Φτιάξτε φέτος τα πιο εύκολα και τα πιο
νόστιμα μελομακάρονα και εισπράξτε το
"Μπράβο" όλων όσων θα τα δοκιμάσουν!!
Υλικά
2 κούπες ελαιόλαδο
1 κούπα ζάχαρη
3/4 κούπας χυμό πορτοκάλι
1/4 κούπας κονιάκ
ξύσμα πορτοκαλιού
2 κουταλάκια μπέικιν
1 κουταλάκι σόδα
7 1/2-8 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
για το σιρόπι
2 κούπες μέλι
2 κούπες νερό
2 κούπες ζάχαρη
για το πασπάλισμα
1 κούπα καρύδια
κανέλα και γαρύφαλο
Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα μπόλ το λάδι,τη ζάχαρη,το χυμό,το κονιάκ και το ξύσμα
και τα χτυπάμε για λίγο με το μίξερ να ενωθουν μεταξύ τους.
Σε άλλο μπόλ βάζουμε 7 1/2 κούπες αλεύρι, το μπέικιν και τη σόδα.
Ενώνουμε τα δύο μείγματα ζυμώνοντας ελαφρά.Αν χρειαστεί προσθέτουμε
και το υπόλοιπο αλεύρι.
Παίρνουμε κομματάκι ζύμης στο μέγεθος μικρού καρυδιού και πλάθουμε
τα μελομακάρονα μας.Πιέζοντας τα στον τρίφτη σχηματίζουμε πάνω τους
ένα σχεδιάκι.
Αραδειάζουμε σε ταψί αφήνοντας κάποια απόσταση μεταξύ τους γιατί
θα φουσκώσουν λίγο.Ετοιμάζουμε τα υλικά για το σιρόπι.
Ψήνουμε τα μελομακάρονα στους 175 βαθμούς για 25-30 λεπτά
προσέχοντας να μην τα παραψήσουμε.
Βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά και το αφήνουμε στην άκρη.
Δεν το ξαφρίζουμε.
Μόλις βγουν τα μελομακάρονα μας απο το φούρνο τα περιχύνουμε
με το σιρόπι. Αφήνουμε για λίγο και τα γυρνάμε και από την άλλη μεριά.
Βγάζουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με το μείγμα των καρυδιών.
ΣΗΜ:Αν θέλουμε, πριν πασπαλίσουμε με το καρύδι,μπορούμε να λιώσουμε γουβερτούρα με
1-2 κουταλιές σπορέλαιο και να καλύψουμε τα μελομακάρονα μας!!
Τα ακουμπάμε σε λαδόκολλα να στεγνώσουν.
Πριν στεγνώσει η σοκολάτα πασπαλίζουμε με καρύδι ή τα αφήνουμε σκέτα!
2 κούπες ελαιόλαδο
1 κούπα ζάχαρη
3/4 κούπας χυμό πορτοκάλι
1/4 κούπας κονιάκ
ξύσμα πορτοκαλιού
2 κουταλάκια μπέικιν
1 κουταλάκι σόδα
7 1/2-8 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
για το σιρόπι
2 κούπες μέλι
2 κούπες νερό
2 κούπες ζάχαρη
για το πασπάλισμα
1 κούπα καρύδια
κανέλα και γαρύφαλο
Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα μπόλ το λάδι,τη ζάχαρη,το χυμό,το κονιάκ και το ξύσμα
και τα χτυπάμε για λίγο με το μίξερ να ενωθουν μεταξύ τους.
Σε άλλο μπόλ βάζουμε 7 1/2 κούπες αλεύρι, το μπέικιν και τη σόδα.
Ενώνουμε τα δύο μείγματα ζυμώνοντας ελαφρά.Αν χρειαστεί προσθέτουμε
και το υπόλοιπο αλεύρι.
Παίρνουμε κομματάκι ζύμης στο μέγεθος μικρού καρυδιού και πλάθουμε
τα μελομακάρονα μας.Πιέζοντας τα στον τρίφτη σχηματίζουμε πάνω τους
ένα σχεδιάκι.
Αραδειάζουμε σε ταψί αφήνοντας κάποια απόσταση μεταξύ τους γιατί
θα φουσκώσουν λίγο.Ετοιμάζουμε τα υλικά για το σιρόπι.
Ψήνουμε τα μελομακάρονα στους 175 βαθμούς για 25-30 λεπτά
προσέχοντας να μην τα παραψήσουμε.
Βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά και το αφήνουμε στην άκρη.
Δεν το ξαφρίζουμε.
Μόλις βγουν τα μελομακάρονα μας απο το φούρνο τα περιχύνουμε
με το σιρόπι. Αφήνουμε για λίγο και τα γυρνάμε και από την άλλη μεριά.
Βγάζουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με το μείγμα των καρυδιών.
ΣΗΜ:Αν θέλουμε, πριν πασπαλίσουμε με το καρύδι,μπορούμε να λιώσουμε γουβερτούρα με
1-2 κουταλιές σπορέλαιο και να καλύψουμε τα μελομακάρονα μας!!
Τα ακουμπάμε σε λαδόκολλα να στεγνώσουν.
Πριν στεγνώσει η σοκολάτα πασπαλίζουμε με καρύδι ή τα αφήνουμε σκέτα!
αλεξάνδρα μου καλημέρα,
ΑπάντησηΔιαγραφήεπειδή ο σύζυγος έχει πρόβλημα με το ζάχαρό του θα ήθελα να φτιάξω μελομακάρονα αλλά θα ήθελα πιο ελαφρύ το σιρόπι του, τι μπορείς να μου προτείνεις?
Καλό μεσημέρι καλή μου φίλη.
ΔιαγραφήΛυπάμαι αφάνταστα όταν δεν μπορώ να βοηθήσω σε κάτι,
αλλά πραγματικά δεν ξέρω τι θα μπορούσε να γίνει
ώστε να μπορέσει να καταναλώσει και ο σύζυγος
μελομακάρονα χωρίς να έχει πρόβλημα.
Δεν μπορώ να βοηθήσω ..
Δυστυχώς!!!
Αγαπητή μου φίλη επειδή και εμείς αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα στο σπίτι θα σου πρότεινα να μη τα σιροπιάσεις καθόλου, τουλάχιστον εμείς έτσι κάνουμε και αντί ζάχαρης στη συνταγή να χρησιμοποιήσεις στέβια ή σουκραλόζη. Με λίγο ψάξιμο στο νετ νομίζω ότι υπάρχει δυνατότητα να γίνει σιρόπι με στέβια αλλά δεν το χω δοκιμάσει. Πιστεύω είναι ότι καλύτερο για την περίπτωση μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτη εδω τη συνταγη κανω και εγω παντα,και ειναι τελεια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρονου,με υγεια Αλεξανδρα μου!!
ΕΧΤΕΣ ΕΦΤΙΑΞΑ ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΕΓΙΝΑΝ ΤΕΛΕΙΑ .ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ.ΝΑ ΤΟΝΙΣΩ ΟΤΙ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΤΑ ΕΦΤΙΑΞΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΕΝΙΩΣΑ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΦΑΝΗ.ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλεξανδρακι μου τελεια τελεια τελεια μονο αυτο μπορω να πω οπως επισης ευτυχώς τα εφαγαν τα περισσοτερα με το που βγηκαν απο το ταψι γιατι αλλιως 100 κιλα θα με εκανες Χριστουγεννιατικα ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήEλενη
Καλημέρα Αλεξάνδρα μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήθα ήθελα να ρωτήσω με ποιο τρόπο τα σιροπιάζεις γιατί κάθε χρόνο κ΄΄αποια μου βγαίνουν λάσπη και κάποια τραγανά;;; Πώς μπορώ να πετύχω τη χρυσή τομή και να είναι όπως του ζαχαροπλαστείου στην υφή; Και μετά πως τα φυλάσσουμε τη μία στρώση πάνω στην άλλη ή τη κάθε στρώση μόνη της;
Με πολλή αγάπη
Αλεξάνδρα η συνταγή απλά ΤΕΛΕΙΑ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή