλάτι
4 κ.σ. αλεύρι καβουρδισμένο σε σιγανή φωτιά να πάρει χρώμα
ή κορν φλάουρ
για το πασπάλισμα
καρύδια ψιλοκομμένα
κανέλα
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά το σιτάρι και το βάζουμε 12 ώρες μέσα
σε ζεστό νερό για να φουσκώσει.
Την επόμενη μέρα το βάζουμε με το ίδιο νερό σε κατσαρόλα
να βράσει σε σιγανή φωτιά,μέχρι να μαλακώσει,περίπου 2-3 ώρες.
Όταν είναι έτοιμο,το στραγγίζουμε και κρατάμε το χυλό.
Ξεπλένουμε το σιτάρι με λίγο νεράκι ακόμη και το κρατάμε
και αυτό.
Μετράμε το χυλό που στραγγίσαμε,πρέπει να είναι 7 κούπες.
Aν δεν είναι,συμπληρώνουμε με νερό.
Βάζουμε σε κατσαρόλα πάνω στη φωτιά το χυλό
και ρίχνουμε μέσα μια κούπα από το σιτάρι
και όλα τα υπόλοιπα υλικά
μαζί και το αλεύρι που το έχουμε καβουρδίσει προηγουμένως
να πάρει ελαφρά χρώμα ή το νισεστέ,αφού το διαλύσουμε
πρώτα σε λίγο από το χυλό.
Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για κανένα δεκάλεπτο και μέχρι το μείγμα να πήξει ελαφρά.
Ο χυλός πήζει όσο κρυώνει.Αδειάζουμε σε μπολάκια.
Αφήνουμε να κρυώσει και βάζουμε στο ψυγείο.
Πριν σερβίρουμε,πασπαλίζουμε με καρύδια και κανέλα.
ΠΗΓΗ:Ελληνική κουζίνα ζαχαροπλαστική Β. Αλεξιάδου.
Υλικά
1/2 κιλό σιτάρι
8 κούπες νερό ζεστό
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα σταφίδα ξανθή
1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα
2 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. γαρίφαλο
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1/8 κ.γ. αλάτι
4 κ.σ. αλεύρι καβουρδισμένο σε σιγανή φωτιά να πάρει χρώμα
ή κορν φλάουρ
για το πασπάλισμα
καρύδια ψιλοκομμένα
κανέλα
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά το σιτάρι και το βάζουμε 12 ώρες μέσα
σε ζεστό νερό για να φουσκώσει.
Την επόμενη μέρα το βάζουμε με το ίδιο νερό σε κατσαρόλα
να βράσει σε σιγανή φωτιά,μέχρι να μαλακώσει,περίπου 2-3 ώρες.
Όταν είναι έτοιμο,το στραγγίζουμε και κρατάμε το χυλό.
Ξεπλένουμε το σιτάρι με λίγο νεράκι ακόμη και το κρατάμε
και αυτό.
Μετράμε το χυλό που στραγγίσαμε,πρέπει να είναι 7 κούπες.
Aν δεν είναι,συμπληρώνουμε με νερό.
Βάζουμε σε κατσαρόλα πάνω στη φωτιά το χυλό
και ρίχνουμε μέσα μια κούπα από το σιτάρι
και όλα τα υπόλοιπα υλικά
μαζί και το αλεύρι που το έχουμε καβουρδίσει προηγουμένως
να πάρει ελαφρά χρώμα ή το νισεστέ,αφού το διαλύσουμε
πρώτα σε λίγο από το χυλό.
Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για κανένα δεκάλεπτο και μέχρι το μείγμα να πήξει ελαφρά.
Ο χυλός πήζει όσο κρυώνει.Αδειάζουμε σε μπολάκια.
Αφήνουμε να κρυώσει και βάζουμε στο ψυγείο.
Πριν σερβίρουμε,πασπαλίζουμε με καρύδια και κανέλα.
ΠΗΓΗ:Ελληνική κουζίνα ζαχαροπλαστική Β. Αλεξιάδου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου