Κόλαση;
ΚΟΛΑΣΗ!!!!!
Υλικά
6 αβγά
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα φρυγανιά τριμμένη
1 1/2 κουταλάκι baking powder
2 κουταλάκια κανέλα
1/4 κουταλάκι γαρίφαλο
1 1/2 κούπα καρύδια ψιλοκομμένα
για το σιρόπι
2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
1 κουταλιά γλυκόζη ή 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
για την κρέμα
2 3/4 κούπας γάλα
1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου βανίλιας(όχι στιγμής)
1/4 κούπας ζάχαρη
Εκτέλεση
Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη για περίπου 15 λεπτά,
στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ.
Ανακατεύουμε τη φρυγανιά,το baking powder και τα μυρωδικά.
Ρίχνουμε το μείγμα σε δόσεις μέσα στα χτυπημένα αβγά,αφού
ελαττώσουμε την ταχύτητα του μίξερ στο ελάχιστο.
Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά-σιγά και τα καρύδια,
προσέχοντας να μην ξεφουσκώσουν τα αβγά.
Αδειάζουμε το μείγμα σε πολύ καλά βουτυρωμένη φόρμα,
κατά προτίμηση μακρόστενη.
Ψήνουμε την καρυδόπιτα στους 175 βαθμούς για 30-35 λεπτά.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι,βράζοντας για 5 λεπτά
(μετράμε από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός) όλα τα υλικά μαζί.
Περιχύνουμε την καρυδόπιτα μόλις βγει από το φούρνο με το
ζεστό σιρόπι,ρίχνοντάς το κουταλιά-κουταλιά(δεν το ρίχνουμε
όλο με μιας,γιατί θα κάτσει το γλυκό).
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει εντελώς και αναποδογυρίζουμε
σε πιατέλα.
Στο μεταξύ έχουμε ετοιμάσει την κρέμα,διαλύοντας
το άνθος αραβοσίτου σε 1/2 κούπας γάλα,ενώ έχουμε βάλει
το υπόλοιπο σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί.
Μόλις αρχίσει να βράζει το γάλα,προσθέτουμε το μείγμα
με το άνθος αραβοσίτου και τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε ώσπου να πήξει η κρέμα.
Αφήνουμε να κρυώσει κολλώντας στην επιφάνεια πλαστική
μεμβράνη,για να μην πιάσει κρούστα.
Όταν αναποδογυρίσουμε την καρυδόπιτα σε πιατέλα,περιχύνουμε
με την κρέμα.
Στολίζουμε με μισά καρύδια.
Υπέροχο ζουμερό γλυκό!!!
Η συνταγή με μικρές αλλαγές είναι τις κυρίας Αλεξιάδου.
kalispera alex an tha ithela na ti valo se tapsaki ke ti krema apo pano se ti diastasis tha ine? efxaristo
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα nouka μου.
ΔιαγραφήΑν και πάντα αυτό το γλυκό το φτιάχνω σε μακρόστενη φόρμα νομίζω ότι ένα ταψάκι με διάμετρο 26 εκ.
θα είναι οκ!!!
Καλή συνέχεια,
Αλεξάνδρα
Καλησπέρα! Συγχαρητήρια για τις συνταγές!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιαβάζω ότι η συγκεκριμένη καρυδόπιτα δεν έχει καθόλου βούτυρο/λάδι και αλεύρι. Έτσι πρέπει να είναι?
Ευχαριστώ πάρα πολύ!
Πολίνα
Ναι,η συνταγή είναι όπως ακριβώς τη γράφω Πολίνα μου.
ΔιαγραφήΕλπίζω να σου αρέσει αν κάποια στιγμή τη δοκιμάσεις.
Καλό Σ/Κ από μένα.
Αλεξάνδρα
Καλησπέρα,
ΑπάντησηΔιαγραφήυπέροχη και αυθεντική καρυδόπιτα. Την έφτιαξα μόλις χτες και έγινε ανάρπαστη. Μια ερώτηση. Αν θέλω να φτιάξω τη διπλή ποσότητα αλλά χωρίς αντίστοιχα αυγά, τι πρέπει να κάνω; Με τι μπορώ να τα αντικαταστήσω και να έχω το ίδιο αποτέλεσμα;
Ευχαριστώ
Καλησπέρα καλή μου φίλη.
ΔιαγραφήΧαίρομαι ιδιαίτερα που σου άρεσε η συνταγή,
λυπάμαι μόνο που δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτό που με ρωτάς γιατί όπως μπορεις να καταλάβεις κι εσύ είναι κάτι που πρέπει να το δοκιμάσω πρώτα,ίσως μάλιστα και πάνω από μία φορές,οπότε καταλαβαίνεις ...
Καλή συνέχεια σου εύχομαι,
Αλεξάνδρα
Kαλησπέρα!Εψαχνα καιρό να βρω μία τέτοια συνταγή που είχα δοκιμάσει σε κάποια εκδρομή και μου είχε μείνει! Δεν ξέρω αν μπορώ να την κάνω λίγο πιο ελαφριά λόγω διατροφής αλλά σίγουρα σύντομα θα την δοκιμάσω! Ευχαριστούμε για την έμπνευση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Αλεξάνδρα και καλή χρονιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈφτιαξα την παραπάνω συνταγή και μου βγήκε πολύ πολύ ωραία. Γευστική, αρωματική καρυδόπιτα , όσο πρέπει σιροπιασμένη. Στο μόνο σημείο που δεν πέτυχε ήταν στην κρέμα. Όταν κρύωσε ξεκολλούσε απ' την καρυδόπιτα και έτσι χαλούσε η τελική εμφάνιση, στο σερβίρισμα.... Κάποια συμβουλή για επόμενη φορά; Μήπως η κρέμα στιγμής θα ήταν καλύτερη ; Η εκτέλεση της συνταγής έγινε σε δυο φάσεις. Βράδυ- καρυδόπιτα, πρωί - κρέμα.
Σ' ευχαριστώ για τις ωραίες ιδέες και παρουσιάσεις.
Ευα Κεφαλλονιά
Μετά που σιροπιάζω,αμεσως την ΚΡΈΜΑ έτσι κολλάει στην επιφάνια του σιροπιού.
ΑπάντησηΔιαγραφή